Csillagánizs

Leírás

Csillagánizs – receptek, leírás, tippek

A csillagánizs egy különleges, aromás fűszer, amely a keleti konyha és a világ számos gasztronómiai hagyományának nélkülözhetetlen alapanyaga. A csillagformájú fűszert a Délkelet-Ázsiában őshonos Illicium verum nevű fa terméséből nyerik. Markáns, ánizsra emlékeztető illata és íze miatt népszerű, de egyedi karaktere mégis megkülönbözteti más fűszerektől.

A csillagánizst szárított formában használják, gyakran egészben vagy őrölve. Mind a konyhában, mind gyógyhatásai miatt előszeretettel alkalmazzák, különösen a kínai, vietnámi és indiai konyhában, valamint gyógyteák, likőrök és desszertek ízesítésére. Nem tévesztendő össze az egyszerű ánizzsal vagy ánizsmaggal. Európába először a 16. századba hozták be, de valódi népszerűségéhez a kínai és vietnámi konyha elterjedésére volt szükség. A Dél-Ázsiában is termesztett örökzöld fának a termése sugarasan, csillag alakban helyezkedik el, benne 3–4 mm nagyságú mag fejlődik.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Csillagánizs

Mi az a csillagánizs?

A csillagánizs a kelet-ázsiai trópusi éghajlaton honos Illicium verum fa szárított termése. Nevét jellegzetes csillagformájáról kapta, amely általában 6-8 szegmensből áll. Minden szegmensben egy fényes, barna mag található. Bár az illata és íze az édesköményhez és az ánizshoz hasonlít, sokkal erőteljesebb és összetettebb, ezért kis mennyiségben használva is intenzív hatást fejt ki.

A csillagánizs a kínai „ötfűszer-keverék” fontos összetevője, és kulcsszerepet játszik olyan tradicionális ételekben, mint a vietnámi pho leves vagy a kínai sült kacsa. Emellett a gasztronómián túl illóolajként és gyógyszeralapanyagként is ismert, különösen emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatásai miatt.

Hogyan vásároljuk?

A csillagánizst szárított formában, egészben vagy őrölve árusítják. Érdemes egész darabokat választani, mivel azok hosszabb ideig megőrzik aromájukat, és könnyen őrölhetők. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a csillag alakja ép legyen, színe pedig sötétbarna és fényes. Az őrölt változat kényelmesebb, de gyorsabban veszít az intenzitásából, ezért mindig zárható csomagolásban tároljuk.

Nagyobb élelmiszerboltokban, fűszerboltokban, ázsiai élelmiszerüzletekben vehetünk, vagy online is rendelhetünk kiváló minőségű csillagánizst.

Mire jó a csillagánizs?

A csillagánizs nemcsak ízesít, hanem számos jótékony hatással is rendelkezik. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaellenes tulajdonságai miatt régóta használják a keleti orvoslásban. Segít az emésztési problémák enyhítésében, például puffadás vagy gyomorpanaszok esetén. Gyógyteákban a megfázás tüneteinek enyhítésére, köhögés csillapítására is használják.

Illóolaja nyugtató hatású, és gyakran alkalmazzák aromaterápiában. A benne található anetol nevű vegyület antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír.

Mi készülhet az csillagánizsból?

A csillagánizs rendkívül sokoldalúan használható:

Levesek és főételek és saláták: A vietnámi pho leves, karamellizált császárhús vagy egyéb fűszeres ételek, mint az indonéz serttéssült ízesítésére kiváló, de a különböző előételekbe, mint a narancsos carpaccio saláta, is remek választás, vagy olyan ünnepi húsos főételekbe, mint a libacomb.
Desszertek és sütemények: A csillagánizs intenzív aromája jól illik süteményekbe, például mézeskalácsba, muffinba vagy gyümölcskenyérbe, de mézes fánkgolyóba és házi fűszerkeverékhez is felhasználhatjuk.
Italok: Különleges fűszerezést ad forralt borhoz, puncshoz, chai teához vagy éppen ünnepi mimózához. Egy egyszerű gyümölcsös tea vagy mézes tej is különlegesebb lesz tőle.
Párolt gyümölcsök és dzsemek: Házi barackkompót ízesítéséhez, illetve lekvárok, szirupok, például gyömbérszirup készítésénél remekül használható.

Még több csillagánizsos receptért görgess lejjebb!

0
Kalória
-
Fehérje
-
Szénhidrát
-
Zsír
-
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Csillagánizs

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

0 g

gramm csillagánizs?

Top ásványi anyagok

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

szénhidrát

vitaminok

186 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

4+1 tipp grillezéshez a Praktiker szakértőitől

Nem kell tapasztalt profinak lenni, akár kezdőként, kisebb tudással is simán belevághatunk nyári grillpartik szervezésébe. Erről a Praktiker grill workshopján is meggyőződhettünk, ahol Abonyi Péter és Boncz Péter, a Praktiker szakértői adtak hasznos tanácsokat, tippeket, Lázár Chef pedig ínycsiklandó fogásokat készített.

Hirdetés

4 virágzó cserje a nyár második felére, mely bírja a...

Az elmúlt évek viszontagságosan forró nyarai után idén sem lehet kíméletes időjárásra számítani. A hőség nemcsak az embereket és állatokat, hanem a növényeket is megviseli, azonban, ha nem szeretnénk lemondani a virágzó kertről, akkor muszáj úgy megválasztani növényeinket, hogy bírják a meleget. Íme, 4 virágzó cserje a nyár második felére!

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Nem sima víz, nem bolti gyümölcslé: ez a legjobb hidratáló...

Nyáron különösen oda kell figyelni a megfelelő hidratálásra, ami nem mindig könnyű, hiszen a vízre könnyen rá lehet unni, ha literszámra kell inni. Mi most egy olyan alternatívát mutatunk az idősebb korosztály számára, amely felfrissít, és segít, hogy hidratáltak maradjunk!

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Legfinomabb limonádé

Ki ne imádná a limonádét, az első nyáriasan meleg napokon pedig semmi sem esik jobban, mint egy nagy pohár jeges frissítő ebből a citromos kedvencből! Ebben a verzióban egész citromokat ...

Igazi strandos lángos

Kinek nem fut össze a nyál a szájában, amikor nyáron a strandon megérzi a lángos illatát? És ki ne próbálta már otthon is elkészíteni ezt a "retro" finomságot? Én ugyebár nem ...