Alma

Alma

Leírás

Az egész világon ismert, egyik legnépszerűbb gyümölcs, amely jó alkalmazkodóképessége lévén, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát már a rómaiak is fogyasztották, a mai választékbővülés azonban a XX. században alakult ki keresztezéssel és nemesítéssel: ma több mint 7000 fajtája létezik. Két fő kategóriába tartoznak a különböző fajták: vannak a nyers fogyasztásra alkalmasak, és kimondottan a főzéshez használtak. Magyarországon leggyakoribbak: Jonatán, Jonagold, Starking, Golden, Idared, Gala, Granny Smith. Az alma emellett egy igazi tápanyag és rostforrás, nem véletlenül kaptuk sokan gyerekkorunkban a keksszel elreszelt almát - nagy szerepe van a szervezet regenerálódásában. Az alma tartalmaz A-, B-komplex, C-vitaminokat, nyomelemeket, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, kálciumot tartalmaz. Bár C-vitamin tartalma nem olyan magas, mint pl. a citrusoké, mégis fontos élelmiszer, mely rendkívül jó hatással van az emésztésre is. Sajnos a C-vitamin nagy része az alma héjában található, ami egyre kevésbé válik fogyaszthatóvá a legkülönfélébb konzerváló viaszoktól, amivel bekenik őket. Vásárláskor próbáljunk ezektől mentes gyümölcsöt vásárolni, akkor is, ha nem olyan szép. Az alma héja ugyanis jó béltisztító, bizony érdemes megenni. Ezt vásárláskor könnyen észrevehetjük: ha a gyümölcs kissé zsírosan ragad és szép fényesen csillog, biztosan bevonták valamivel. Emellett magas pektintartalmú, jó lekvár alapanyag, alacsonyabb pektintartalmú gyümölcsökből készülő híg lekvár természetes módon sűríthető vele.

Mikor vegyem

Az év minden szakaszában kapható valamely fajta, de mivel Magyarországon szezonja júliustól novemberig tart, ekkor a legzamatosabbak.

hogyan tároljam

Kiterítve, hűvösebb helyen.

Címlapról ajánljuk

Ha rendszeresen fogyasztasz citrusféleket, ezt tudnod kell!

Jelenleg (is) nagyon fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk gyümölcsöket, ez pedig a téli időszak beköszöntével leginkább a narancsot, a mandarint és a citromot jelenti. Azonban nem árt az óvatosság, hiszen ezeket a gyümölcsöket különböző vegyszerekkel kezelik, melyek kockázatot is rejthetnek.

Nosalty

További cikkek