Chiliolaj

A chiliolaj a chilipaprikából nyert fűszerolaj. A chili Dél-Amerikából származó kultúrnövény, mely mára az egész világot meghódította. A köznyelvben a csípős paprikák összességét nevezik így. A chili fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre. Hatóanyaga – ami egyben csípősségéért is felelős – a kapszaicin. A paprikák csípősségének mértékegysége a Scoville-egység; a Droset Naga elnevezésű chilipaprika Scoville-értéke a legmagasabb, tehát ez a világ legerősebb paprikája. (Összehasonlításképp: a Jalapeno paprika Scoville-értéke a Dorset Nagáénak százada.) A chiliolaj rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag. Ízesíthetünk vele leveseket, salátákat, pizzákat, pácolhatunk vele húsokat. A nagyobb áruházakban megvásárolható, de otthon is könnyűszerrel elkészíthetjük.
Bármikor.
Száraz, hűvös helyen.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
95.6 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
E vitamin
41.08 mg
K vitamin
5.4 µg
fehérje
0 g
Zsír
telített zsírsav
13 g
egyszeresen telített zsírsav
46.2 g
többszörösen telített zsírsav
36.4 g
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
E vitamin
41.08 mg
K vitamin
5.4 µg
A gyümölcsös piték uralják a nyár süteményfelhozatalát, és ha sok ilyen desszertet készítünk, nem árt ellesnünk egy-két trükköt ahhoz, hogy mindig tökéletesre süljenek.
Lakos BenedekKészítsünk főtt kukoricát! És miért? Mert nyár van, mert itt a szezon, mert isteni, mert imádjuk, mert...de hagyjuk is a felsorolásokat! Jöjjön az elkészítés minden csínja-bínja.
NosaltyA tőkehal rendkívül jó hatásokkal bír, és egy új kutatásból kiderült, hogy még a ráncok elleni harcban is segíthet.
NosaltyA tojás az egyik legolcsóbb fehérjeforrásunk még mindig, ráadásul rengeteg szuper előnnyel számolhatunk, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A sült húsokat amúgy is szokás gyümölccsel párosítani, erre pedig kiváló delikvens lehet az alma. A nyári, savanykásabb darabok főleg, jól illenek csirke, pulyka és sertés mellé is.
A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.