Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások

leírás

(Urtica dioica)
Hát nem biztos, hogy a csalánról elsőre egy finom étel íze jutna az eszünkbe... Sokkal ikább az az égető érzés, ami a csalán értintése után átjárja a bőrünket. Rögtön felhólyagosodik és bepirul, zsiborog és viszket, még órákkal később is érezzük a csaláncsípés helyét.
A csalán levelét és gyökerét elsősorban gyógyászati célokra használhatjuk. Általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó, továbbá jótékony hatású többek között reuma, köszvény, különféle hurutok, hajhullás és magas vérnyomás esetén is.
A csalánt sokkal előbb használták szövésre, mint gyógyításra. A csalán szárából csaknem olyan erős szövetet lehet készíteni, mint a vászon. Bronzkori sírokban talált leletek bizonyítják a csalán ilyen célú felhasználását, de az első világháború idején a pamuthiány miatt sok helyen csalánból szőtt anyaggal pótolták azt.
Mindezek mellett nem elhanyagolható az étkezési célú felhasználása sem. A kora tavasszal vásárolható zsenge leveleket, hajtásokat a spenóthoz hasonlatosan készíthetjük el. Magas a vitamin és ásványianyag tartalma.
Igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni a csalánt, vagy akár saját magunk is gyűjthetjük egy kiadós kirándulás közben.
A csalánból készített főzetet a bio-gazdálkosában növényvédőszerként is használják.
Fotó: flickr - stinging nettles by Olga Massov

mikor vegyem

Étkezési célra kora tavasszal vásárolhatjuk meg a zsenge szárakból összefogott csokorban.

hogyan tároljam

Egy-két napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben, de ne tegyük be zacskóba, mert akkor bepárásodik és hamar használhatatlanná válik. Igyekezzünk mielőbb, még frissen elkészíteni, mert a vitamintartalma ekkor a legmagasabb.

Csalán alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!