Gulyásleves marhahúsból, csipetkével
A gulyásleves az egyik legismertebb magyaros étel, ami tartalmas, ízletes és nagyon laktató is egyben. Bográcsban elkészítve a legfinomabb, de kellő odafigyeléssel a konyhában is szinte tökéletes levest lehet főzni.
A marhagulyás a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb étele, amelynek hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. Eredetileg pásztorétel volt: a gulyások (szarvasmarhát őrző pásztorok) üstben főzték a szabad ég alatt, egyszerű alapanyagokból, de táplálóan és laktatóan. Ma már a gulyást nemcsak marhahúsból készíthetjük, lehet például birkából, sertésből, borjúból, de akár pulykából is készíteni.
A gulyásleves sokszínűsége abból fakad, hogy alapvetően egy népi étel, amit abból főztek, ami éppen kéznél volt. Ezért minden táj és család kicsit máshogy csinálta.
Fontos tisztában lenni azzal, hogy a marhagulyás nem azonos a pörkölttel: a gulyás inkább leveses étel, míg a pörkölt szaftos, de sűrűbb. Külföldön gyakran minden paprikás magyar ételt „goulash”-nak hívnak, de ez nem azonos a gulyáslevessel. Ünnepeken és falusi rendezvényeken ma is gyakran bográcsban főzik, de ez nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy igazi gulyásélményben legyen részünk.
Receptajánló:
A gulyásleves nem gyorsétel. Legalább 2–3 órát lassú tűzön érdemes főzni, hogy a hús omlós, az ízek pedig teljesek legyenek. Tökéletes recept nem tájegységenként, családonként változó, ki, hogyan készíti a gulyást, vagy éppen hogyan formálja a saját szájízére.
Tipp:
Érdekességek a gulyáslevesről
- Bár a klasszikus gulyás marha, paprika, hagyma, krumpli, zöldség, modern konyhákban gyakran adnak hozzá borókabogyót, csípős paprikát, füstölt szalonnát vagy éppen sörös alapot a gazdagabb ízért.
- A gulyás több magyar író és költő műveiben is szerepel, mint a magyar élet jelképe: például Móricz Zsigmond, Jókai Mór említi falusi közösségekben, csárdákban.
- Külföldön a „goulash” néven ismert étel több változatban terjedt el: Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Németországban is készítik, de az ízek és az állag gyakran eltérnek az autentikus magyar gulyástól.
- A lassú főzés miatt a hús és a zöldségek tápanyagai jól kioldódnak a levesbe. A kömény, paprika és zöldségek emésztést segítő hatásúak, így a gulyásleves nem csak laktató, hanem jó közérzetet is ad.
- Magyarországon több alkalommal is készítettek óriásbográcsos gulyásokat, ahol több ezer emberre főzték egyszerre az ételt. A világ legnagyobb gulyása több tonnás mennyiség volt.