Calvados

Calvados

Leírás

A Calvados érlelt, Normandiai almaborból készített, hagyományos párlat. Az almabor vagy más néven cider, egy jellemzően almából, erjesztéssel készített, kellemesen savanykás ízű, alkoholos ital, melyet többek között Franciaországban, Finnországban és Angliában is készítenek. Cefréjének készítéséhez 30-50 féle almát használnak fel. A helyiek szerint meghatározó, hogy a friss almalé mekkora cukor-, illetve savtartalommal bír. Szerintük a tökéletes ital elkészítéséhez, édes, keserédes, savanyú és keserű almákat kell felhasználni. A négy alaptípus kiegyensúlyozottsága alapfeltétel. A cidert körteborral, "poiré"-val is keverhetik a készítés során. A Calvados alkoholtartalma 40-42%. Termelőhelye alapján a XIX. század elejétől kezdték ezt az almaborpárlatot Eau de Calvados--nak nevezni. A Calvados-t főként étkezések után, vagy az egyes fogások között fogyasztják, mert nagyon jó, ún. digestif, emésztést elősegítő ital. A Calvados-t fagylaltkelyhekben, koktélokban, aperitif-ként, ill. digestif-ként szolgálják fel. Ízvilágában nagyon jól illik a sajtokhoz, csokoládéhoz, édességekhez, csokoládés krémekhez és a fagylaltokhoz. Számos normandiai receptben is felbukkan alapanyagként, melyeknek fő összetevője a garnélarák, a borjú vagy a csirke.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen; bárszekrényben.

100g Calvados

fehérjetartalom

0 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

66.6 g

gramm calvados?

Top ásványi anyagok

Foszfor

5 mg

Nátrium

1 mg

Vas

0.01 mg

Réz

0.01 mg

Top vitaminok

Riboflavin - B2 vitamin

0.007 mg

Tiamin - B1 vitamin

0.005 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0 g

Zsír

ásványi anyagok

Vas

0.01 mg

Foszfor

5 mg

Nátrium

1 mg

Réz

0.01 mg

szénhidrát

víz

66.6 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.005 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.007 mg

6 találat

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?