Chiamag

A chiamag a menták családjába tartozó virágos növény, mely Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Már Kr.e 3500-ben az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, innen ered azték zsálya elnevezése, de az indiánok étrendjének is kiemelten fontos összetevője volt. Manapság úgynevezett superfoodként tartják számon élettani hatásai miatt.
A chiamagot az azték és maja harcosok állóképességük és erejük megőrzésére használták energia- és fehérjetartalma miatt. A 'chia' szó jelentése magyarul 'olajos' vagy 'erő'.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A chiamag nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, Ómega-3 zsírsavakat, antioxidánsokat, élelmi rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat (kálciumot, magnéziumot, vasat, káliumot). A chiamag rendszeres fogyasztása a benne levő telítetlen zsírsavak hála segíthet megelőzni különböző szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulását, miközben erősíti az immunrendszert, hozzájárulva a jó közérzet fenntartásához.
Legismertebb jó tulajdonsága, hogy remek hatással van az emésztésre: magas rosttartalmának köszönhetően a chiamag saját tömegének másfél-kétszeresét tudja felszívni folyadék formájában, így kiváló emésztéssegítő és béltisztító hatással bír, és szintén emiatt a fogyókúrák sikerességéhez is hozzájárulhat. A számok tekintetében 100 g chiamagban körülbelül 30 g élelmi rost található, így a legjobb természetes rostforrások közé tartozik.
A 2-es típusú cukorbetegek étrendjében is fontos helyet kaphat, hiszen rosttartalma révén lassítja a szervezetben a szénhidrátok lebontását és cukorrá alakítását, így megelőzi az étkezések utáni hirtelen vércukorszint-emelkedést.
Nagyobb élelmiszerboltokban, egészségboltokban, bioboltokban az év bármely szakában biztosan megtalálható, általában kisebb, zacskós kiszerelésben.
Semleges ízének és szagának köszönhetően konyhai felhasználása széleskörű: sütemények, pizza- és kenyértészták tökéletes kiegészítője, belekeverhető joghurtba, turmixba, müzlibe, levesbe, de különböző köretek, öntetek, saláták kísérője is lehet. Tojáshelyettesítőként is ismert, főleg a vegánok körében. A belőle készült chiapuding igen népszerű édesség.
Fontos, hogy mivel a legtöbb gabonánál, magnál és zöldségnél több rostot tartalmaz, könnyen túlzásba eshetünk a fogyasztásával, visszájára fordítva pozitív hatását, ami puffadáshoz, hasi fájdalomhoz, hasmenéshez vagy éppen székrekedéshez vezethet.
A chiamagot főként folyadékba keverve fogyasszuk, és ne lépjük át a napi ajánlott 15 grammos mennyiséget. 1 evőkanál 7-8 gramm, míg egy kávéskanál 2,5 gramm körüli mennyiséget jelent, tehát 15 gramm chiamag 2 csapott evőkanálnyinak felel meg.
Figyelem: a szezámmagra vagy a mustárra érzékenyeknél keresztallergiás reakciót válthat ki!
Próbáljátok ki a chiamagot ebben a gyönyörű, vegán, epres kesusajttortában, tegyétek másnapos zabkásába vagy mentes sült zabkásába, kerülhet eperdzsembe, egészséges magos kenyerekbe, amerikai palacsintába, céklás-csokis brownie-ba, házi müzliszeletbe, szépséges püspökkenyérbe, de persze krémes chiapudingba is! De nemcsak édességekben, hanem például ebben az epres spenótsalátában vagy ebben a karfioltócsniban is remek!
Még több chiamagos receptért görgess lejjebb!
Bármikor kapható a nagyobb élelmiszerboltokban, bio- és egészségboltokban, webshopokban.
Száraz, hűvös helyen, lehetőleg zárható tárolóban.
fehérjetartalom
16.54 g
zsírtartalom
29.304 g
szénhidráttartalom
42.12 g
víztartalom
5.8 g
Foszfor
860 mg
Kalcium
631 mg
Magnézium
335 mg
Nátrium
16 mg
Niacin - B3 vitamin
8.83 mg
C vitamin
1.6 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.62 mg
E vitamin
0.5 mg
fehérje
16.54 g
Zsír
telített zsírsav
3.33 g
egyszeresen telített zsírsav
2.309 g
többszörösen telített zsírsav
23.665 g
ásványi anyagok
Kalcium
631 mg
Vas
7.72 mg
Magnézium
335 mg
Foszfor
860 mg
Nátrium
16 mg
Cink
4.58 mg
Réz
0.924 mg
Mangán
2.723 mg
Szelén
55.2 µg
szénhidrát
rost
34.4 g
víz
5.8 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.62 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.17 mg
Niacin - B3 vitamin
8.83 mg
Folát
49 µg
E vitamin
0.5 mg
C vitamin
1.6 mg
Amíg lehet, együk a káposztát: most éppen leves formájában, amit ropogósra sült csirke követ különleges páccal, majd egy igazán tavaszias tortával végezhetjük be az étkezést.
NosaltyA hétre csupa szép és csupa finom desszertet hoztunk nektek, egyenesen Franciaországból! Lássuk, ti hányat ismertek fel közülük!
NosaltyHa nem figyelünk oda a karbantartás során a kertészkedéshez használt eszközök helyes megtisztítására, azzal nemcsak a metszőollóknak, lapátoknak és társaiknak tehetünk rosszat, de a növényeinknek is.
Szabó AnnaEzekkel az élelmiszerekkel csínján kell bánni, mert könnyedén okozhatnak károkat az egyik legfontosabb szervünkben, a májunkban.
A bodza közkedvelt májusi növény, hiszen sokféleképpen felhasználható virágából készülhet szörp, tea, és akár palacsinta is. Arról azonban kevesen tudnak, hogy a növény egy része, nyersen fogyasztva nem éppen tesz jót az egészségünknek, pláne nagy mennyiségben.
Mindig van egy újabb technika, ami nagyobb, érettebb, szebb termést ígér. Ilyen ez az ültetési módszer, amivel nagyobb termésre számíthatunk a paradicsom esetében.
Gyakran előveszem ezt a receptet, ha nem akarok órákig a konyhában lenni. A recept egy magas, 30x40-es tepsihez való, felére csökkenthetjük a mennyiségeket, ha kevesebbet szeretnénk ...
Imádom a bodzát, ezért minden tavasszal alig várom, hogy elkezdődjön a szezonja! Gyerekkorunkban a tesómmal is mindig szedtünk, és míg akkor anyukámnak kellett megcsinálni, addig ma már ...
Pár éve akartam először bodzaszörpöt készíteni (hígíthatósat, tartósat), de a neten a receptek tömkelegéből valahogy nem találtam rá az igazira. Végül több receptet átböngészve ...