Citrom

Citrom

Leírás

Indiából származó, egész évben termő déligyümölcs, mely egyben fűszer is. Savanykás íze miatt önmagában nem fogyasztjuk, viszont héját, gyümölcshúsát és levét sok mindenhez használjuk. Az emberi test egyik legfontosabb C-vitamin forrását jelenti és az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs. Ecet helyett citromlével savanyíthatjuk egyes salátáinkat, és hatékonyan használhatjuk húsok, halak hidegpácolásához, héját reszelve töltelékek, levét tea, gyümölcslevesek, italok, szószok, hidegtálak, hal- és egyéb húsételek ízesítésére használják. A szárított héjat spirális szalagokban vagy kockára vágva forgalmazzák, de így csak az édes- és likőripari üzemekben használják fel. Kandírozva is fogyasztható. Otthon a legjobb frisset tartani, hogy ízesítésre mindig kéznél legyen. Az érett citrom a legértékesebb méregtelenítő gyümölcs – sajnos, nálunk nemigen kapható. A bolti citromot éretlenül szüretelik és utóérlelő vegyszerekkel permetezik, ezért héjának minősége sokkal gyengébb. Bioflavon-tartalma vértisztító hatású, és regenerálja is a véredényeket, puffadásgátló hatású. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria-, és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene. Pl. jó meghülés esetén, de segít megelőzni a kopaszságot, erősíti a fejbőrt, a hajhagymákat. Mandula-, vagy avokádóolajjal elegyítve és a fejbőrbe dörzsölve, megszünteti a haj korpásodását, megakadályozza a hajhullást is. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető. (Forrás: Wikipédia)

Mikor vegyem

Egész évben kapható.

hogyan tároljam

Szobahőmérsékleten 1 hétig, hűtőszekrény zöldséges rekeszében akár egy hónapig is eláll.

1557 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek