Akácméz

Leírás

Akácméz – receptek, leírás, tippek

Az akácméz az egyik legkedveltebb és legkeresettebb mézfajta, amelyet a fehér akác (Robinia pseudoacacia) virágainak nektárjából készítenek a szorgos méhek. Az akácméz különlegessége az áttetsző, világos színe és lágy, enyhén virágos ízvilága, amely szinte mindenki számára vonzó. Alacsonyabb szőlőcukor-tartalma miatt sokáig folyékony marad, és ritkán kristályosodik.

Az akácméz, ez az aranyló természetes édesítőszer nemcsak finom, hanem számos jótékony hatással is bír. A gasztronómiában sokoldalúan felhasználható: tökéletes tea édesítésére, sütemények ízesítésére vagy akár húsételekhez is.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Akácméz

Mi az az akácméz?

Az akácméz a méz azon fajtája, amelyet az akácvirág nektárjából állítanak elő. Az akácvirágzás általában májusban és június elején történik, így ez az időszak a mézgyűjtés csúcspontja. Az akácmézet a világ számos részén termesztik, de különösen híres a magyar akácméz, amelyet az ország védett akácos területein gyűjtenek.

Különleges tulajdonsága, hogy sokáig folyékony marad, köszönhetően magas fruktóztartalmának, és íze kevésbé karakteres, mint a sötétebb mézeké, például a hársmézé vagy a gesztenyemézé. Ezért az akácméz különösen népszerű azok körében, akik lágyabb ízeket keresnek.

Hogyan vásároljuk?

Az akácmézet érdemes közvetlenül méhészektől vagy megbízható helyekről beszerezni, hogy biztosak lehessünk a minőségében. Vásárláskor figyeljünk a színére és állagára: az akácméz világos, szinte áttetsző, és folyékony állapotban marad hosszú ideig.

Kerüljük a mesterségesen hígított vagy vegyes mézeket, amelyek kevesebb akácmézet tartalmaznak. A minőségi akácméz általában kissé drágább, de az íz és a jótékony hatások bőségesen kárpótolnak.

Mire jó az akácméz?

Az akácméz nemcsak finom, hanem egészséges is. Magas fruktóztartalma miatt könnyen emészthető, és nem terheli meg a gyomrot. Antibakteriális hatású, ezért gyakran alkalmazzák torokfájás, köhögés vagy megfázás esetén. Segíti a gyomor- és bélrendszeri problémák enyhítését, és alvászavarok esetén is nyugtató hatású.

Természetes édesítőszerként a cukor egészségesebb alternatívája, mivel alacsonyabb a glikémiás indexe. Emellett antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek a szervezetet védeni a szabad gyököktől.

Mi készülhet akácmézből?

Az akácméz sokféle étel és ital tökéletes kiegészítője:

Italok: Tökéletes tea, kávé vagy limonádé édesítésére, mivel nem nyomja el az italok természetes ízét. Hideg téli estéken egy kanál akácméz forró tejben vagy gyógyteában nyugtató hatású.
Reggelik: Jól illik joghurthoz, müzlihez vagy zabkásához. Kenyérre kenve, vajjal és friss gyümölcsökkel reggeli csemege lehet.
Sütemények és desszertek: Mézes, kevert süteményekhez, diós szeletekhez vagy akár madártejhez is adható, de pitékhez is tökéletes, ahogyan aprósütikhez is.
Húsételek: Egyedi ízt kölcsönöz a csirke- vagy sertéshúsból készült ételeknek, különösen grillpácokban vagy mázakban használva. A mézes-mustáros dresszingek és mázak egyik fő alapanyaga.

Még több akácmézes receptért görgess lejjebb!

304
Kalória
0.3g
Fehérje
82.4g
Szénhidrát
-
Zsír
17.1g
Víz
-
Koleszterin
200mg
Élelmi rost
82.1g
Cukor

100 g Akácméz

fehérjetartalom

0.3 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

82.4 g

víztartalom

17.1 g

gramm akácméz?

Top ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

4 mg

Magnézium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.024 g

Kolin

2.2 mg

C vitamin

0.5 mg

Niacin - B3 vitamin

0.121 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.3 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.42 mg

Magnézium

2 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.22 mg

Réz

0.036 mg

Mangán

0.08 mg

Szelén

0.8 µg

szénhidrát

rost

0.2 g

cukor

82.12 g

víz

17.1 g

vitaminok

Riboflavin - B2 vitamin

0.038 mg

Niacin - B3 vitamin

0.121 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.068 mg

Folát

2 µg

Kolin

2.2 mg

C vitamin

0.5 mg

B6 vitamin

0.024 g

87 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...