Lecsópaprika

A lecsópaprika kiváló C-vitamin forrás, de tartalmaz A- és B-vitaminokat is, valamint fontos antioxidánsokat. Legismertebb felhasználási módja a klasszikus lecsó, de sok más ételnek is remek alapanyaga. Egyszerűen termeszthető, így sok házikertben is megterem.

Leírás

Lecsópaprika – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a lecsópaprika?

Lecsópaprika

A lecsópaprika a paprika egyik változata, amelyet kifejezetten főzésre, sütésre termesztenek. Hazánkban elengedhetetlen alapanyag a nyári konyhákban, elsősorban a lecsó készítéséhez használják, de savanyúságként, grillezve, töltve is gyakori vendég az asztalon. Általában halványsárga, zöldes vagy világos színű, hosszúkás, csúcsos végű. Húsa vastag, zamata enyhén édeskés. Magyarországon a legjobb minőségű paprikák a Duna–Tisza közén, illetve Szeged környékén teremnek.

Hogyan vásároljuk?

A lecsópaprika szezonja általában júniustól szeptember végéig tart. Vásárláskor érdemes kemény, fényes héjú, hibátlan példányokat keresni. A frissességet a paprika rugalmassága és illata is jelzi. A piacokon és zöldségeseknél érdemes hazai termelőtől vásárolni. Nyáron szedd magad akciókban is elérhető. Hűtőszekrényben akár egy hétig is eláll, de ha hosszabb távra szeretnénk eltenni, darabolva, fagyasztva is jól tárolható.

Mire jó a lecsópaprika?

A lecsópaprika gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszer működését, de emellett A-vitaminban, folsavban, káliumban és antioxidánsokban is bővelkedik. Jótékony hatással van a bőrre és a szemre, segíti az emésztést, és természetes vízhajtó tulajdonsága is van. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is remekül beilleszthető – 100 grammonként mindössze 30 kalóriát tartalmaz.

Mi készülhet a lecsópaprikából?

készülhet gombás lecsó, cukkinis lecsó paradicsom nélkül és tojásos lecsó császárszalonnával.

Még több lecsópaprikás receptért görgess lejjebb!

20
Kalória
0.9g
Fehérje
4.6g
Szénhidrát
0.2g
Zsír
93.9g
Víz
-
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
2.4g
Cukor

100 g Lecsópaprika

fehérjetartalom

0.86 g

zsírtartalom

0.128 g

szénhidráttartalom

4.64 g

víztartalom

93.89 g

gramm lecsópaprika?

Top ásványi anyagok

Foszfor

20 mg

Kalcium

10 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.224 g

C vitamin

80.4 mg

Kolin

5.5 mg

Niacin - B3 vitamin

0.48 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.86 g

Zsír

telített zsírsav

0.058 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.062 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.34 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

20 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.13 mg

Réz

0.066 mg

Mangán

0.122 mg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

2.4 g

víz

93.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.057 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.028 mg

Niacin - B3 vitamin

0.48 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.099 mg

Folát

10 µg

Kolin

5.5 mg

Alfa-karotin

21 µg

Béta-karotin

208 µg

Béta-kriptoxantin

7 µg

Lutein+zeaxantin

341 µg

E vitamin

0.37 mg

K vitamin

7.4 µg

A vitamin

18 µg

C vitamin

80.4 mg

B6 vitamin

0.224 g

60 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek