r
Nosalty Logó

Gulyásleves marhahúsból, csipetkével

Simon Gábor
Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Gulyásleves

Csipetke

315
Kalória
20.2g
Fehérje
41.4g
Szénhidrát
7.8g
Zsír
269.4g
Víz
59.6g
Koleszterin
7.3g
Élelmi rost
9.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Gulyásleves

Csipetke

Összesen 315 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Gulyásleves

Csipetke

Összesen 1884 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír

Gulyásleves

Csipetke

Összesen 81 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    20.2 g

Zsír

  • Összesen
    7.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    700.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    279 mg
  • Nátrium
    247 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    269.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    674 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    29 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    82 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    2665 micro
  • β-karotin
    6578 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    773 micro
  • Lut-zea
    407 micro
Összesen 315 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    121.1 g

Zsír

  • Összesen
    46.8 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    357 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4204.4 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    526 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    337 mg
  • Foszfor
    1676 mg
  • Nátrium
    1481 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    248.6 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

Víz

  • Összesen
    1616.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4042 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    175 mg
  • D vitamin:
    63 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    35 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    491 micro
  • Kolin:
    265 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    15988 micro
  • β-karotin
    39470 micro
  • β-crypt
    252 micro
  • Likopin
    4636 micro
  • Lut-zea
    2441 micro
Összesen 1884 kcal
  • 6% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 80% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • α-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3 micro
  • α-karotin
    702 micro
  • β-karotin
    1733 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    204 micro
  • Lut-zea
    107 micro
Összesen 81 kcal

Elkészítés

Gulyásleves

  1. Sertészsíron pirítsuk le a finomra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az apróra vágott paprikát és a paradicsomot (a paradicsom héját húzzuk le előtte). Pirítsuk le a pörköltalapot, majd mehet bele a kockákra vágott marhahús. Sózzuk, borsozzuk meg, adjuk hozzá a fűszerköményt és ízlés szerint a csípős paprikát.
  2. Pirítsuk, kavargassuk a pörköltalapot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Pároljuk vissza takarékon, amíg elfő a leve. Öntsük fel ismét egy kevés vízzel, majd pároljuk vissza. Ezt 2x-3x ismételjük meg, amíg szépen besűrűsödik a szaftja.
  3. Mikor zsírjára sült a pörköltalapunk, húzzuk félre, majd szórjuk meg fűszerpaprikával, kavarjuk el. Adjuk hozzá a felvágott sárgarépát ill. a petrezselyemgyökeret. Öntsük fel bőven vízzel, sózzuk meg, adjuk hozzá a babérlevelet. Forraljuk fel, majd takarék lángon főzzük legalább 3 órán át. Mikor már majdnem teljesen puha a hús, adjuk hozzá a burgonyát is, és főzzük puhára, kb 20 perc alatt.

Csipetke

  1. Amíg puhul a marhahús addig készítsük el a csipetkét. Egy tálban verjük fel a tojást egy csipet sóval, majd szórjuk bele a lisztet. Tojás méretétől függően változhat a liszt mennyisége, de a lényeg, hogy egy kemény tésztát kapjunk, ami nem ragad. Keverjük el egy villával a tésztát, majd gyúrjuk össze kézzel. Csipkedjünk ki belőle apró darabokat. Amikor a burgonya is már majdnem kész, adjuk a leveshez, és pár perc főzés után már készen is van a leves.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Főzés ideje: 180 p
  • Főzés módja: bográcsos

A gulyásleves az egyik legismertebb magyaros étel, ami tartalmas, ízletes és nagyon laktató is egyben. Bográcsban elkészítve a legfinomabb, de kellő odafigyeléssel a konyhában is szinte tökéletes levest lehet főzni.

Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
Gulyásleves kenyérrel, gyönyörű

A marhagulyás a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Eredetileg pásztorétel volt: a gulyások (szarvasmarhát őrző pásztorok) üstben főzték a szabad ég alatt, egyszerű alapanyagokból, de táplálóan és laktatóan. Ma már a gulyást nemcsak marhahúsból készíthetjük, lehet például birkából, sertésből, borjúból, de akár pulykából is készíteni.

A gulyásleves sokszínűsége abból fakad, hogy alapvetően egy népi étel, amit abból főztek, ami éppen kéznél volt. Ezért minden táj és család kicsit máshogy csinálta.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a marhagulyás nem azonos a pörkölttel: a gulyás inkább leveses étel, míg a pörkölt szaftos, de sűrűbb. Külföldön gyakran minden paprikás magyar ételt „goulash”-nak hívnak, de ez nem azonos a gulyáslevessel. Ünnepeken és falusi rendezvényeken ma is gyakran bográcsban főzik, de ez nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy igazi gulyásélményben legyen részünk.

Receptajánló:

A gulyásleves nem gyorsétel. Legalább 2–3 órát lassú tűzön érdemes főzni, hogy a hús omlós, az ízek pedig teljesek legyenek. Tökéletes recept nem tájegységenként, családonként változó, ki, hogyan készíti a gulyást, vagy éppen hogyan formálja a saját szájízére.

Tipp:

A hagymát a zsíron ne csak dinszteljük, hanem karamellizálljuk meg. Ezzel extra aromákat is belecsempészünk az ételbe. Ha szeretnénk még fokozni a sötét szín árnyalatát, akkor használjunk a főzés során marhaalaplevet is, és ne feledjük el, hogy türelemmel kell lenni, míg készre fő a gulyás.
Gulyásleves díszes tányérban
A gulyás nem gyorsétel

Érdekességek a gulyáslevesről

  • Bár a klasszikus gulyás marha, paprika, hagyma, krumpli, zöldség, modern konyhákban gyakran adnak hozzá borókabogyót, csípős paprikát, füstölt szalonnát vagy éppen sörös alapot a gazdagabb ízért.
  • A gulyás több magyar író és költő műveiben is szerepel, mint a magyar élet jelképe: például Móricz Zsigmond, Jókai Mór említi falusi közösségekben, csárdákban.
  • Külföldön a „goulash” néven ismert étel több változatban terjedt el: Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban is készítik, de az ízek és az állag gyakran eltérnek az autentikus magyar gulyástól.
  • A lassú főzés miatt a hús és a zöldségek tápanyagai jól kioldódnak a levesbe. A kömény, paprika és zöldségek emésztést segítő hatásúak, így a gulyásleves nem csak laktató, hanem jó közérzetet is ad.
  • Magyarországon több alkalommal is készítettek óriásbográcsos gulyásokat, ahol több ezer emberre főzték egyszerre az ételt. A világ legnagyobb gulyása több tonnás mennyiség volt.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...