Csirkeláb

A csirkeláb izgalmasan karakteres, de sokak által alulértékelt alapanyag a konyhában. Főként bőrből, ízületekből és kis csontokból áll, izomhúst alig tartalmaz — így az elkészítés után kifejezetten kocsonyás, zselatinos állagot kapunk. Karakteres, gazdag textúrát és extra ízt ad leveseknek, mártásoknak és raguknak.

Leírás

Csirkeláb – receptek, leírás, tippek

A fejlett világ egy részében nem jellemző alapanyag, de Ázsiában, Afrikában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában is régóta kedvelt fogás. Kínában dim-sum formában szezonjelenet része, Dél-Afrikában „amanqina” néven árulják, Jamaicában fűszeres levesként készítik. Magyarországon ritkábban kerül boltok polcára, de hazai kistermelők is kínálják főként levesalaphoz.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csirkeláb?

Csirkeláb

A csirkeláb magas kollagéntartalmának köszönhetően igazán értékes: 70 %-ban kollagén, amely főzés közben zselatinra bomlik, így krémes, testhezálló textúrát ad a leveseknek. 100 g főtt csirkeláb kb. 15–20 g fehérjét és 10–15 g zsírt tartalmaz, míg szinte nincs benne szénhidrát. Kalciumban, foszforban, magnéziumban, cinkben és vasban is gazdag – különösen, ha hosszú ideig főzzük benne.

Hogyan vásároljuk?

Frissen vásárolva szupermarketekben, hentesnél vagy speciális üzletekben is megtalálható – például délkelet-ázsiai boltokban vagy leöltött csirke esetén – fontos eltávolítani a külső kis körömrészt, amely feketés, szennyeződött lehet. A körmök eltávolításának oka az is, hogy főzés közben ne kerüljenek nem kívánt kesernyés aromák a levesbe.

Hogyan tároljuk?

Hűtőben 2 napig, mélyhűtőben akár 6 hónapig is eltartható. Először forrázni kell néhány másodpercig, majd jeges vízbe tenni, hogy a kemény, sárga külső hártya könnyen lehúzható legyen. Ezt követően készülhet belőle gazdag csontleves vagy szaftos dim sum jellegű fogás.

Mire jó a csirkeláb?

Egészségügyi szempontból a kollagén támogatja az ízületek rugalmasságát, segít a bőr feszességének megőrzésében, és jót tesz a bélfalnak is. Továbbá a csirkeláblevest tradicionálisan használják reumás panaszok, csont- és porcproblémák enyhítésére. Sokan a kocsonyába is belefőzik előbbi tulajdonsága miatt, a bátrabbak pörköltet is készíthetnek belőle. Pucolását megkönnyíthetjük, ha előtte néhány másodpercre forró vízbe mártjuk a lábakat.

Mi készülhet a csirkelábból?

  • Kollagénes csontlé: hosszú ideig főzve ragacsos, testhez simuló alapot ad leveseknek, raguknak, szósszalapnak.
  • Dim sum / rágcsálnivaló: Kínai pácolt, gőzölt vagy pirított formában kóstolva különleges élmény – a bőr, ín és porc lágysága harmóniában van a fűszerekkel.
  • Afrikai és karibi levesek: Jamaica (soup), Kenyában grillként (virenjee) vagy pörköltként jelenik meg — markáns ízt és extra textúrát ad.
  • Ragutuning: a kollagén sűrítéshez is remek, a lassú párolás vagy sütés során simulékony szaftot képez.

Még több csirkelábbal készülő receptért görgess lejjebb!

215
Kalória
19.4g
Fehérje
0.2g
Szénhidrát
14.6g
Zsír
65.8g
Víz
84g
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Csirkeláb

fehérjetartalom

19.4 g

zsírtartalom

84012.4 g

szénhidráttartalom

0.2 g

víztartalom

65.8 g

gramm csirkeláb?

Top ásványi anyagok

Kalcium

88 mg

Foszfor

83 mg

Nátrium

67 mg

Magnézium

5 mg

Top vitaminok

Kolin

13.3 mg

B6 vitamin

0.01 g

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

E vitamin

0.27 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

19.4 g

Zsír

telített zsírsav

3.92 g

egyszeresen telített zsírsav

5.5 g

többszörösen telített zsírsav

2.98 g

koleszterin

84 g

ásványi anyagok

Kalcium

88 mg

Vas

0.91 mg

Magnézium

5 mg

Foszfor

83 mg

Nátrium

67 mg

Cink

0.69 mg

Réz

0.102 mg

Szelén

3.6 µg

szénhidrát

víz

65.8 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.06 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.4 mg

Folát

86 µg

Kolin

13.3 mg

Retinol

30 µg

E vitamin

0.27 mg

D vitamin

8 µg

K vitamin

0.2 µg

B12 vitamin

0.47 µg

A vitamin

30 µg

B6 vitamin

0.01 g

14 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek