Csirkeláb
327 kcal
Főnix karom dim sum módon
512 kcal
Csirkelábkocsonya
366 kcal
A család kedvenc csirkepörköltje
Leírás
Csirkeláb – receptek, leírás, tippek
A fejlett világ egy részében nem jellemző alapanyag, de Ázsiában, Afrikában, Latin-Amerikában és Kelet-Európában is régóta kedvelt fogás. Kínában dim-sum formában szezonjelenet része, Dél-Afrikában „amanqina” néven árulják, Jamaicában fűszeres levesként készítik. Magyarországon ritkábban kerül boltok polcára, de hazai kistermelők is kínálják főként levesalaphoz.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a csirkeláb?
A csirkeláb magas kollagéntartalmának köszönhetően igazán értékes: 70 %-ban kollagén, amely főzés közben zselatinra bomlik, így krémes, testhezálló textúrát ad a leveseknek. 100 g főtt csirkeláb kb. 15–20 g fehérjét és 10–15 g zsírt tartalmaz, míg szinte nincs benne szénhidrát. Kalciumban, foszforban, magnéziumban, cinkben és vasban is gazdag – különösen, ha hosszú ideig főzzük benne.
Hogyan vásároljuk?
Frissen vásárolva szupermarketekben, hentesnél vagy speciális üzletekben is megtalálható – például délkelet-ázsiai boltokban vagy leöltött csirke esetén – fontos eltávolítani a külső kis körömrészt, amely feketés, szennyeződött lehet. A körmök eltávolításának oka az is, hogy főzés közben ne kerüljenek nem kívánt kesernyés aromák a levesbe.
Hogyan tároljuk?
Hűtőben 2 napig, mélyhűtőben akár 6 hónapig is eltartható. Először forrázni kell néhány másodpercig, majd jeges vízbe tenni, hogy a kemény, sárga külső hártya könnyen lehúzható legyen. Ezt követően készülhet belőle gazdag csontleves vagy szaftos dim sum jellegű fogás.
Mire jó a csirkeláb?
Egészségügyi szempontból a kollagén támogatja az ízületek rugalmasságát, segít a bőr feszességének megőrzésében, és jót tesz a bélfalnak is. Továbbá a csirkeláblevest tradicionálisan használják reumás panaszok, csont- és porcproblémák enyhítésére. Sokan a kocsonyába is belefőzik előbbi tulajdonsága miatt, a bátrabbak pörköltet is készíthetnek belőle. Pucolását megkönnyíthetjük, ha előtte néhány másodpercre forró vízbe mártjuk a lábakat.
Mi készülhet a csirkelábból?
- Kollagénes csontlé: hosszú ideig főzve ragacsos, testhez simuló alapot ad leveseknek, raguknak, szósszalapnak.
- Dim sum / rágcsálnivaló: Kínai pácolt, gőzölt vagy pirított formában kóstolva különleges élmény – a bőr, ín és porc lágysága harmóniában van a fűszerekkel.
- Afrikai és karibi levesek: Jamaica (soup), Kenyában grillként (virenjee) vagy pörköltként jelenik meg — markáns ízt és extra textúrát ad.
- Ragutuning: a kollagén sűrítéshez is remek, a lassú párolás vagy sütés során simulékony szaftot képez.
Még több csirkelábbal készülő receptért görgess lejjebb!
100 g Csirkeláb
fehérjetartalom
19.4 g
zsírtartalom
84012.4 g
szénhidráttartalom
0.2 g
víztartalom
65.8 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
88 mg
Foszfor
83 mg
Nátrium
67 mg
Magnézium
5 mg
Top vitaminok
Kolin
13.3 mg
B6 vitamin
0.01 g
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
E vitamin
0.27 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
19.4 g
Zsír
telített zsírsav
3.92 g
egyszeresen telített zsírsav
5.5 g
többszörösen telített zsírsav
2.98 g
koleszterin
84 g
ásványi anyagok
Kalcium
88 mg
Vas
0.91 mg
Magnézium
5 mg
Foszfor
83 mg
Nátrium
67 mg
Cink
0.69 mg
Réz
0.102 mg
Szelén
3.6 µg
szénhidrát
víz
65.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.06 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.4 mg
Folát
86 µg
Kolin
13.3 mg
Retinol
30 µg
E vitamin
0.27 mg
D vitamin
8 µg
K vitamin
0.2 µg
B12 vitamin
0.47 µg
A vitamin
30 µg
B6 vitamin
0.01 g