Chili

Chili

Leírás

(Capsicum annuum) A chilit már Kr.e. 7500-ban fogyasztották Dél-Amerikában. Régészeti leletek tanúsága szerint legkorábban Equador területén termesztették kultúrnövényként. Amerika felfedezésével, Colombus és felfedezőtársai találkoztak elsőként a paprikával, és hozták magukkal Európába. Ezt követően az egész világon elterjedt a paprika termesztése. A széles forma-, szín- és ízvariációból az általánosságban kisebb termésű, de mindig csípős paprikákat nevezzük gyűjtő néven chilinek. Bár zöldségnövény, de felhasználását tekintve leginkább fűszerként találkozhatunk vele. Frissen, vagy szárított darálékként, őrleményként, chili-krém formájában használjuk, de nagyon ügyeljünk a felhasználása során. A friss chilit érdemes gumikesztyűben megpucolni és felszeletelni. Ha rövid időre hideg vízbe tesszük, akkor az elvesz az erejéből; a paprika ereinek és magjainak eltávolításával ugyancsak mérsékelhetjük a csípős ízt. A kulináris élvezetek széles tárházát tárják fel előttünk a különféle konyhák (mexikói, indiai, indonéz, kínai, thai) chilis receptjei.

Mikor vegyem

Szárított formában egész évben bármikor megvásárolhatjuk. Friss formában késő nyáron és ősszel találkozhatunk vele a piacokon, illetve a különböző hipermarketek polcain is fellelhetjük.

hogyan tároljam

Szárított formában a csomagolásában, vagy jól záródó tartóban. Frissen a hűtészekrény zöldséges rekeszében tároljuk.

100g Chili

fehérjetartalom

1.87 g

zsírtartalom

0.305 g

szénhidráttartalom

8.81 g

víztartalom

88.02 g

Hány kalória

gramm

chili?

Top ásványi anyagok

Foszfor

43 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

14 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.506 g

C vitamin

143.7 mg

Kolin

10.9 mg

Niacin - B3 vitamin

1.244 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.87 g

Zsír

telített zsírsav

0.042 g

egyszeresen telített zsírsav

0.024 g

többszörösen telített zsírsav

0.239 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

1.03 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

43 mg

Nátrium

9 mg

Cink

0.26 mg

Réz

0.129 mg

Mangán

0.187 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

1.5 g

cukor

5.3 g

víz

88.02 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.072 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.086 mg

Niacin - B3 vitamin

1.244 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.201 mg

Folát

23 µg

Kolin

10.9 mg

Alfa-karotin

36 µg

Béta-karotin

534 µg

Béta-kriptoxantin

40 µg

Lutein+zeaxantin

709 µg

E vitamin

0.69 mg

K vitamin

14 µg

A vitamin

48 µg

C vitamin

143.7 mg

B6 vitamin

0.506 g

Címlapról ajánljuk

Miből főzzek? – Ez a filléres főzelékek és gyümölcsös sütik...

Mindannyian szeretnénk egy fokkal tudatosabban táplálkozni, nem? Ennek kulcsa pedig elsősorban az alapanyagokban rejlik, amiket a konyhában használunk. A Nosalty csapatával ebben szeretnénk most mindenkinek segítséget nyújtani azáltal, hogy minden hónapban bemutatjuk az éppen aktuálisan termő/beszerezhető zöldségeket és gyümölcsöket, és a belőlük készíthető jobbnál jobb ételeket.

Nosalty

További cikkek