Csírák

A különféle csírák értékes táplálékok: magas rosttartalmuk mellett, koncentráltan találhatók meg bennük a létfontosságú fehérjék, vitaminok, antioxidánsok és ásványi anyagok. A gabonák, olajos magvak, gyógynövények és fűfélék csíráit nyersen érdemes fogyasztani (pl. salátákba téve), míg a hüvelyesek csíráit (a bab-és borsócsírákat) párolva, főzve fogyasszuk, különben mérgező fehérjék maradhatnak bennük.
Bármikor.
Mielőbb fogyasszuk el, felhasználásig hűtőszekrényben tartsuk.
fehérjetartalom
3.81 g
zsírtartalom
2.327 g
szénhidráttartalom
3.6 g
víztartalom
90.07 g
Foszfor
113 mg
Kalcium
51 mg
Magnézium
44 mg
Nátrium
6 mg
B6 vitamin
0.285 g
C vitamin
28.9 mg
Niacin - B3 vitamin
2.853 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.733 mg
fehérje
3.81 g
Zsír
telített zsírsav
0.767 g
egyszeresen telített zsírsav
0.419 g
többszörösen telített zsírsav
1.141 g
ásványi anyagok
Kalcium
51 mg
Vas
0.86 mg
Magnézium
44 mg
Foszfor
113 mg
Nátrium
6 mg
Cink
0.56 mg
Réz
0.12 mg
Mangán
0.26 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
víz
90.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.102 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.103 mg
Niacin - B3 vitamin
2.853 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.733 mg
Folát
95 µg
A vitamin
20 µg
C vitamin
28.9 mg
B6 vitamin
0.285 g
Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy a drága bolti mosószereket simán leválthatod egy nulla forintból készített házi változatra?
NosaltyBüszkék lehetünk magunkra, ugyanis a magyar gasztronómia van annyira híres, hogy külföldön is foglalkoznak vele. Persze nem mindig zökkenőmentes az ételek és azok receptjeinek átvétele: gyakran becsúsznak fordítási bakik, nézzük, melyek ezek!
Lakos BenedekAz említett gyümölcsből már akár egyetlen darab képes fedezni a napi C-vitamin-szükségletet, sőt még a vérnyomásra is jótékony hatással van. De, ami a legjobb, hogy most jön a szezonja!
NosaltyTudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.
A mai menüvel mindenki jóllakik, sőt lehetséges, hogy még vacsorára is marad valamelyik mennyei fogásból.
Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?