Aszalt gyümölcsök

Aszalt gyümölcsök

Leírás

Az aszalás az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. Régen a kihűlő kemencében, ma speciális aszaló eszközökben végzik ezt a folyamatot. A kímelétes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Mivel a gyömölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, ezért a kész aszalványnál nem jelentkezik az esetleges penészedés vagy rothadás. Otthon is nyugodtan próbálkozhatunk az aszalással. A lényeg az, hogy mindig teljesen érett, egészséges gyümölcsöket aszaljunk meg. Ha nincs erre külön gépünk, akkor tepsiben, vékony rétegben elterítve 65-70 C-os sütőben is aszalhatunk. Gyakran nem egyhuzamban aszaljuk a gyümölcsöket, hanem többször egymás után megismételjük a folyamatot, amíg elérjük a kívánatos minőséget. Akkor jó az aszalványunk, ha összenyomva még rugalmas, de már nem serken belőle nedvesség. A túlszárított gyömölcsök sajnos már felhasználásuk előtt sem képesek felvenni az áztatófolyadékból a nedvességet.

Mikor vegyem

Bármikor megvásárolhatjuk, de ügyeljünk arra, olyan terméket vásároljunk, amelyet nem kezeltek a tartósságát fokozó különböző;gázokkal.

hogyan tároljam

Jól záródó dobozokban, vagy a csomagolásában tároljuk. Célszerű időnként megvizsgálni, mert ha befülled, akkor könnyen megromolhat. Esetleg a hűtőszekrénybe is betehetjük.

100g Aszalt gyümölcsök

fehérjetartalom

2.18 g

zsírtartalom

0.203 g

szénhidráttartalom

63.88 g

víztartalom

30.92 g

Hány kalória

gramm

aszalt gyümölcsök?

Top ásványi anyagok

Foszfor

69 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

41 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.205 g

Kolin

10.1 mg

Niacin - B3 vitamin

1.882 mg

C vitamin

0.6 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.18 g

Zsír

telített zsírsav

0.088 g

egyszeresen telített zsírsav

0.053 g

többszörösen telített zsírsav

0.062 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

0.93 mg

Magnézium

41 mg

Foszfor

69 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.44 mg

Réz

0.281 mg

Mangán

0.299 mg

Szelén

0.3 µg

szénhidrát

rost

7.1 g

cukor

38.13 g

víz

30.92 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.051 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.186 mg

Niacin - B3 vitamin

1.882 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.422 mg

Folát

4 µg

Kolin

10.1 mg

Alfa-karotin

57 µg

Béta-karotin

394 µg

Béta-kriptoxantin

93 µg

Lutein+zeaxantin

148 µg

E vitamin

0.43 mg

K vitamin

59.5 µg

A vitamin

39 µg

C vitamin

0.6 mg

B6 vitamin

0.205 g

Címlapról ajánljuk

Egy főzelék nem akkor rossz, ha liszt van benne, hanem...

Novemberben nyílik Szatmári Feri főzelékbárja, a Hippeace. A hosszabb ideje dédelgetett álom részben közösségi finanszírozással válik valóra: úgy néz ki, hogy a budapestiek osztják Feri több évtizedes szenvedélyét a tartalmas, korszerű zöldségalapú ételek iránt. Ferivel főzelékes ősélményekről, figyelmes vendéglátásról, céklakolbászról és arról beszélgettünk, mettől meddig főzelék a főzelék.

Balázs Barbara

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!