Almás pite, ahogy nagymamám készíti
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
459
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
Összesen
5519
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 22 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 233.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 61.4 g
-
Cukor 23 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 107.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 174 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 64 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
459
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 75 g
Zsír
-
Összesen 263.5 g
-
Telített zsírsav 154 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 775 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2806.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 204 mg
-
Kálcium 666 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 237 mg
-
Foszfor 1135 mg
-
Nátrium 537 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 737.4 g
-
Cukor 270 mg
-
Élelmi rost 50 mg
VÍZ
-
Összesen 1285.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2094 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 54 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 448 micro
-
Kolin: 273 mg
-
Retinol - A vitamin: 2019 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 772 micro
-
β-crypt 141 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 570 micro
Összesen
5519
kcal
- 3% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 112.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.5 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 84 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 81 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 31 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
220
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A lisztet egy nagy tálba tesszük, a közepébe mélyedést vájunk, majd ebbe tesszük bele a puha, vajat, a tejfölt, a porcukort és a friss élesztőt (ha szárítottat használunk, egy egész csomag fog kelleni). Adjunk hozzá két nagy csipet sót, majd alaposan gyúrjuk össze az egészet.
- Az összegyúrt tésztával akár azonnal is dolgozhatunk (nagymamám így szokta), de ha nem tudunk azonnal nekiállni sütni, vagy még nincs elég rutninunk és szeretnénk biztosra menni, akkor érdemes hűtőbe tenni fél órára tésztát pihenni, így könnyebben kezelhető lesz.
- Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges folyadék kicsepegjen belőle. Nem baj, ha picit bebarnul, a süteményben úgyis barna lesz a fahéjtól és a hőtől. (A felesleges folyadékot véletlenül se dobjuk ki: igyuk meg magában vagy készítsünk egy pohár almafröccsöt belőle.)
- A pihentetett tésztát kettévágjuk, a pite aljára szánt, valamivel nagyobb darabot (hiszen itt kell számolnunk a szélekre is) belisztezett felületen 4-5mm vékonyra nyújtjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük.
- A tészta tetejét megszórjuk kevés zsemlemorzsával, majd felváltva rétegezzük rá a reszelt almát és a fahéjjal elkevert cukrot. Amikor minden alma elfogyott, a tetejét is szórjuk meg zsemlemorzsával.
- Nyújtsuk ki a kisebbik tésztadarabot is és zárjuk le vele a pitét. A széleit nyomkodjuk össze, majd a tetejét kenjük le a tetejét felvert tojással és szurkáljuk be sűrűn villával.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt süssük készre.
- A kész almás pitét tálalás előtt hagyjuk hűlni, így könnyebb lesz szeletelni és szebbek is lesznek a szeletek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 57
- Tegnapi nézettség: 255
- 7 napos nézettség: 4187
- Össznézettség: 22143
- Feltöltés dátuma: 2024. október 18.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Rosanics Petra
351 recept
Számomra az almás pite így tökéletes, ahogy nagymamámtól tanultam: ebben a klasszikus verzióban a gazdag, fahéjas almatölteléket alulról-felülről egy-egy réteg nagyon omlós és puha, vajas-tejfölös tésztakéreg keretezi. Az almát se előzetesen megpárolni, se keményítővel összeforgatni nem kell, mindössze kevés zsemlemorzsát szórunk a töltelék aljára és tetejére, ami felfogja a plusz nedvességet. A kész süteményt megszórhatjuk porcukorral vagy kínálhatjuk fagylalttal, de őszintén szólva, ez az almás pite magában a legtökéletesebb!