Curry por

Curry por

Leírás

A félreértések elkerülése végett a curry por (ejtsd: köri) nem keverendő össze a curry-vel (ejtsd: kari), mely utóbbi nem az indiaszerte elterjedt fűszert, hanem a szószos elkészítési módot jelöli. A curry por a brittek találmánya, hogy az indiai konyha jellegzetes fogásait könnyen, a legkisebb fáradozás nélkül tudják az asztalukra tenni. Az indiai hódoltságba érve, azt látták, hogy gyakran kerül az asztalra egy jellemzően sárga, zöldséges mártás. A mártás - illetve a curry por - jellegzetes színét a kurkumától kapja. Indiában ahány ház, annyi curry por. Mivel nincs egy általánosan bejegyzett recept, ezért szinte minden családnak megvan a maga jól bevált fűszerkeveréke. A fő komponense a koriandermag a maga tiszta, citromos ízével. Emellett jellemzően még római köményt, fekete borsot, chili-paprikát, görögszénát (lepkeszegmag) pirítanak egybe szárazon, majd pedig porrá örlik. Kiegészítő fűszer lehet még a gyömbér, dahl (lencsepor) valamint édes fűszerek (fahéj, szegfűszeg, kardamom). És ahogy azt már megtudhattuk kurkuma a színe miatt elhagyhatatlan eleme. Megjegyzendő, hogy létezik egy növény is curry néven, melynek babérlevélre hasonlító leveleit elterjedten használják a dél-indiai illetve a sri lanka-i konyhában.

Mikor vegyem

Gyakorlatilag bárhol, bármikor megvásárolható.

hogyan tároljam

Saját csomagolásában, vagy jól záródó fűszertartóban tárolható.

680 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.