Csicseriborsóliszt

A csicseriborsó az egyik legősibb kultúrnövény, leginkább az indiai, az arab és a mediterrán konyhákban használják. Nagyon egészséges hüvelyes, gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett magas szénhidrát és fehérjetartalma miatt a vegetáriánus étrend fontos alapanyaga. A csicseriborsóból készült liszt rendkívül sokoldalúan felhasználható. Süthetünk belőle kenyeret, süteményeket, kekszeket, de szószok sűrítésére is kiválóan alkalmazható. Csicseriborsólisztet előállíthatunk otthon is, ha van a pirított borsószemek őrlésére-porítására alkalmas eszközünk, de bioboltokban, nagyobb hipermarketekben is beszerezhető. Ára nagyjából a lenmagból, kölesből, hajdinából készült lisztek árához hasonló.
Bármikor.
Száraz, hűvös, napfénytől védett helyen, jól záródó dobozban.
fehérjetartalom
22.39 g
zsírtartalom
5.18 g
szénhidráttartalom
57.82 g
víztartalom
10.28 g
Foszfor
318 mg
Magnézium
166 mg
Nátrium
64 mg
Kalcium
45 mg
B6 vitamin
0.492 g
Niacin - B3 vitamin
1.762 mg
E vitamin
0.83 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.606 mg
fehérje
22.39 g
Zsír
telített zsírsav
0.693 g
egyszeresen telített zsírsav
1.504 g
többszörösen telített zsírsav
2.983 g
ásványi anyagok
Kalcium
45 mg
Vas
4.86 mg
Magnézium
166 mg
Foszfor
318 mg
Nátrium
64 mg
Cink
2.81 mg
Réz
0.912 mg
Mangán
1.6 mg
Szelén
8.3 µg
szénhidrát
rost
10.8 g
cukor
10.85 g
víz
10.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.486 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.106 mg
Niacin - B3 vitamin
1.762 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.606 mg
Folát
437 µg
Béta-karotin
25 µg
E vitamin
0.83 mg
K vitamin
9.1 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.492 g
Amíg lehet, együk a káposztát: most éppen leves formájában, amit ropogósra sült csirke követ különleges páccal, majd egy igazán tavaszias tortával végezhetjük be az étkezést.
NosaltyA hétre csupa szép és csupa finom desszertet hoztunk nektek, egyenesen Franciaországból! Lássuk, ti hányat ismertek fel közülük!
NosaltyHa nem figyelünk oda a karbantartás során a kertészkedéshez használt eszközök helyes megtisztítására, azzal nemcsak a metszőollóknak, lapátoknak és társaiknak tehetünk rosszat, de a növényeinknek is.
Szabó AnnaEzekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.
A bodza közkedvelt májusi növény, hiszen sokféleképpen felhasználható virágából készülhet szörp, tea, és akár palacsinta is. Arról azonban kevesen tudnak, hogy a növény egy része, nyersen fogyasztva nem éppen tesz jót az egészségünknek, pláne nagy mennyiségben.
Mindig van egy újabb technika, ami nagyobb, érettebb, szebb termést ígér. Ilyen ez az ültetési módszer, amivel nagyobb termésre számíthatunk a paradicsom esetében.
Gyakran előveszem ezt a receptet, ha nem akarok órákig a konyhában lenni. A recept egy magas, 30x40-es tepsihez való, felére csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebbet szeretnénk ...
Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...