Édesburgonya

Édesburgonya

Leírás

A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott tároló-gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek az íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Rendkívűl hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatrtalma azonban igen laacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Remek alapanyaga lehet az egyéni kísérletezéseknek, általában elmondható, hogy a rebarbara, a sütőtök és a burgonya felhasználási módjaihoz hasonlít a felhasználási területe. Trópusi termesztő helyein - ahol a mennyiség nem akadály, hiszen az erre szakosodott gazdaságokban tonnaszámra termesztik és egyes fajtákon több kilós gumóóriások is előfordulnak -, a lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák illetve szeszt is főznek belőle. Elkészítési formája változatos: főzhetjük, süthetjük, piríthatjuk, pépesíthetjük. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Szezonja októbertől márciusig tart.

hogyan tároljam

Magas víztartalma miatt, hűvös helyen tárolva is csak néhány napig áll el.

100g Édesburgonya

fehérjetartalom

1.57 g

zsírtartalom

0.033 g

szénhidráttartalom

20.12 g

víztartalom

77.28 g

Hány kalória

gramm

Édesburgonya?

Top ásványi anyagok

Nátrium

55 mg

Foszfor

47 mg

Kalcium

30 mg

Magnézium

25 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.209 g

Kolin

12.3 mg

Béta-karotin

8509 µg

C vitamin

2.4 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.57 g

Zsír

telített zsírsav

0.018 g

egyszeresen telített zsírsav

0.001 g

többszörösen telített zsírsav

0.014 g

ásványi anyagok

Kalcium

30 mg

Vas

0.61 mg

Magnézium

25 mg

Foszfor

47 mg

Nátrium

55 mg

Cink

0.3 mg

Réz

0.151 mg

Mangán

0.258 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

3 g

cukor

4.18 g

víz

77.28 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.078 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.061 mg

Niacin - B3 vitamin

0.557 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.8 mg

Folát

11 µg

Kolin

12.3 mg

Alfa-karotin

7 µg

Béta-karotin

8509 µg

E vitamin

0.26 mg

K vitamin

1.8 µg

A vitamin

709 µg

C vitamin

2.4 mg

B6 vitamin

0.209 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek