Citrom

A citrom Indiából származó, egész évben termő déligyümölcs, mely egyben fűszer is. Savanykás íze miatt önmagában nem fogyasztjuk, viszont héját, gyümölcshúsát és levét sok mindenhez használjuk. Az emberi test egyik legfontosabb C-vitamin-forrását jelenti, és az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs. Ecet helyett citromlével savanyíthatjuk salátáinkat, és hatékonyan használhatjuk húsok, halak hidegpácolásához. Héját reszelve töltelékek, levét tea, gyümölcslevesek, italok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére is használjuk.
A citrom héja kandírozva is fogyasztható. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítés miatt mindig kéznél legyen. Az érett citrom a legértékesebb méregtelenítő gyümölcs. A bolti citromot éretlenül szüretelik, és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége sokkal gyengébb. Válasszunk kezeletlen citromot, ha tehetjük!
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A citrom (Citrus limon) savanykás ízéről ismert gyümölcs, amely a citrusfélék családjába tartozik. Eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, de ma már világszerte termesztik, különösen a mediterrán éghajlatú területeken. A citrom nemcsak kulináris, hanem gyógyászati és háztartási célokra is alkalmas.
A piacon és helyi termelőknél gyakran jobb ízű citromot lehet kapni, mint egy szuper- vagy hipermarketben. Érdemes az eladót a citrom származási helyéről is megkérdezni. Az élénk citromsárga darabokat tegyük a kosarunkba, hiszen ha zöldes foltot látunk a citromon, akkor még nem teljesen érett. Ha a citrom héját is felhasználnánk, akkor érdemes kezeletlen citromot választani.
A citrom immunerősítő hatású magas C-vitamin-tartalma miatt. Segíti az emésztést, és enyhítheti a torokfájást, ha vízben feloldva fogyasztják. Antibakteriális és fertőtlenítő hatásáról is ismert. A citrom bioflavontartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. Például jó meghülés esetén, de segít megelőzni a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula- vagy avokádóolajjal elegyítve és a fejbőrbe dörzsölve megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást is. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.
A citromból készülhet citromos muffin, krémes citrompite, bodzás-citromos francia palacsinta, mennyei citromos álom, Gréti-szelet - citromos krémes, citromisu, birsalmalekvár gyömbérrel-citrommal, citromos-olívaolajos keksz, habkönnyű citromkrémes piskótatekercs, ha desszertben gondolkodunk, de remek főételek készülhetnek a citrom felhasználásával, mint például a citromos karalábéleves, krémes spárgarakottas citromos zsemlemorzsával, krémes citromos serpenyős csirke, citromos-olívás tepsis csirke, nyári citromos-garnélás orzosaláta, rántott cukkini lédúsan és ropogósan - citromfüves joghurtmártogatóssal, görög húsgombócok citrommártásban, vajban sült lazac, írós-fokhagymás édesburgonyapürével és citromos spenóttal és frissítően tavaszi citromos zöldborsókrém. A citromot ízesítésképp rengeteg ételbe beletehetjük, akár csak egyszerű forró teába is.
Még több citromos receptért görgess lejjebb!
Citromot az év bármely időszakában kaphatunk.
Szobahőmérsékleten egy hétig, hűtőszekrény zöldséges rekeszében akár egy hónapig is eláll.
fehérjetartalom
1.1 g
zsírtartalom
0.139 g
szénhidráttartalom
9.32 g
víztartalom
88.98 g
Kalcium
26 mg
Foszfor
16 mg
Magnézium
8 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.08 g
C vitamin
53 mg
Kolin
5.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.19 mg
fehérje
1.1 g
Zsír
telített zsírsav
0.039 g
egyszeresen telített zsírsav
0.011 g
többszörösen telített zsírsav
0.089 g
ásványi anyagok
Kalcium
26 mg
Vas
0.6 mg
Magnézium
8 mg
Foszfor
16 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.037 mg
Mangán
0.03 mg
Szelén
0.4 µg
szénhidrát
rost
2.8 g
cukor
2.5 g
víz
88.98 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.04 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.02 mg
Niacin - B3 vitamin
0.1 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.19 mg
Folát
11 µg
Kolin
5.1 mg
Alfa-karotin
1 µg
Béta-karotin
3 µg
Béta-kriptoxantin
20 µg
Lutein+zeaxantin
11 µg
E vitamin
0.15 mg
A vitamin
1 µg
C vitamin
53 mg
B6 vitamin
0.08 g
Őrületesen vasárnapi, abbahagyhatatlan, igazi, magyaros ízlésre szabott menüsor!
NosaltyA sajtok világa elképesztően változatos – krémes, lyukacsos, érlelt vagy friss, mindegyiknek megvan a maga egyedi ízvilága és állaga. De vajon felismered őket ránézésre is? Most kiderül!
NosaltyIdegőrlőnek tűnhet a friss fűszernövényekkel pepecselni, de ha beveted Napi Tippünket, olyan gyorsan meg tudod majd pucolni a kakukkfüvet, mint még soha!
Szász NóriSokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!
Naponta csupán 5 percet vesz igénybe a gyakorlat, és mindössze egy törölközőre lesz szükséged ahhoz, hogy tökéletesen kivitelezd.
Mint mindent, a céklát is csak csínján kell fogyasztani - a túl sok megárthat. Mutatjuk a cékla nem annyira ismert mellékhatásait!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...