Cannelloni

A cannelloni egy sokoldalúan felhasználható tésztaféle, mely szárított formában kapható a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban, de friss változatát is elkészíthetjük otthon. Klasszikusan darált húsos vagy ricottás-spenótos töltelékkel készül, de ma már rengeteg variációja létezik, akár vegetáriánus, vegán vagy halas töltelékkel is. Az olasz gasztronómia egyik legfinomabb és leglaktatóbb fogása lehet belőle, különösen, ha besamellel vagy házi paradicsomszósszal öntjük nyakon.

Leírás

Cannelloni – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a cannelloni?

Cannelloni

A cannelloni egy csőtészta, amelyet általában nem főznek meg előre, hanem töltve, szaftos mártással leöntve, sütőben sütnek készre. Hossza 7–10 centiméter, átmérője 2–3 cm körül van. Az olasz Emilia-Romagna régióban vált igazán népszerűvé, de mára az egész világon ismert és közkedvelt fogás. Friss tésztából készítve akár házilag is begyúrható, kinyújtható, majd csőformára hajtható. A leggyakoribb töltelékek a darált húsos-paradicsomos, a ricottás-spenótos, illetve a különféle zöldséges verziók.

Hogyan vásároljuk?

A boltban leggyakrabban száraz cannelloni tésztát találunk dobozban, amelyet közvetlenül töltés után, előfőzés nélkül is megsüthetünk, ha megfelelő mennyiségű mártást teszünk rá. Egyes fajták előfőzést igényelnek, ezt mindig ellenőrizzük a csomagoláson. Kapható friss változat is, például tésztalapként, amit otthon tölthetünk és tekerhetünk fel. Tárolása egyszerű: a száraztészta szobahőmérsékleten, száraz, hűvös helyen hónapokig eláll, a friss viszont hűtést igényel és pár napon belül felhasználandó.

Hogyan tároljuk?

A száraz cannellonit szobahőmérsékleten, fénytől és nedvességtől védve tároljuk jól záródó dobozban vagy zacskóban. Felbontás után ügyeljünk rá, hogy a tészta ne érintkezzen levegővel vagy párával, mert könnyen törhet vagy megpenészedhet.

Mire jó a cannelloni?

A cannelloni ideális választás laktató, ünnepi vagy hétvégi fogásokhoz. Előnye, hogy előre is elkészíthető, és vendégvárónak is tökéletes. A tészta kiválóan tartja a formáját, így bármilyen töltelékhez jól alkalmazható, legyen az húsos, zöldséges vagy sajtos. A sütés során a mártásban megpuhul, kívül enyhén ropogós kérget kap, belül viszont lágy marad. Ráadásul remekül fagyasztható is, így egy sűrű hétköznap este is előkaphatjuk, ha előre dolgoztunk vele.

100 gramm főtt cannelloni tészta körülbelül 140–160 kcal-t tartalmaz. Magas szénhidráttartalmú alapanyag, viszonylag kevés zsírral, így jól beilleszthető egy energiadús, de kiegyensúlyozott étrendbe. A tölteléktől és a mártástól függően lehet gluténmentes, tejmentes vagy akár vegán is.

Mi készülhet a cannelloniból?

Készülhet ropogós cannelloni zöldfűszeres sajtkrémmel töltve, cannelloni di carne, spenótos-pestós-mascarponés cannelloni, spenótos-medvehagymás cannelloni és duplagombás-cannelloni.

Még több cannelloniból készülő receptért görgess lejjebb!

371
Kalória
13g
Fehérje
74.7g
Szénhidrát
1.5g
Zsír
9.9g
Víz
-
Koleszterin
3.2g
Élelmi rost
2.7g
Cukor

100 g Cannelloni

fehérjetartalom

13.04 g

zsírtartalom

1.012 g

szénhidráttartalom

74.67 g

víztartalom

9.9 g

gramm cannelloni?

Top ásványi anyagok

Foszfor

189 mg

Magnézium

53 mg

Kalcium

21 mg

Nátrium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.142 g

Kolin

15.1 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.04 g

Zsír

telített zsírsav

0.277 g

egyszeresen telített zsírsav

0.171 g

többszörösen telített zsírsav

0.564 g

ásványi anyagok

Kalcium

21 mg

Vas

3.3 mg

Magnézium

53 mg

Foszfor

189 mg

Nátrium

6 mg

Cink

1.41 mg

Réz

0.289 mg

Mangán

0.917 mg

Szelén

63.2 µg

szénhidrát

rost

3.2 g

cukor

2.67 g

víz

9.9 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.891 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.4 mg

Niacin - B3 vitamin

7.177 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.431 mg

Folát

237 µg

Folsav

219 µg

Kolin

15.1 mg

Lutein+zeaxantin

18 µg

E vitamin

0.11 mg

K vitamin

0.1 µg

B6 vitamin

0.142 g

46 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek