Amarántliszt

Az amaránt növény magjából nyert liszt. Az amarántlisztet kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Közép-Amerika népei már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Ez a növény szemtanúja volt az Azték és Inka briodalmak felvirágzásának és hanyatlásának. A kontinens felfedezése előtt az őslakosoknak a kukorica és bab mellett a harmadik alapvető táplálékforrás az amaránt volt. Amerika felfedezését követően a keresztény Európából érkezők számára az amaránt barbár vallási rituálék eszközének számított, ezért még a termesztését is büntették. Az 1970-es években fedezték fel újra ezt a páratlanul magas beltartalmi értékű "gabonát". (Bár növénytanilag nem a gabonákhoz tartozik, de a hasonló felhasználási lehetőségek miatt gyakorta illetik ezzel a névvel.) A gabonákkal ellenben az amarántnak sokkal több fehérjét tartalmaz, és jelentős a magnézium, vas, és kálcium tartalma is. Kiváló mikroelem-forrás. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk; puffasztott állapotban pedig a reggeli joghurtba keverve fogyaszthatjuk.
Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Jellemzően a bio-élelmiszerboltok polcain, bio-minőségben találkozhatunk vele.
Száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban tárolhatjuk.
fehérjetartalom
13.56 g
zsírtartalom
5.922 g
szénhidráttartalom
65.25 g
víztartalom
11.29 g
Foszfor
557 mg
Magnézium
248 mg
Kalcium
159 mg
Vas
7.61 mg
B6 vitamin
0.591 g
Kolin
69.8 mg
C vitamin
4.2 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.457 mg
fehérje
13.56 g
Zsír
telített zsírsav
1.459 g
egyszeresen telített zsírsav
1.685 g
többszörösen telített zsírsav
2.778 g
ásványi anyagok
Kalcium
159 mg
Vas
7.61 mg
Magnézium
248 mg
Foszfor
557 mg
Nátrium
4 mg
Cink
2.87 mg
Réz
0.525 mg
Mangán
3.333 mg
Szelén
18.7 µg
szénhidrát
rost
6.7 g
cukor
1.69 g
víz
11.29 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.116 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.2 mg
Niacin - B3 vitamin
0.923 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.457 mg
Folát
82 µg
Kolin
69.8 mg
Béta-karotin
1 µg
Lutein+zeaxantin
28 µg
E vitamin
1.19 mg
C vitamin
4.2 mg
B6 vitamin
0.591 g
A tojás megsütéséhez nem feltétlen kell olajat használni: van ennél egy sokkal egészségesebb alternatíva. Mai Napi Tippünkben megmutatjuk, hogyan teheted egészségesebbé és még olcsóbbá is a tojásételedet!
NosaltyAz új szabályozás célja a fiatalok egészségének védelme, miután kutatások szerint a serdülők egyre nagyobb arányban fogyasztanak ilyen típusú italokat, gyakran már reggelire is.
NosaltyÁprilis 30-án érkezik a Salt új, tavaszi-nyári menüje, a Solid csapata is friss étlappal készül, sőt, a Salt Bakeryben végre bruncholni is lehet majd hétvégente!
NosaltyA fűszeres, ajváros csevaphoz kiválóan illik a mai vöröslencselevesünk, a sort pedig egy félórás epres leveles zárja.
Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!
Az életkor csak egy szám. Ha a következő dolgokat meg tudod tenni, akkor pedig egészen biztos, hogy még hosszú élet vár rád – legalábbis a szakértők kutatási eredményei alapján!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Van, aki ecetesen szereti, mások több paprikával, van, aki teljesen kihagyja belőle, és sokan szeretik egy kis paprikával vagy paradicsommal feldobni. Nekünk ez a kedvenc verziónk a ...
Mindenki imádja, mindenki ismeri: a tiramisu az olasz gasztronómia egyik hamisítatlan és örök szereplője. A sütésmentes desszert bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető, bár az ...