Lecsó

Leírás

Bár balkáni eredetű étel, ma már a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Maga a lecsó szó 1940-ben jelent meg először lexikonban. A lecsó, más szavainkhoz hasonlóan, nemzetközi karriert futott be. A legáltalánosabb lecsóreceptben egy rész vöröshagyma, 2 rész paradicsom és négy rész roppanós, fehér húsú paprika szerepel. Sokan a paradicsomot hámozva szeretik belefőzni. Az őrölt fűszerpaprikával történő ízesítéséről megoszlanak a vélemények; egyesek szerint kesernyés ízt kölcsönöz a lecsónak. Autentikus húsos összetevője az ún. lecsókolbász, ami egy ömlesztett húsipari készítmény. A lecsónak számtalan elkészítési módja van, pl. rizses lecsó, tojásos lecsó, babos lecsó, cukkinis és padlizsános lecsó (francia lecsó: ratatouille); csak egyre, ill. három dologra kell közben ügyelni: egyikből sem hiányozhat a három fő összetevő, a hagyma, a paradicsom és a paprika. Egyes főfogások ízesítőjeként is alkalmazzák, pl. lecsós hússzeletek, lecsós máj stb.

Lecsó
41
Kalória
1g
Fehérje
8g
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Lecsó

fehérjetartalom

1 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

8 g

víztartalom

0 g

gramm lecsó?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

137 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...