Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pulled pork

Pulled pork
Pulled pork
300 perc / előkészület: 60 perc sütés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (33)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Előkészíteni elég pepecselős, a szálkásra szedésről már nem is beszélve, de az íze mindent megér! Valószínűleg az egyik legjobb sertéssült, amit életemben ettem. Igazi pasikaja, az erősebb nem meggyőzésére indított harc előtti feltálalása sokban segíthet, hogy a mi oldalunkra dőljön el a kérdés! :P Recept a The Craft beer szakácskönyvből, apró változásokkal - ki hallott már olyat, hogy egy ilyen koncot ennyi sörrel, olívaolajjal locsolgassunk zsír helyett? Ne sajnáljuk mellőle a drágább, de jobb minőségű stout sört, megéri, meglátjátok! Nehéz belőni, hogy hány emberre elég, mi ketten vagy négy napig ettük, különböző formában. Ha egyszerre esünk neki, csak valami savanyúsággal, 8 emberre elég kell, hogy legyen.

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Magában, sok szafttal, kenyérrel és savanyúsággal is mennyei, de bármilyen szendvicsbe, tex-mex kajába is tökéletesen működik. Minél többször melegítjük újra, az íze annál jobb lesz! A fölösleges levet tegyük edénybe, és minden melegítésnél pakoljuk rá. Ha marad, fagyasszuk le, sűrű krémlevesekhez tök jó alap!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
  2. Egy éles kés segítségével 6 olyan mély lyukat fúrunk a húsba, hogy beleférjen egy-egy gerezd fokhagyma. Nyomjuk bele a gerezdeket a lyukakba úgy, hogy teljesen eltűnjenek.
  3. Mindenhol dörzsöljük be a húst sóval.
  4. Egy kisebb tálban keverjük össze a cukrot a füstölt paprikával, borssal, cayenne borssal és a lereszelt hagymával. Alaposan, minden oldalról dörzsöljük be vele a lapockát.
  5. Egy nagy edényben, ami a sütőt is bírja, olvasszuk fel a zsírt. A hús mind a hat oldalát süssük benne 3-3 percig, amíg szép barnás nem lesz.
  6. Öntsük hozzá az alaplevet és sört, forraljuk fel (ha nincs olyan edényünk, ami a sütőt is bírja, nyugodtan csináljuk ezt a műveletet egy serpenyőben vagy lábasban. Mikor a hús a sütőbe kerül, áttesszük egy mély tepsibe, és aláöntjük a levet.)
  7. Ha forr az alaplé, takarjuk le az edényt fedővel (vagy a tepsit alufóliával), és tegyük be a sütőbe. Fél-háromnegyed óránként fordítsunk rajta egyet, locsolgassuk a levével.
  8. 3-5 órán keresztül süssük (a hús korától függ), amíg látszik rajta, hogy atomjaira készül szétesni. Ha van kedvünk, az utolsó negyed órában levehetjük a fóliát, és 5 percig grillezhetjük, hogy szép piros legyen.
  9. Vegyük kis a sütőből, várjuk meg, míg egy kicsit hűl, majd szedjük szét szálasra.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 96 372
elküldve: 19
receptkönyvben: 895
elkészítve: 67/67
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sörös sertéssült, omlós sertéssült

Hozzászólások (33)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kittens
Kultné Szabó Noémi / Kittens Fri, 2017-07-14 11:57

Kedves Dacota!

Most már megírom, immáron 5. alkalommal készítem ez a sültet!!! Most kezdi az 5 órás napozást :). Volt már baráti összejövetel alapja, a szilveszteri/újévi menüben, sima vasárnapi ebéd...most felújítás van a házban, és gondotlam, ez sül míg mi dolgozunk, és utána ki ki eszik belőle ahogy szeretne! Szendvicsbe, vagy magába. Csinálok hozzá amerikai káposzta salátát. :)
Szóval, köszönöm a receptet! Örülök, hogy rátaláltam annó! :)
Noémi

kágika78
kágika78 Sun, 2016-09-25 06:29

Hosszú ideje szemezek ezzel a recepttel, tegnap végre nekibátorodtam és elkészítettem. 2,5 kg csont nélküli lapockát kaptam, és belga barna sört használtam - ennyiben tértem el a recepttől. Kb. 5 órán át volt sütőben a drága.
Megjegyezném, hogy az alaplé és a sör az én húsomat is csaknem ellepte - bár szerintem ez edény kérdése is, az enyém volt olyan magas, mint amilyen széles :-) Szóval fordítgatni így nem nagyon kellett, de tény, hogy inkább főtt a hús, mint sült. Persze a végeredmény akkor is egy ízekkel átjárt omlós, szaftos hús, a pirult részeket meg ugye az első, körbesütős fázis megadta.
Annyi megjegyzésem azért lenne, hogy talán az kimaradt a receptből, a szálasra szedést követően az értékes szaftból mentsünk meg néhány decit és locsolgassuk meg a husidarabkákat! Amúgy ha valamennyit a szaftból tovább főzök a tűzhelyen, kicsit besűrűsödik, és frankó mártásom is lehetne - vagy rosszul gondolom?
Köszönöm a receptet!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2016-09-25 10:38

Szia!
Örülök, hogy ízlett :) Én is elraktam a szaftot, és úgy ahogy mondod, később beforraltam. Kis extra vajjal meg tejszínnel mennyei bármilyen húshoz. :) A pulled porkot nem magában, hanem két másik kajához használtam:
http://www.nosalty.hu/recept/pulled-pork-szendvics
http://www.nosalty.hu/recept/pulled-pork-taco
Nekik volt külön szószuk, azért nem írtam bele a szafttal való összekeverést, de persze, ha így magában eszed, akkor azzal sokkal jobb! :)

Szép napot!

Üdv,
Nóra

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Wed, 2015-12-30 16:26

Kedves Nóra!

Elkészítettük, 2,4 kg csont nélküli húsból (T...o-ban szinte kinevetett a hentes, mert "csontosat tudja, hol kap... talán a piacon!"), Pataki-tálban készítettük, 7 órán keresztül, ebből 6,5 óra fedve, fél óra pirulva.
Észrevételeim (hátha másoknak is segít):
- ha legközelebb ilyet készítek, meg fogom fordítani félúton a húst, hogy ugyanannyi lé/szaft érje
- a megadott mennyiségű lé szinte ellepte volna a húst, ezért összességében max. 3 dl-t hagytunk alatta, elvégre nem főzni akartuk a lapockát, ezt legközelebb is így fogom csinálni, mert szuper szaftos és a receptnek megfelelően omlós lett
- kicsit zavar a lé szaga (nem tudom, hogy a marha alaplé, vagy a sör, vagy így a kettő keveréke), ezért legközelebb kipróbálom csak sörben, a fűszerekkel
- a fűszerek közül szerintem paprikából többet is "elvisel", persze ez ízlés dolga
- a hús külsejére legközelebb nem teszek reszelt hagymát, max a léhez félbevágva, mert így bonyolította a hús kezelését (külön serpenyőben kellett héjat sütnöm, mert egyik sem sütőt bíró típus).

Egyébként a recept kiváló, érdemes még alacsonyabb hőfokokkal is próbálkozni (igen, több idő, de megéri!). Köszönet a finom ötletért!

memilia
memilia Tue, 2014-10-28 21:35

Szia Nóra!
Nem szeretek ömlengeni egy receptről, de ez valami zseniális. Sok sok falat mennyország. :)
Sima pirospaprikával és cayenne bors nélkül csináltam, de így is tökéletes lett a végeredmény.
KÖSZI a közzétételért!
Üdv
Emi

manorita
manorita Tue, 2014-07-15 13:25

Jaj nagyon-nagyon finom lett, és mi is azóta esszük ketten, és még van egy kicsi. De nem lehet megunni, tényleg a legfinomabb sertéssült, amit valaha ettünk! Köszönjük!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-08-22 07:54

Szia manorita,
Hű, valamiért lemaradtam a kommentedről, de így egy hónapos késéssel is nagyon örülök, hogy ízlett! :)
További jó főzőcskézést, és szép utolsó nyári napokat!
Üdvözlettel,
Nóra

manorita
manorita Fri, 2014-07-11 17:16

Végre eljött a nap, hogy nekiálltam megcsinálni. Most raktam be a sütőbe. Rettentően izgulok: ))) A hús tényleg kb. 3000 Ft volt, valamivel több, mint két kiló.... (itthon is árulják néhol sima közértekben is így összekötve ezt a fajta húst amúgy...) A guiness itthon aranyárban van. Szerencsére volt itthon kivételesen ahogy minden más is, kivéve a füstölt pirospaprikát, amiből csak egy fél kiskanálnyi árválkodott a doboz alján... : ( erre nem számítottam: ( kiegészítettem sima pirospaprikával, szerintem nem ezen fog múlni: ) Jelentkezem, ha bekajáltunk, vagy amikor legközelebb meg tudok utána mozdulni: ))
Azt hiszem, már mást is megfőztem a receptjeid közül, mindjárt utána is nézek... Szóval köszi mindent!: )

Niurka
Niurka Fri, 2014-07-04 11:28

Ez pompás, de a mi kérdéseinkre is érkezik válasz?

Niurka
Niurka Wed, 2014-07-02 22:28

A 3000 forintos költség csak a hús, vagy az 5 órás sütés áramdíja is benne van?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-07-04 18:03

Szia Niurka,
Ne haragudj, hogz a kerdesre keson erkezik a valasz, nem vagzok internetkozelben. Az ar csak utmutato, mivel nem elek Magyarorszagon, a tavaly decemberi arakkal kalkulalok. Persze ebben nincs benne az inflacio, ez csak egy nagyjaboli sacc, mivel nem tudhatom, kinek milyen alapanyagai vannak otthon, mennyit kell vasarolnia elotte. Temeszetesen nincs benne az aram vagy gaz ara, mivel az nem alapanyag. Sot, nem kalkulaltam bele a benzin illetve buszjegy arat sem, remelem, elnezed ezt nekem. :)
Szep napot,
Udv,
Nora

vmzsuzsa
vmzsuzsa Tue, 2014-07-01 12:44

Szia! Két fotón a hús össze van kötözve. A leírásban erről semmit nem találok. Hgy is van ez? Zsuzsa

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2014-07-04 17:58

Szia Zsuzsa,
Ez ugy vanm hogy bementem a henteshez, kertem a hust, es igy kaptam osszekotve. :)
Kotozes nelkul is ugyanigy mukodik, csekkolni kell, hogy mikor omlos a hus. :)
Szep napot,
Udv,
Nora

776
sertéslapocka 3 kg
fokhagyma 6 gerezd
vöröshagyma 0.5 kis fej
melaszos nádcukor 2 ek
2 ek
bors 1 teáskanál
füstölt pirospaprika 1 teáskanál
cayenne bors 2 kk
sertészsír 2 ek
barna sör 7 dl
marha alaplé 2.5 dl