Aszalt sárgabarack

Aszalt sárgabarack

Leírás

Aszalt sárgabarack – receptek, leírás, tippek

Az aszalt sárgabarack az aszalás során megőrzi vitamintartalmát, csakúgy, mint a zöldségek, ha főzés helyett csak pároljuk őket. Vitamintartalma mellett az eredeti zamatát is megtartja, és koncentrálva adja vissza az ízeket.

A kellemesen fanyar ízű aszalt sárgabarackot felhasználás előtt érdemes lobogó forró vízben fél óráig, illetve hideg vízben egy éjszakán át áztatni. Gyümölcssalátába, müzlibe, piláfba, hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az aszalt sárgabarack?

Az aszalt sárgabarack sokak által kedvelt, természetes és tápanyagokban gazdag szárított gyümölcs, amit friss sárgabarackból készítenek szárításos eljárással. A víz elvonásával a gyümölcs édeskés, intenzív ízűvé válik, és hosszabb ideig eláll.

Hogyan vásároljuk?

Aszalt sárgabarackot találunk a piacon, csomagolásmentes boltokban, bioboltokban, illetve szuper- és hipermarketekben is. A kimérős változatnál mindenképp tájékozódjunk a származási helyéről, és érdemes előnyben részesíteni a hazai terméket. Az aszalt sárgabarackot lezárt csomagolásban, hűvös és sötét helyen tároljuk. A hosszabb tárolás érdekében ajánlott hűteni, hogy elkerüljük a penészedést.

Mire jó az aszalt sárgabarack?

Az aszalt sárgabarack sokféle egészségügyi előnnyel büszkélkedhet. Gazdag A-vitaminban (béta-karotin), amely fontos a látás és a bőr egészségének szempontjából. Tartalmaz C-vitamint, bár a szárítás során ennek egy része elvész. Káliumforrás is, így segíti a szív- és izomműködést. Magas természetes cukortartalmának köszönhetően gyorsan energiát ad, de érdemes módjával fogyasztani, mert kalóriadús. Antioxidánsai segítenek a sejtek védelmében, és felveszik a harcot az oxidatív stresszel szemben.

Önmagában fogyasztva is remek nasi, de süteményekhez hozzáadva, szószokban és salátákban is rendkívül finom.

Mi készülhet az aszalt sárgabarackból?

Készülhet cukormentes püspökkenyér, karácsonyi kínálótál, húsvéti édes zsemle, tripladiós-lekváros berliner, tökéletes csirke vacsorára és különleges Panforte di Siena is.

Még több aszalt sárgabarackos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Aszalt sárgabarackot az év bármely időszakában kaphatunk bioboltokban, piacon, illetve szuper-és hipermarketekben is.

hogyan tároljam

Lezárt csomagolásban, hűvös és sötét helyen. A hosszabb tárolás érdekében ajánlott hűteni, hogy elkerüljük a penészedést.

100g Aszalt sárgabarack

fehérjetartalom

3.39 g

zsírtartalom

0.165 g

szénhidráttartalom

62.64 g

víztartalom

30.89 g

gramm aszalt sárgabarack?

Top ásványi anyagok

Foszfor

71 mg

Kalcium

55 mg

Magnézium

32 mg

Nátrium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.143 g

Kolin

13.9 mg

E vitamin

4.33 mg

Niacin - B3 vitamin

2.589 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

3.39 g

Zsír

telített zsírsav

0.017 g

egyszeresen telített zsírsav

0.074 g

többszörösen telített zsírsav

0.074 g

ásványi anyagok

Kalcium

55 mg

Vas

2.66 mg

Magnézium

32 mg

Foszfor

71 mg

Nátrium

10 mg

Cink

0.39 mg

Réz

0.343 mg

Mangán

0.235 mg

Szelén

2.2 µg

szénhidrát

rost

7.3 g

cukor

53.44 g

víz

30.89 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.015 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.074 mg

Niacin - B3 vitamin

2.589 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.516 mg

Folát

10 µg

Kolin

13.9 mg

Béta-karotin

2163 µg

E vitamin

4.33 mg

K vitamin

3.1 µg

A vitamin

180 µg

C vitamin

1 mg

B6 vitamin

0.143 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készül a lusta asszony „töltött" káposztája: haraszt nélkül is...

A töltött káposzta egy igazi magyar klasszikus, amely minden ünnepi asztalon megállja a helyét, de az elkészítése nem éppen a leggyorsabb feladat. Aki kóstolta, már, tudja, hogy az íze minden fáradozást megér, de mi van akkor, ha valaki szeretné élvezni ezt az ízvilágot a hosszadalmas előkészületek nélkül? Itt jön képbe a lusta asszony „töltött" káposztája, amely haraszt (káposztalevél) nélkül, egyszerűbb és gyorsabb formában hozza el a klasszikus töltött káposzta ízét. Ez az étel nemcsak praktikus, de ugyanolyan laktató és finom, mint az eredeti változat.

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...