Apró uborka

Az apró uborka, vagy más néven kovászolni való uborka a magyar konyha egyik jól ismert tagja. Hiszen nélküle hogyan is készíthetnénk a nyár egyik legnagyobb slágerét, a kovászos uborkát? Az ideális kovászolni való uborka kb. 12-14 cm, héja kissé szőrös. Az uborka az egyik legegészségesebb zöldség. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás-élettani szerepe jelentős. Víztartalma rendkívül magas (96 %), de gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma a veseműködést segíti. Tápértéke csekély. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért érdemes felhasználás során az uborka héját nem veszendőbe hagyni. Az uborkalét külsőleg és belsőleg is használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, mert vitamin és ásványi só tartalma biztosítja a test számára a kellemes közérzetet. Sőt más zöldséglevekkel is (répa) nyugodtan keverhetjük. A gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában megtalálható az uborkalé, így kiváló szépítőszer. Rovar csípés esetén az uborkalé vagy a péppé zúzott uborka hűsítőként hat. Régen előszeretettel alkalmazták a nők a felszeletelt uborkát a napégett bőrre, ami meggátolta a felhólyagosodást, és enyhülést hozott. Az uborkát egész évben fogyasztjuk friss és tartósított formában. Főleg salátának, vagy körítésnek készítjük el, de uborkalé és leves is készíthető belőle. Salátájajót tesz a gyomornak és elősegíti az emésztést. Táplálkozási értékét azzal növeli, hogy kedvező hatású a gyomor működésére, nagy káliumtartalma vízhajtó hatású. Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerűbben. Fűszerként pedig fehér borsot, sót és olívaolajat érdemes hozzáadni. Vásárláskor a sötétzöld, kemény tapintású egyedeket válasszuk. Forrás:
Nyáron, júnistól szeptemberig van szezonja.
Hűtőgépben pár napig eltartható. Hűvös, napfénytől védett kamrával is kiegyezik.
fehérjetartalom
0.65 g
zsírtartalom
0.074 g
szénhidráttartalom
3.63 g
víztartalom
95.23 g
Foszfor
24 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.04 g
Kolin
6 mg
C vitamin
2.8 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.259 mg
fehérje
0.65 g
Zsír
telített zsírsav
0.037 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.032 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
24 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.2 mg
Réz
0.041 mg
Mangán
0.079 mg
Szelén
0.3 µg
szénhidrát
rost
0.5 g
cukor
1.67 g
víz
95.23 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.033 mg
Niacin - B3 vitamin
0.098 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.259 mg
Folát
7 µg
Kolin
6 mg
Alfa-karotin
11 µg
Béta-karotin
45 µg
Béta-kriptoxantin
26 µg
Lutein+zeaxantin
23 µg
E vitamin
0.03 mg
K vitamin
16.4 µg
A vitamin
5 µg
C vitamin
2.8 mg
B6 vitamin
0.04 g
Több mint 46 évig névtelen volt a kis figura, majd egy viccnek köszönhetően lett.
NosaltyIsteni krémlevesek várnak minket a héten zellerből, sütőtökből, krumpliból, gombából, kukoricából, valamint szaftos tokányok és pörköltek, így a jóllakás tutira garantált. Édességvonalon pedig apró muffinok veszik át az uralmat. Főzzetek velünk!
NosaltyOlvasni jó, enni jó, olyan történeteket olvasni, amikben akár a főzés, akár az ételek kiemelt szerepet kapnak, egyenesen csodálatos. Ha a szürke téli délutánokra kerestek olvasnivalót, mutatunk hét könyvet, amikben a gasztronómiának is kiemelt szerep jut.
Kormos LiliHa te sem szereted a büdös hagymaszagot a lakásban, akkor mindenképpen próbáld ki ezt a trükköt.
A hússütés sajnos nem olyan folyamat, amit nem lehet elrontani: cipőtalp keménységű, és/vagy túlfűszerezett, nem megfelelően átsült húsokra senki se vágyik. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.
Vannak, akik sok éve így csinálják, mások viszont csakis a letisztult só-bors kombóra esküsznek: és te raksz a húslevesbe ilyen fűszert? Aranyló, sőt, egészségesebb lesz tőle!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...