Akácvirág

Az eredetileg Észak-Amerikából származó akác Magyarország erdeinek nagy részében megtalálható. Jellegzetes, édeskés illatáról már messziről felismerhetjük. Május-júniusban gyönyörűen virágzik. Fehér színű virága illóolajat tartalmaz, frissen érdemes szedni, a lehullottakat ne gyűjtsük össze. Teát, mézet, fánkot készítenek belőle. Palacsinta ízesítésekor használják. Köhögés csillapításra, hurut ellen, gyomorsav túltengésnél teaként nagyszerű. Az akác jellegzetes aromaanyagait még az illatszeripar is hasznosítja.
Frissen szedhetjük május végén, júniusban. Szárított formában gyógynövénybotokban bármikor kapható.
Szárítva, nedvességtől mentes helyen pár hónapig eláll.
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
A gomba és az ősz olyanok, mint az eper meg a nyár: szeretik egymást, és összeillenek. Ezt az axiómát meglovagolva, az ősz legelső heteiben el is készítettük az egyik legklasszikusabb, legmagyarosabb és legőszibb húsos ragut, a bakonyi sertésszeletet. Galuskával. Tejföllel. Éhes vagy? Reméljük.
NosaltyHa neked is gyakran hideg a lábfejed, de nem tudod miért, akkor mindenképpen menj el a háziorvosodhoz, mert akár egy komoly betegség is okozhatja a problémát.
NosaltyA háton lévő kis zsírpárnákat eltüntetni nem éppen a legegyszerűbb feladat, de szerencsére van egy gyakorlat, mely segítségünkre lesz.
NosaltyTudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.
A mai menüvel mindenki jóllakik, sőt lehetséges, hogy még vacsorára is marad valamelyik mennyei fogásból.
Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?