Alma

Leírás
Az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége lévén, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik. Két fő kategóriába tartoznak a különböző fajták: vannak a nyers fogyasztásra alkalmasak, és kimondottan a főzéshez használtak. Magyarországon leggyakoribbak: Jonatán, Jonagold, Starking, Golden, Idared, Gala, Granny Smith. Az alma emellett egy igazi tápanyag és rostforrás, nem véletlenül kaptuk sokan gyerekkorunkban a keksszel elreszelt almát - nagy szerepe van a szervezet regenerálódásában. Az alma tartalmaz A-, B-komplex, C-vitaminokat, nyomelemeket, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, kálciumot tartalmaz. Bár C-vitamin tartalma nem olyan magas, mint pl. a citrusoké, mégis fontos élelmiszer, mely rendkívül jó hatással van az emésztésre is. Sajnos a C-vitamin nagy része az alma héjában található, ami egyre kevésbé válik fogyaszthatóvá a legkülönfélébb konzerváló viaszoktól, amivel bekenik őket. Vásárláskor próbáljunk ezektől mentes gyümölcsöt vásárolni, akkor is, ha nem olyan szép. Az alma héja ugyanis jó béltisztító, bizony érdemes megenni. Ezt vásárláskor könnyen észrevehetjük: ha a gyümölcs kissé zsírosan ragad és szép fényesen csillog, biztosan bevonták valamivel. Emellett magas pektintartalmú, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.
Mikor vegyem
Az év minden szakaszában kapható valamely fajta, de mivel Magyarországon szezonja júliustól novemberig tart, ekkor a legzamatosabbak.
hogyan tároljam
Kiterítve, hűvösebb helyen.
100g Alma
fehérjetartalom
0.26 g
zsírtartalom
0.086 g
szénhidráttartalom
13.81 g
víztartalom
85.56 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
11 mg
Kalcium
6 mg
Magnézium
5 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.041 g
C vitamin
4.6 mg
Kolin
3.4 mg
E vitamin
0.18 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.26 g
Zsír
telített zsírsav
0.028 g
egyszeresen telített zsírsav
0.007 g
többszörösen telített zsírsav
0.051 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.12 mg
Magnézium
5 mg
Foszfor
11 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.04 mg
Réz
0.027 mg
Mangán
0.035 mg
szénhidrát
rost
2.4 g
cukor
10.39 g
víz
85.56 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.017 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.026 mg
Niacin - B3 vitamin
0.091 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.061 mg
Folát
3 µg
Kolin
3.4 mg
Béta-karotin
27 µg
Béta-kriptoxantin
11 µg
Lutein+zeaxantin
29 µg
E vitamin
0.18 mg
K vitamin
2.2 µg
A vitamin
3 µg
C vitamin
4.6 mg
B6 vitamin
0.041 g