Articsóka

Leírás
A bogáncs rokona. Az articsóka világoszöldes és lilás színű módosult, zárt virágzatát fogyasztjuk (a levelek alsó, húsos, friss részét, illetve az articsókaszívnek nevezett legbelső, zsenge részt). Az articsóka rendkívül gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme. A fiatal articsókák vastag sziromlevelei nyugodtan felhasználhatók, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre. Ezeket el kell távolítani. A húsos csészeleveleket még bimbós állapotban fogyasztják. A virágzata kellemes, fűszeres íze miatt ínyencségnek számít. Az articsókát a magyar konyha előételként, sütve vagy salátaként használja fel, de van, aki puhára főzi és olívaolajjal és citromlével tálalja. A virágzatkezdemények finom csemegék, de tölteni is lehet. Vásárláskor érdemes a kisebb bimbókat (ki nem nyílt virágzatot) választani, fényes lédús levelekkel. Felhasználás előtt a szárától és a külső leveleitől megtisztított articsókát meg kell mosni. Ezt követően érdemes egy késsel az articsóka tetejét levágni majd az alsó részt vékonyan meghámozni, és már párolható is. Ha az articsókát alumíniumedényben készítjük el, a levelek hamar megsötétednek. (Forrás: Házipatika)
Mikor vegyem
Frissen, amikor kapható éppen, konzervben bármikor.
hogyan tároljam
Mihamarabb használjuk fel a friss articsókát, de addig is hűtve tároljuk. ;
100g Articsóka
fehérjetartalom
3.27 g
zsírtartalom
0.105 g
szénhidráttartalom
10.51 g
víztartalom
84.94 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
94 mg
Foszfor
90 mg
Magnézium
60 mg
Kalcium
44 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.116 g
Kolin
34.4 mg
C vitamin
11.7 mg
Niacin - B3 vitamin
1.046 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
3.27 g
Zsír
telített zsírsav
0.036 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.064 g
ásványi anyagok
Kalcium
44 mg
Vas
1.28 mg
Magnézium
60 mg
Foszfor
90 mg
Nátrium
94 mg
Cink
0.49 mg
Réz
0.231 mg
Mangán
0.256 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
5.4 g
cukor
0.99 g
víz
84.94 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.066 mg
Niacin - B3 vitamin
1.046 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.338 mg
Folát
68 µg
Kolin
34.4 mg
Béta-karotin
8 µg
Lutein+zeaxantin
464 µg
E vitamin
0.19 mg
K vitamin
14.8 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
11.7 mg
B6 vitamin
0.116 g