r
Nosalty Logó

Gulyásleves marhahúsból, csipetkével

Simon Gábor
Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gulyásleves

Csipetke

315
Kalória
20.2g
Fehérje
41.4g
Szénhidrát
7.8g
Zsír
269.4g
Víz
59.6g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
9.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Gulyásleves

Csipetke

Összesen 315 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Gulyásleves

Csipetke

Összesen 1884 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Gulyásleves

Csipetke

Összesen 81 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    700.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    269.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    674 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    2665 micro
  • β-karotin
    6578 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    773 micro
  • Lut-zea
    407 micro
Összesen 315 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    121.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    357 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4204.4 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    526 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    1676 mg
  • Nátrium
    1481 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    248.6 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    1616.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4042 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    491 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    15988 micro
  • β-karotin
    39470 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    4636 micro
  • Lut-zea
    2441 micro
Összesen 1884 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    702 micro
  • β-karotin
    1733 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    204 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 81 kcal

Elkészítés

Gulyásleves

  1. Sertészsíron pirítsuk le a finomra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott paprikát és a paradicsomot (a paradicsom héját húzzuk le előtte). Pirítsuk le a pörköltalapot, majd mehet bele a kockákra vágott marhahús. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a fűszerköményt és ízlés szerint a csípős paprikát.
  2. Pirítsuk, kavargassuk a pörköltalapot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Pároljuk vissza takarékon, amíg elfő a leve. Öntsük fel ismét egy kevés vízzel, majd pároljuk vissza. Ezt 2x-3x ismételjük meg, amíg szépen besűrűsödik a szaftja.
  3. Mikor zsírjára sült a pörköltalapunk, húzzuk félre, majd szórjuk meg fűszerpaprikával, kavarjuk el. Adjuk hozzá a felvágott sárgarépát ill. a petrezselyemgyökeret. Öntsük fel bőven vízzel, sózzuk meg, adjuk hozzá a babérlevelet. Forraljuk fel, majd takarék lángon főzzük legalább 3 órán át. Mikor már majdnem teljesen puha a hús, adjuk hozzá a burgonyát is, és főzzük puhára, kb 20 perc alatt.

Csipetke

  1. Amíg puhul a marhahús addig készítsük el a csipetkét. Egy tálban verjük fel a tojást egy csipet sóval, majd szórjuk bele a lisztet. Tojás méretétől függően változhat a liszt mennyisége, de a lényeg, hogy egy kemény tésztát kapjunk, ami nem ragad. Keverjük el egy villával a tésztát, majd gyúrjuk össze kézzel. Csipkedjünk ki belőle apró darabokat. Amikor a burgonya is már majdnem kész, adjuk a leveshez, és pár perc főzés után már készen is van a leves.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 180 p
  • Főzés módja: bográcsos

A gulyásleves az egyik legismertebb magyaros étel, ami tartalmas, ízletes és nagyon laktató is egyben. Bográcsban elkészítve a legfinomabb, de kellő odafigyeléssel a konyhában is szinte tökéletes levest lehet főzni.

Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
Gulyásleves kenyérrel, gyönyörű

A marhagulyás a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Eredetileg pásztorétel volt: a gulyások (szarvasmarhát őrző pásztorok) üstben főzték a szabad ég alatt, egyszerű alapanyagokból, de táplálóan és laktatóan. Ma már a gulyást nemcsak marhahúsból készíthetjük, lehet például birkából, sertésből, borjúból, de akár pulykából is készíteni.

A gulyásleves sokszínűsége abból fakad, hogy alapvetően egy népi étel, amit abból főztek, ami éppen kéznél volt. Ezért minden táj és család kicsit máshogy csinálta.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a marhagulyás nem azonos a pörkölttel: a gulyás inkább leveses étel, míg a pörkölt szaftos, de sűrűbb. Külföldön gyakran minden paprikás magyar ételt „goulash”-nak hívnak, de ez nem azonos a gulyáslevessel. Ünnepeken és falusi rendezvényeken ma is gyakran bográcsban főzik, de ez nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy igazi gulyásélményben legyen részünk.

Receptajánló:

A gulyásleves nem gyorsétel. Legalább 2–3 órát lassú tűzön érdemes főzni, hogy a hús omlós, az ízek pedig teljesek legyenek. Tökéletes recept nem tájegységenként, családonként változó, ki, hogyan készíti a gulyást, vagy éppen hogyan formálja a saját szájízére.

Tipp:

A hagymát a zsíron ne csak dinszteljük, hanem karamellizálljuk meg. Ezzel extra aromákat is belecsempészünk az ételbe. Ha szeretnénk még fokozni a sötét szín árnyalatát, akkor használjunk a főzés során marhaalaplevet is, és ne feledjük el, hogy türelemmel kell lenni, míg készre fő a gulyás.
Gulyásleves díszes tányérban
A gulyás nem gyorsétel

Érdekességek a gulyáslevesről

  • Bár a klasszikus gulyás marha, paprika, hagyma, krumpli, zöldség, modern konyhákban gyakran adnak hozzá borókabogyót, csípős paprikát, füstölt szalonnát vagy éppen sörös alapot a gazdagabb ízért.
  • A gulyás több magyar író és költő műveiben is szerepel, mint a magyar élet jelképe: például Móricz Zsigmond, Jókai Mór említi falusi közösségekben, csárdákban.
  • Külföldön a „goulash” néven ismert étel több változatban terjedt el: Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban is készítik, de az ízek és az állag gyakran eltérnek az autentikus magyar gulyástól.
  • A lassú főzés miatt a hús és a zöldségek tápanyagai jól kioldódnak a levesbe. A kömény, paprika és zöldségek emésztést segítő hatásúak, így a gulyásleves nem csak laktató, hanem jó közérzetet is ad.
  • Magyarországon több alkalommal is készítettek óriásbográcsos gulyásokat, ahol több ezer emberre főzték egyszerre az ételt. A világ legnagyobb gulyása több tonnás mennyiség volt.

További receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Kristyán Fanni

Csirkeaprólék-leves

A csirkeaprólék-leves igazi klasszikus a magyar konyhában. A neve onnan ered, hogy nem a színhúsból készül, hanem a csirke apróbb részeiből: nyak, farhát, szárnyak, lábak, belsőségek. ...

Fekete Melinda

Címlapról ajánljuk

Top Receptek