Amarántliszt

Amarántliszt

Leírás

Az amaránt növény magjából nyert liszt. Az amarántlisztet kenyerekhez, különböző süteményekhez, linzerekhez használhatjuk Az amaránt, vagy más néven disznóparéj a Föld egyik legősibb kultúrnövénye. Közép-Amerika népei már 5-6000 évvel ezelőtt kenyérgabonaként termesztették. Ez a növény szemtanúja volt az Azték és Inka briodalmak felvirágzásának és hanyatlásának. A kontinens felfedezése előtt az őslakosoknak a kukorica és bab mellett a harmadik alapvető táplálékforrás az amaránt volt. Amerika felfedezését követően a keresztény Európából érkezők számára az amaránt barbár vallási rituálék eszközének számított, ezért még a termesztését is büntették. Az 1970-es években fedezték fel újra ezt a páratlanul magas beltartalmi értékű "gabonát". (Bár növénytanilag nem a gabonákhoz tartozik, de a hasonló felhasználási lehetőségek miatt gyakorta illetik ezzel a névvel.) A gabonákkal ellenben az amarántnak sokkal több fehérjét tartalmaz, és jelentős a magnézium, vas, és kálcium tartalma is. Kiváló mikroelem-forrás. Az egész magból a hajdinához hasonló köretet készíthetünk; puffasztott állapotban pedig a reggeli joghurtba keverve fogyaszthatjuk.

Mikor vegyem

Az év során bármikor megvásárolhatjuk. Jellemzően a bio-élelmiszerboltok polcain, bio-minőségben találkozhatunk vele.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, jól záródó dobozban tárolhatjuk.

100g Amarántliszt

fehérjetartalom

13.56 g

zsírtartalom

5.922 g

szénhidráttartalom

65.25 g

víztartalom

11.29 g

Hány kalória

gramm

amarántliszt?

Top ásványi anyagok

Foszfor

557 mg

Magnézium

248 mg

Kalcium

159 mg

Vas

7.61 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.591 g

Kolin

69.8 mg

C vitamin

4.2 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.457 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.56 g

Zsír

telített zsírsav

1.459 g

egyszeresen telített zsírsav

1.685 g

többszörösen telített zsírsav

2.778 g

ásványi anyagok

Kalcium

159 mg

Vas

7.61 mg

Magnézium

248 mg

Foszfor

557 mg

Nátrium

4 mg

Cink

2.87 mg

Réz

0.525 mg

Mangán

3.333 mg

Szelén

18.7 µg

szénhidrát

rost

6.7 g

cukor

1.69 g

víz

11.29 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.116 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.923 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.457 mg

Folát

82 µg

Kolin

69.8 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

28 µg

E vitamin

1.19 mg

C vitamin

4.2 mg

B6 vitamin

0.591 g

19 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

8 aranybarnára pirult, szaftos csirkecombos fogás

A szaftos csirkecomb az egyik legjobb választás, ha könnyen akarsz mennyei ebédet vagy vacsorát rittyenteni: sokszor elég csak néhány finom zöldséggel (vagy éppen gyümölccsel) és fűszerrel a sütőbe tenni, de akár serpenyőben is szaftos lesz, ha tudjuk, hogyan kell bánni vele.

Nosalty

További cikkek