Csuka
305 kcal
Töltött csukaleves
764 kcal
Karácsonyi tejfölös csuka
449 kcal
Nagybaracskai halászlé
310 kcal
Csuka vele sült körettel
Leírás
A harcsát követően a második legnagyobb ragadozó halunk. Fehér, tiszta, tömött húsa szálkában gazdag. Párolva és sütve is ízletes halfogás készíthető belőle.
Csuka – receptek, leírás, tippek
A csuka hosszú testű, ragadozó édesvízi halfaj, amely hazánk tavaiban, folyóiban és holtágaiban egyaránt megtalálható. Húsa fehér, szálkás, de ízletes, enyhén édeskés, és számos hagyományos magyar halétel alapja. Leggyakrabban sütve, rántva, töltve, pörköltnek vagy halászlébe főzve kerül az asztalra. Horgászok körében is nagy becsben áll, és egész évben beszerezhető frissen vagy fagyasztva.
A csuka kiváló fehérjeforrás, zsírtartalma alacsony, így diétás étrendbe is jól illik. Omega-3 zsírsavakat, B-vitaminokat és ásványi anyagokat (például foszfort, szelént, káliumot) tartalmaz, amelyek támogatják a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer egészségét.
Mi az a csuka?
A csuka (Esox lucius) az északi félteke vizeiben őshonos, a csukafélék családjába tartozik. Jellemzője a nyúlánk test, hosszú orr, éles fogak és álcázó mintázatú, zöldes-barna pikkelyek. Ragadozó hal, fő tápláléka kisebb halakból, békákból és vízi rovarokból áll.
Hogyan tároljam?
Frissen, hűtve 1–2 napig tartható el, fagyasztva viszont akár fél évig is megőrzi minőségét. Felengedés után azonnal készítsük el.
Hol lehet kapni?
Halpiacokon, nagyobb élelmiszerüzletek halpultjain, horgászoktól vagy közvetlenül halgazdaságokból.
Mikor vegyem?
Egész évben kapható, de a legaktívabb fogási szezonja ősszel van, amikor húsa a legízletesebb.
Mire használhatom?
Sütve, rántva, töltve, halászlében, pörköltben, halpogácsaként vagy halas rakott ételekben. Ízesítéséhez jól illik a citrom, kapor, petrezselyem, babérlevél és a frissen őrölt bors.
100 g Csuka
fehérjetartalom
19.26 g
zsírtartalom
39000.477 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
78.92 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
220 mg
Kalcium
57 mg
Nátrium
39 mg
Magnézium
31 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.117 g
Kolin
65 mg
C vitamin
3.8 mg
Niacin - B3 vitamin
2.3 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
19.26 g
Zsír
telített zsírsav
0.118 g
egyszeresen telített zsírsav
0.157 g
többszörösen telített zsírsav
0.202 g
koleszterin
39 g
ásványi anyagok
Kalcium
57 mg
Vas
0.55 mg
Magnézium
31 mg
Foszfor
220 mg
Nátrium
39 mg
Cink
0.67 mg
Réz
0.051 mg
Mangán
0.24 mg
Szelén
12.6 µg
szénhidrát
víz
78.92 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.058 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.063 mg
Niacin - B3 vitamin
2.3 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.75 mg
Folát
15 µg
Kolin
65 mg
Retinol
21 µg
E vitamin
0.2 mg
D vitamin
99 µg
K vitamin
0.1 µg
B12 vitamin
2 µg
A vitamin
21 µg
C vitamin
3.8 mg
B6 vitamin
0.117 g