Chili
514 kcal
Réteges pisztácia ropogós
511 kcal
Thai kókuszleves extrával
Leírás
Chili – receptek, leírás, tippek
Bár a chili zöldségnövény, de felhasználását tekintve leginkább fűszerként találkozhatunk vele. Frissen, vagy szárított darálékként, őrleményként, chili-krém formájában használjuk, de nagyon ügyeljünk a felhasználása során. A friss chilit érdemes gumikesztyűben megpucolni és felszeletelni. Ha rövid időre hideg vízbe tesszük, akkor az elvesz az erejéből; a paprika ereinek és magjainak eltávolításával ugyancsak mérsékelhetjük a csípős ízt. A kulináris élvezetek széles tárházát tárják fel előttünk a különféle konyhák (mexikói, indiai, indonéz, kínai, thai) chilis receptjei.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a chili?

A chili (vagy chili paprika) egy csípős paprika, amelyet világszerte használnak ételek fűszerezésére. Felhasználása után érdemes alaposan kezet mosni (vagy kesztyűt használni), mert a kapszaicin a bőrről könnyen átvándorol a szembe vagy más érzékeny területekre, és erős irritációt okozhat.
Hogyan vásároljuk?
A chilinek élénkpiros vagy mélybordó színű, ha már fakó, akkor nem egy friss darabról van szó. Piacokon és különleges delikátboltokban biztosan találni, de sok szuper- és hipermarket kínálatában is feltűnik időnként. A chilinek sokféle fajtája van, a legismertebbek között van a jalapeno, red cayenne, habanero, poblano és piri piri. Általában friss és szárított formában is lehet kapni. Utóbbi minden élelmiszerüzletben megtalálható.
Mire jó a chili?
A chili szószokban, pácokban, levesekben és főételekben is megállja a helyét. Egyesek savanyítják vagy szárítják, majd porrá őrlik. A mexikói, thai, indiai és magyar konyha előszeretettel használja. A chilinek többféle egészségügyi előnye van, hiszen tele van vitaminokkal (A- , C- , B6-vitamin), de kálium is van benne. Kutatások szerint a chili fogyasztása csökkentheti a rossz koleszterint (LDL), javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Mi készülhet a chiliből?
Készülhet ördögtojás, a csípős töltött tojás, ízletes kínai csípős-savanyú leves, mexikói csirkés egytál, indiai zöldséges batyu (Samosa), Zaalouk, a marokkói padlizsánkrém, marokkói csirke tagine mandulával és aszalt szilvával, tavče gravče, a macedón babragu, bottargás spagetti (Spaghetti con la Bottarga), csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, csemegeuborka levében pácolt sült csirke zöldfűszeres-uborkás burgonyasalátával, sütőtökös chili sin carne és házi nachos, piri-piri csirke és villámgyors nachos és guacamole.
Még több chilis receptért görgess lejjebb!
100 g Chili
fehérjetartalom
1.87 g
zsírtartalom
0.305 g
szénhidráttartalom
8.81 g
víztartalom
88.02 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
43 mg
Magnézium
23 mg
Kalcium
14 mg
Nátrium
9 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.506 g
C vitamin
143.7 mg
Kolin
10.9 mg
Niacin - B3 vitamin
1.244 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.87 g
Zsír
telített zsírsav
0.042 g
egyszeresen telített zsírsav
0.024 g
többszörösen telített zsírsav
0.239 g
ásványi anyagok
Kalcium
14 mg
Vas
1.03 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
43 mg
Nátrium
9 mg
Cink
0.26 mg
Réz
0.129 mg
Mangán
0.187 mg
Szelén
0.5 µg
szénhidrát
rost
1.5 g
cukor
5.3 g
víz
88.02 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.086 mg
Niacin - B3 vitamin
1.244 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.201 mg
Folát
23 µg
Kolin
10.9 mg
Alfa-karotin
36 µg
Béta-karotin
534 µg
Béta-kriptoxantin
40 µg
Lutein+zeaxantin
709 µg
E vitamin
0.69 mg
K vitamin
14 µg
A vitamin
48 µg
C vitamin
143.7 mg
B6 vitamin
0.506 g