Lencse

Lencse

Leírás

Lapos, korong alakú száraz hüvelyes, színe lehet barna, zöld, sárga, vörös és fekete. A lencse fehérjében, rostokban és vasban gazdag, a vegetáriánus étrend egyik fontos eleme: gabonanövényekkel párosítva kiegyensúlyozottá teszi a fehérjebevitelt. Kalóriatartalma igen magas(350kcal/100 g), laktat, a fogyókúrás étrendbe nem kifejezetten illeszthető be. A fogyasztása cukorbetegek számára ajánlott, ugyanis csak lassan növeli a vércukorszintet. A lencséből készíthetünk főzeléket, levest, salátát és köretet. Az összes lencsefajta közül a legelitebbnek a Puy lencse számít, mely kisebb és gömbölyűbb szemű, mint a hagyományos fajták, színe zöldesszürke és enyhén borsos ízű. A puffadás és bélgázképződés megelőzésére megelőzhetjük a már a XVI. században megfogalmazott tanácsot, miszerint az első forrás után öntsük le a lencséről a vizet, és csak a második főzővizet fűszerezzük; bő, enyhén ecetes, babérleveles, sós vízben megfőzve a legfinomabb. A lencsét - nem csak, amikor lencsefőzeléket csinálunk - főzhetjük együtt vöröshagymával. A főzeléket, lehetőleg híg, kevés liszttel készülő rántással sűrítsük, a kifőtt lencse eleve sűríti a főzőlevet, majd tejföllel és mustárral tehetjük pikánssá. Igen jól illik a lencséhez a füstölt hús íze és főzőleve. A lencsét ezért szokták a húsvéti sonka levében főzni. A közel keleten fokhagymával és olívaolajjal szokták elkészíteni. Köretként előnyös rizzsel vagy más hüvelyes zöldségekkel feltálalni. Ilyenkor nem csak esztétikus, de kedvező élettani hatásként a felvehető fehérjék is nagyobb arányban szívódnak fel, és csaknem valamennyi szükséges aminosavra szert tehetünk. Pusztán arra kell figyelni, hogy a lencse főzési ideje eltér, ezért a rizstől külön főzzük, vagy legalább 30 perccel később tegyük bele a főzővízbe. Egyelőre kevesen ismerik, de a búzához hasonlóan csíráztatott lencse is értékes és ízletes táplálék salátákhoz, párolt zöldségek mellé, húsételek köreteként. A lencsét Ázsia több országában megőrlik, és lisztet készítenek belőle, amiből a kenyértésztába is kevernek. A gyarmattartó Anglia is átvette a lencseliszt használatát. A burgonyakroketthez hasonló étel, köret készülhet belőle. Gyógynövényként is ismert. A középkori Európában az ecettel kevert pürés állagú lencsét golyva és különböző bőrbetegségek ellen vetették be külsőleg alkalmazva. Használják még pótkávénak is. (Forrás: Házipatika)

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Nedvességtől és fénytől védve egy évig eltartható.

100g Lencse

fehérjetartalom

24.63 g

zsírtartalom

0.873 g

szénhidráttartalom

63.35 g

víztartalom

8.26 g

Hány kalória

gramm

lencse?

Top ásványi anyagok

Foszfor

281 mg

Magnézium

47 mg

Kalcium

35 mg

Vas

6.51 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.54 g

Kolin

96.4 mg

C vitamin

4.5 mg

Niacin - B3 vitamin

2.605 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

24.63 g

Zsír

telített zsírsav

0.154 g

egyszeresen telített zsírsav

0.193 g

többszörösen telített zsírsav

0.526 g

ásványi anyagok

Kalcium

35 mg

Vas

6.51 mg

Magnézium

47 mg

Foszfor

281 mg

Nátrium

6 mg

Cink

3.27 mg

Réz

0.754 mg

Mangán

1.393 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

10.7 g

cukor

2.03 g

víz

8.26 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.873 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.211 mg

Niacin - B3 vitamin

2.605 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

2.14 mg

Folát

479 µg

Kolin

96.4 mg

Béta-karotin

23 µg

E vitamin

0.49 mg

K vitamin

5 µg

A vitamin

2 µg

C vitamin

4.5 mg

B6 vitamin

0.54 g

334 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek