Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

Bár balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Maga a lecsó szó 1940-ben jelent meg először lexikonban. A lecsó, más szavainkhoz hasonlóan, nemzetközi karriert futott be.
A legáltalánosabb lecsóreceptben egy rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom és négy rész roppanós, fehér húsú paprika szerepel. Sokan a paradicsomot hámozva szeretik belefőzni. Az őrölt fűszerpaprikával történő ízesítéséről megoszlanak a vélemények; egyesek szerint kesernyés ízt kölcsönöz a lecsónak.
Autentikus húsos összetevője az ún. lecsókolbász, ami egy ömlesztett húsipari készítmény.
A lecsónak számtalan elkészítési módja van, pl. rizses lecsó, tojásos lecsó, babos lecsó, cukkinis és padlizsános lecsó (francia lecsó: ratatouille); csak egyre, ill. három dologra kell közben ügyelni: egyikből sem hiányozhat a három fő összetevő, a hagyma, a paradicsom és a paprika.
Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák, pl. lecsós hússzeletek, lecsós máj stb.
 

mikor vegyem

Bár összetevői manapság bármikor megvásárolhatóak, frissen elkészítve a lecsó inkább szezonális, nyári étel marad. A nyári ízeket átmenthetjük magunkkal a zordabb napokra is, ha eltesszük vagy konzerv formájában vásároljuk meg.

hogyan tároljam

Ha nem fogyasztjuk el rögtön, természetesen hűtőben tárolandó. Ha pl. tojásos vagy gombás lecsóról van szó, célszerű 1 napon belül megenni.

Lecsó alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!