Csiperkegomba
325 kcal
Húsmentes töltött paprika
887 kcal
Gerslirizottó gombával
68 kcal
Zöldséges gombakrémleves
492 kcal
Kakukkfüves töltött gomba
Leírás
Csiperkegomba – receptek, leírás, tippek
A csiperkegomba a gombák egyik legismertebb nemzetsége kb. 300 fajjal. Magyarországon a legismertebb, legnépszerűbb gombafajta. Másik neve champignon (ejtsd: sampinyon), mely elnevezés a franciából lett átvéve.
A csiperkegomba kalapja fiatalon selymesen fehér, domború, de később ellaposodik, enyhén megsárgul. Tönkjén gallért látunk, illata kellemes, íze igen semleges, jól fűszerezhető, variábilis. Magas tápértékén kívül gyógyhatása sem lebecsülendő. A zsenge csiperke nyersen is fogyasztható. Párolni, sütni, főzni pedig csak rövid ideig kell. Töltelékekbe, rizottókba, pörköltekbe, levesekbe, salátákba kerül legtöbbször, de hazánkban még mindig a rántott gomba az egyik legkedveltebb felhasználási módja.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a csiperkegomba?
A csiperkegomba a világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb ehető gombafajtája, mely több változatban is előfordul. A kalapok mérete 2–12 cm között mozog, a lemezek fiatalon világos rózsaszínűek, majd idősebb korban sötétbarnává válnak. A legismertebb csiperkegombák:
- Fehér csiperke – hófehér vagy világosbézs színű, domború kalappal és rövid, vastag tönkkel
- Barna csiperke – sötétebb színű és intenzívebb ízű, mint a fehér változat
- Portobello gomba – a barna csiperke kifejlett változata, nagy, lapos kalappal
Hogyan vásároljuk?
Gombát mindig frissen vásároljunk, mert nagy víz- és fehérjetartalma miatt gyorsan romlik, és könnyen elszaporodnak benne a kórokozók. Ha nyákos érintésű, fura szagú, semmiképp se vegyük meg! Mivel a romlott gomba súlyos mérgezéseket okoz, ezért a gombát tartalmazó ételeket csak frissen szabad elfogyasztani! Mint mindent, a gombát is piacról a lejobb beszerezni, ősszel általában friss gombát is találhatunk egyes kofáknál, de a fehér és barna csiperke a legtöbb boltban is megtalálható, dobozos változatban.
Mire jó a csiperkegomba?
A csiperkegomba egy tápláló, de nem hizlaló, koleszterinmentes alapanyag, mely nem tartalmaz vegyszereket. Legfontosabb tápanyaga a fehérje, amely összetételében az állati fehérjéhez hasonló, így húspótlóként is használható. A fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.) vitaminokat, (A, B, D), íz és zamatanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tartalmaz.
A gombát soha ne hámozzuk meg, mert az értékes táp- és ízanyagok nagy része épp a kalap alatt van. Felhasználás előtt tiszta kefével vagy késsel kaparva tisztítsuk meg. A tönk alján lévő esetleges szennyeződéseket éles késsel távolítsuk el, majd a gombát folyó víz alatt alaposan mossuk át. Csak közvetlenül a felhasználás előtt mossuk meg, mert gyorsan romlik, és ne áztassuk, mert egyrészt kioldódnak az értékes tápanyagok, másrészt megszívja magát vízzel, amelyet elkészítés közben már nehéz elpárologtatni, és inkább főni fog, mint sem pirulni vagy sülni. Sózni is inkább a végén sózzuk, ha azt szeretnénk, hogy piruljon vagy süljön, mert kiereszti a benne levő vizet, és megpárolódik illetve megfő.
Mi készülhet csiperkegombából?
A csiperkegomba sokoldalúan felhasználható a konyhában:
- Nyersen, salátákba szeletelve
- Sütve vagy grillezve
- Levesekben és gombapörköltekben – gazdag ízt ad az ételeknek
- Pizzafeltétként vagy tésztaszószokban
- Tojásételekhez (rántotta, omlett)
- Vegán húspótlóként – a gombáknak magas a növényifehérje-tartalma
Csiperkegombából készülhet: elegáns pulyka Wellington módra, gombás udon misopasztával, tejszínes-kakukkfüves gombaleves, klasszik rántott gomba, ízes gombakrémleves, ludaskása, gazdag legényfogó leves, szaftos vadasgomba knédlivel, bakonyi sertésszelet, milánói sertésborda, thai ihletésű kókusztejes zöldségleves, vegán töltött paprika paradicsommártással, tejmentes vagy klasszikus gombapaprikás, de például sütőtökös-gombás-tejszínes csirkeragu is.
Még több csiperkegombás receptért görgess lejjebb!
100 g Csiperkegomba
fehérjetartalom
3.09 g
zsírtartalom
0.21 g
szénhidráttartalom
3.26 g
víztartalom
92.45 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
86 mg
Magnézium
9 mg
Nátrium
5 mg
Kalcium
3 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.104 g
Kolin
17.3 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
C vitamin
2.1 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.09 g
Zsír
telített zsírsav
0.05 g
többszörösen telített zsírsav
0.16 g
ásványi anyagok
Kalcium
3 mg
Vas
0.5 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
86 mg
Nátrium
5 mg
Cink
0.52 mg
Réz
0.318 mg
Mangán
0.047 mg
Szelén
9.3 µg
szénhidrát
rost
1 g
cukor
1.98 g
víz
92.45 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.081 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.402 mg
Niacin - B3 vitamin
3.607 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.497 mg
Folát
17 µg
Kolin
17.3 mg
E vitamin
0.01 mg
D vitamin
7 µg
B12 vitamin
0.04 µg
C vitamin
2.1 mg
B6 vitamin
0.104 g