Aszalt gyümölcsök

Aszalt gyümölcsök

Leírás

Az aszalás az egyik legősibb természetes gyümölcstartósítási eljárás. A folyamat során a feldarabolt vagy egész gyümölcsöket közepesen meleg helyen lassan kiszárítják. Régen a kihűlő kemencében, ma speciális aszaló eszközökben végzik ezt a folyamatot. A kímelétes eljárás során nem bomlanak le a gyümölcsben található értékes enzimek, vitaminok. Mivel a gyömölcs víztartalmának jelenetős része is eltávozik az aszalás során, ezért a kész aszalványnál nem jelentkezik az esetleges penészedés vagy rothadás. Otthon is nyugodtan próbálkozhatunk az aszalással. A lényeg az, hogy mindig teljesen érett, egészséges gyümölcsöket aszaljunk meg. Ha nincs erre külön gépünk, akkor tepsiben, vékony rétegben elterítve 65-70 C-os sütőben is aszalhatunk. Gyakran nem egyhuzamban aszaljuk a gyümölcsöket, hanem többször egymás után megismételjük a folyamatot, amíg elérjük a kívánatos minőséget. Akkor jó az aszalványunk, ha összenyomva még rugalmas, de már nem serken belőle nedvesség. A túlszárított gyömölcsök sajnos már felhasználásuk előtt sem képesek felvenni az áztatófolyadékból a nedvességet.

Mikor vegyem

Bármikor megvásárolhatjuk, de ügyeljünk arra, olyan terméket vásároljunk, amelyet nem kezeltek a tartósságát fokozó különböző;gázokkal.

hogyan tároljam

Jól záródó dobozokban, vagy a csomagolásában tároljuk. Célszerű időnként megvizsgálni, mert ha befülled, akkor könnyen megromolhat. Esetleg a hűtőszekrénybe is betehetjük.

356 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek