Chili

A chilit már Kr.e. 7500-ban fogyasztották Dél-Amerikában. Régészeti leletek tanúsága szerint legkorábban Equador területén termesztették kultúrnövényként. Amerika felfedezésével, Colombus és felfedezőtársai találkoztak elsőként a paprikával, és hozták magukkal Európába. Ezt követően az egész világon elterjedt a paprika termesztése. A széles forma-, szín- és ízvariációból az általánosságban kisebb termésű, de mindig csípős paprikákat nevezzük gyűjtő néven chilinek.

Leírás

Chili – receptek, leírás, tippek

Bár a chili zöldségnövény, de felhasználását tekintve leginkább fűszerként találkozhatunk vele. Frissen, vagy szárított darálékként, őrleményként, chili-krém formájában használjuk, de nagyon ügyeljünk a felhasználása során. A friss chilit érdemes gumikesztyűben megpucolni és felszeletelni. Ha rövid időre hideg vízbe tesszük, akkor az elvesz az erejéből; a paprika ereinek és magjainak eltávolításával ugyancsak mérsékelhetjük a csípős ízt. A kulináris élvezetek széles tárházát tárják fel előttünk a különféle konyhák (mexikói, indiai, indonéz, kínai, thai) chilis receptjei.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a chili?

Chili

A chili (vagy chili paprika) egy csípős paprika, amelyet világszerte használnak ételek fűszerezésére. Felhasználása után érdemes alaposan kezet mosni (vagy kesztyűt használni), mert a kapszaicin a bőrről könnyen átvándorol a szembe vagy más érzékeny területekre, és erős irritációt okozhat.

Hogyan vásároljuk?

A chilinek élénkpiros vagy mélybordó színű, ha már fakó, akkor nem egy friss darabról van szó. Piacokon és különleges delikátboltokban biztosan találni, de sok szuper- és hipermarket kínálatában is feltűnik időnként. A chilinek sokféle fajtája van, a legismertebbek között van a jalapeno, red cayenne, habanero, poblano és piri piri. Általában friss és szárított formában is lehet kapni. Utóbbi minden élelmiszerüzletben megtalálható.

Mire jó a chili?

A chili szószokban, pácokban, levesekben és főételekben is megállja a helyét. Egyesek savanyítják vagy szárítják, majd porrá őrlik. A mexikói, thai, indiai és magyar konyha előszeretettel használja. A chilinek többféle egészségügyi előnye van, hiszen tele van vitaminokkal (A- , C- , B6-vitamin), de kálium is van benne. Kutatások szerint a chili fogyasztása csökkentheti a rossz koleszterint (LDL), javíthatja a vérkeringést, csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Mi készülhet a chiliből?

Készülhet ördögtojás, a csípős töltött tojás, ízletes kínai csípős-savanyú leves, mexikói csirkés egytál, indiai zöldséges batyu (Samosa), Zaalouk, a marokkói padlizsánkrém, marokkói csirke tagine mandulával és aszalt szilvával, tavče gravče, a macedón babragu, bottargás spagetti (Spaghetti con la Bottarga), csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel, csemegeuborka levében pácolt sült csirke zöldfűszeres-uborkás burgonyasalátával, sütőtökös chili sin carne és házi nachos, piri-piri csirke és villámgyors nachos és guacamole.

Még több chilis receptért görgess lejjebb!

40
Kalória
1.9g
Fehérje
8.8g
Szénhidrát
0.4g
Zsír
88g
Víz
-
Koleszterin
1.5g
Élelmi rost
5.3g
Cukor

100 g Chili

fehérjetartalom

1.87 g

zsírtartalom

0.305 g

szénhidráttartalom

8.81 g

víztartalom

88.02 g

gramm chili?

Top ásványi anyagok

Foszfor

43 mg

Magnézium

23 mg

Kalcium

14 mg

Nátrium

9 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.506 g

C vitamin

143.7 mg

Kolin

10.9 mg

Niacin - B3 vitamin

1.244 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.87 g

Zsír

telített zsírsav

0.042 g

egyszeresen telített zsírsav

0.024 g

többszörösen telített zsírsav

0.239 g

ásványi anyagok

Kalcium

14 mg

Vas

1.03 mg

Magnézium

23 mg

Foszfor

43 mg

Nátrium

9 mg

Cink

0.26 mg

Réz

0.129 mg

Mangán

0.187 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

1.5 g

cukor

5.3 g

víz

88.02 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.072 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.086 mg

Niacin - B3 vitamin

1.244 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.201 mg

Folát

23 µg

Kolin

10.9 mg

Alfa-karotin

36 µg

Béta-karotin

534 µg

Béta-kriptoxantin

40 µg

Lutein+zeaxantin

709 µg

E vitamin

0.69 mg

K vitamin

14 µg

A vitamin

48 µg

C vitamin

143.7 mg

B6 vitamin

0.506 g

2295 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Íme a nyár 5 klasszikus fogása cseppet sem klasszikusan készítve:...

Egy évszakot nemcsak az időjárása teszi jellegzetessé, hanem azok a klasszikus fogások is, amelyet e kijelölt három hónap alatt fogyasztunk. Szerencsére a nyár csak úgy dúskál a legzamatosabb alapanyagokban és a belőlük főzött, isteni receptúrákban is, amelyeket szeretünk újra és újra megfőzni. Készítsük el őket idén is, sőt, ha kedvünk tartja csavarjunk is egyet rajtuk.

Lakos Benedek

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...