Édesburgonya

Leírás
A magyar neve megtévesztő, ugyanis bár a megvastagodott tároló-gyökere, amelyet étkezéshez használnak, nagyon hasonlít a mérsékelt égöv burgonyájához, de rendszertani besorolása szerint nem burgonyaféle, hanem a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény. Ez a hosszúkás, édes-fűszeres ízű trópusi zöldség, másik nevén batáta, Dél-és Közép-Amerikában őshonos. Két alapvető fajtája (és mindkettőnek számos alfaja) van: az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta húsa sötét narancssárga, bőre sárgás színű. Ennek az íze a legédesebb sütőtök ízére hasonlít. Rendkívűl hasznos és gazdag tápanyagforrás, kalóriatrtalma azonban igen laacsony, így diétázók is bátran fogyaszthatják. Az édesburgonya gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle. Remek alapanyaga lehet az egyéni kísérletezéseknek, általában elmondható, hogy a rebarbara, a sütőtök és a burgonya felhasználási módjaihoz hasonlít a felhasználási területe. Trópusi termesztő helyein - ahol a mennyiség nem akadály, hiszen az erre szakosodott gazdaságokban tonnaszámra termesztik és egyes fajtákon több kilós gumóóriások is előfordulnak -, a lisztjéből kenyeret sütnek, keményítőnek is feldolgozzák illetve szeszt is főznek belőle. Elkészítési formája változatos: főzhetjük, süthetjük, piríthatjuk, pépesíthetjük. Elsősorban pulyka- és sertéshúsból készült fogások mellé illik. Nagyobb hipermarketekben, zöldség-gyümölcs üzletekben Magyarországon is kapható. Ha édesburgonyát vásárolunk, vigyázzunk, hogy friss legyen - ilyenkor a bőre feszes, sima. Nagy nedvességtartalma miatt csak néhány napig tárolható, és inkább száraz, hűvös helyen, mint hűtőszekrényben ajánlatosabb tartani a felhasználásáig. Előkészítése, tisztítása hasonlóképpen történhet, minta burgonyának: lehet hámozni, vagy csak vizesen ledörzsölni, kaparni is a héját, de megsüthető a héjában is. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Szezonja októbertől márciusig tart.
hogyan tároljam
Magas víztartalma miatt, hűvös helyen tárolva is csak néhány napig áll el.
100g Édesburgonya
fehérjetartalom
1.57 g
zsírtartalom
0.033 g
szénhidráttartalom
20.12 g
víztartalom
77.28 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
55 mg
Foszfor
47 mg
Kalcium
30 mg
Magnézium
25 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.209 g
Kolin
12.3 mg
Béta-karotin
8509 µg
C vitamin
2.4 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.57 g
Zsír
telített zsírsav
0.018 g
egyszeresen telített zsírsav
0.001 g
többszörösen telített zsírsav
0.014 g
ásványi anyagok
Kalcium
30 mg
Vas
0.61 mg
Magnézium
25 mg
Foszfor
47 mg
Nátrium
55 mg
Cink
0.3 mg
Réz
0.151 mg
Mangán
0.258 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
3 g
cukor
4.18 g
víz
77.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.078 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.061 mg
Niacin - B3 vitamin
0.557 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.8 mg
Folát
11 µg
Kolin
12.3 mg
Alfa-karotin
7 µg
Béta-karotin
8509 µg
E vitamin
0.26 mg
K vitamin
1.8 µg
A vitamin
709 µg
C vitamin
2.4 mg
B6 vitamin
0.209 g