Aszalt áfonya

Az aszalt áfonya szárított gyümölcs, amely az áfonya (főként a tőzegáfonya, Vaccinium macrocarpon, vagy a fekete áfonya, Vaccinium myrtillus) feldolgozásával készül. Az aszalás során a gyümölcs nedvességtartalmának nagy részét elvonják, így hosszabb ideig eláll.
Az aszalt áfonya kedvelt csemege, és ma már számos üzletben kapható. Ha lehet, keressük a hozzáadott cukortól mentes termékeket, mivel a gyümölcs aszalt változata egyébként is jóval több kalóriát tartalmaz, mint a friss.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az aszalt áfonya az aszalt vagy másnéven szárított gyümölcsök egyik legkedveltebbje. Önmagában fogyasztva is számos jótékony hatással bír, de felhasználhatjuk süteményekben, salátákban és egyéb kisebb étkezések alkalmával.
Aszalt áfonyát piacokon, bioboltokban, szuper- és hipermarketekben, illetve csomagolásmentes boltokban is vásárolhatunk. Mindenképpen nézzük meg a termék címkéjét, hogy tartalmaz-e hozzáadott cukrot. Az aszalt áfonyát száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben ajánlott tárolni, hogy megőrizze frissességét és állagát.
Az aszalt áfonya gazdag antioxidánsokban, különösen flavonoidokban, amelyek segíthetnek a szabad gyökök elleni védekezésben. Tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, és kisebb mennyiségben káliumot, vasat, illetve mangánt. Jelentős rostforrás, ami támogathatja az emésztést. Az áfonyában lévő antocianinok és proantocianidinek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek. A tőzegáfonyát hagyományosan húgyúti fertőzések megelőzésére használják, mivel bizonyos vegyületei segítenek megakadályozni, hogy a baktériumok megtapadjanak a húgyutak falán.
Gyakran használják süteményekben, salátákban, zabkásákban, müzlikeverékben, granolában, vagy akár húsos ételek mellé is, hogy édeskés-savanykás ízt adjon az ételhez.
Készülhet angol karácsonyi puding, szaftos gyümölcskenyér, ünnepi pulykatekercs dióval és aszalt áfonyával, bejglicsiga cukormentesen, almával töltött sertésrolád pirított kelbimbóval és zellerpürével, húsvéti édes zsemle, csokoládébark, a tuningolt házi csokitábla és kekszszalámi aszalt áfonyával.
Még több aszalt áfonyás receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk venni aszalt áfonyát, azonban a téli időszakban különösen népszerű.
Az aszalt áfonyát száraz, hűvös helyen, légmentesen záródó edényben ajánlott tárolni, hogy megőrizze frissességét és állagát.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
81 g
víztartalom
0 g
Nátrium
10 mg
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
10 mg
szénhidrát
rost
6 g
cukor
63 g
vitaminok
Ha bableves lesz ebédre, egy valami biztos: éhes ember nem áll majd fel az asztaltól. Mindegy, hogy klasszikus vagy különleges recept, az alábbi gazdag levesekkel kellemesen telik minden étkezés.
NosaltyEszméletlen laktató és sűrű, télies korhelyleves vár rátok, további két csodás fogással: milánói sajtos-sonkás makarónival és fánkkal.
NosaltyElképesztően népszerű a citromfűből készült tea, de nem biztos, hogy fogyasztanod kéne. Eláruljuk, miért!
NosaltyHa te sem szereted a büdös hagymaszagot a lakásban, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a trükköt.
Vannak, akik sok éve így csinálják, mások viszont csakis a letisztult só-bors kombóra esküsznek: és te raksz a húslevesbe ilyen fűszert? Aranyló, sőt, egészségesebb lesz tőle!
Imádják az emberek a különleges édességet, mely még a dubai csokinál is népszerűbb lehet.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...