Alapanyag Abécé

Alma

Az alma az egész világon ismert, és az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége révén szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik.

Ananász

Ananászt nemcsak frissen szeletelve érdemes fogyasztani, a gyümölcs megerjesztett levéből bor vagy likőr is készíthető, de eltehetjük befőttként, szirupként, tálalhatjuk szárnyas húsok mellé köretként, vagy akár krémlevest is főzhetünk belőle.

Avokádó

Az avokádó ősi haszonnövény, Közép-Amerika őslakosai évezredek óta ismerik és termesztik. A nagyon tápláló, sok növényi "jó" zsírt tartalmazó gyümölcs húsa zöld, krémes. Csekély cukortartalma miatt még a cukorbetegek számára is kiváló.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalt gyümölcsök aszalás útján készülnek, ami az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. Régen a kihűlő kemencében, ma speciális aszalóeszközökben végzik ezt a folyamatot. A kímelétes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Mivel a gyümölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, ezért a kész aszalványnál nem jelentkezik az esetleges penészedés vagy rothadás.

Articsóka

A gyönyörű, sok-sok sziromból álló, meglepő külsejű articsókát már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és fogyasztották - leginkább gyógynövényként. Érdekesség, hogy később kuriózum lett a gazdag angol és francia nemesek körében, sőt, a képzőművészetben is gyakran megjelent a gazdagság és a jólét jelképeként.

Ajvár

Az ajvár a Balkánon, különösen Szerbiában népszerű zöldségkrém. Alapvetően sült kápiapaprikából készül, de sokan padlizsánt, paradicsomot, hagymát, fokhagymát is adnak hozzá. Ahány ház, annyi ajvárrecept. Többnyire húsok, főként <a href="https://www.nosalty.hu/recept/csevapcsicsa">csevapcsicsa</a> mellé kínálják.

Alaplé

Az alaplé egy hús-, hal- vagy zöldséglevesalap, melyre egy új levest vagy egyéb ételeket építhetünk fel. Alaplevet készíthetünk csak zöldségekből vagy húsokból, szárnyasból, marhából, de halból is. A friss alapanyagokból, házilag készített alaplé használata tökéletes választás a bolti leveskocka helyett.

Almaecet

Az <strong>almaecet</strong> gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, mint például kálium, kalcium, magnézium és foszfor. Tartalmaz továbbá aminosavakat, enzimeket, valamint antioxidánsokat is. Rendszeres, mértékletes fogyasztása frissíti a szervezetet, hozzájárul a bőr feszességéhez, rugalmasságához és javítja az általános közérzetet.

Aszalt szilva

Az aszalt szilva tulajdonképpen az egykor friss szilva, melyből kivonják a nedvességet. Leggyakrabban aszalóban vagy tüzelő alagútban szárítják, de a hagyományos módszer szerint lehet napon is. Az aszalt szilva számos sütemény receptjében szerepel, emellett a húsok nagyra becsült társa is (főleg szárnyas-, nyúl-, sertés- és halételekben).

Aszalt sárgabarack

Az aszalt sárgabarack az aszalás során megőrzi vitamintartalmát, csakúgy, mint a zöldségek, ha főzés helyett csak pároljuk őket. Vitamintartalma mellett az eredeti zamatát is megtartja, és koncentrálva adja vissza az ízeket.

Ananászkonzerv

Az ananászkonzerv praktikus, egész évben elérhető formája a friss trópusi gyümölcsnek. Édes, lédús és savanykás íze miatt kiválóan használható sós és édes ételekben egyaránt. Akár süteménybe, salátába, pizzára, húsételek mellé vagy egzotikus köretként is felhasználható, nem véletlenül vált népszerű alapanyaggá világszerte. A friss ananászhoz képest kényelmesebb, időtakarékosabb megoldás, amely hosszú ideig eltartható.

Afrikai harcsa

Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend az afrikai harcsa, mert könnyen elérhető, egészséges és sokféleképpen elkészíthető. A húsa ízletes és zamatos, készíthetünk belőle például sült, grillezett vagy párolt halat is.

Agávé szirup

Az agavé szirup egy természetes édesítőszer, amit a Mexikóban őshonos agavé növény nedvéből nyernek. Íze enyhén karamellás, állaga hasonlít a mézhez, de vegán étrendbe is beilleszthető. Kiváló alternatívája lehet a cukornak, felhasználható sütéshez, italok édesítéséhez, salátaöntetekhez, reggeli zabkásához vagy palacsintára csorgatva.

Aszalt áfonya

Az aszalt áfonya szárított gyümölcs, amely az áfonya (főként a tőzegáfonya, <em>Vaccinium</em> <em>macrocarpon</em>, vagy a fekete áfonya, <em>Vaccinium myrtillus</em>) feldolgozásával készül. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalmának nagy részét elvonják, így hosszabb ideig eláll.

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek