Avokádó

Avokádó

Leírás

Az avokádó ősi haszonnövény; Közép-Amerika indiánjai évezredek óta termesztik. A nagyon tápláló, sok proteint és olajat tartalmazó terméshúst (zsiradéktartalma mintegy 25%) nyersen fogyasztják. Az avokádó megfőzve keserű, az éretlen termések pedig mérgezőnek számítanak. A terméseket a betakarítás után 1–2 hétig tárolni kell, hogy a héj a gyenge nyomásnak engedjen. Fogyasztásához a termést fel kell vágni vagy törni, a kőmagot pedig el kell távolítani; a lágy terméshúst sóval és borssal szórják meg, citromot vagy ecetet csepegtetnek rá, illetve más módon fűszerezik, majd a héjból kikanalazzák. Különösen kedvelt guacamole, egy pikáns étel, amit a pépesített vagy kockára vágott terméshúsból készítenek hagymával, fokhagymával, egy csepp olívaolajjal, citrommal vagy zöld citrommal és borssal, csilipaprikával vagy tabascóval fűszerezve, és mártásnak vagy salátának használják.A benne lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet. Kiváló krém vaj helyett pikáns szendvicsekhez; így például pirítós kenyéren kaviárral, vagy összetörve egy kis citromlével. B-vitaminjai segítik az agysejtek alváshormon- (melatonin-) termelését. Délkelet-Ázsiában és Hawaiion a terméshúst cukrozva vagy édes gyümölcslével keverve fogyasztják, Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. A felvágott termés húsát gyorsan csúnya, feketésbarna vonalak futják be, de ez nem csökkenti az értékét, és el is kerülhetjük, ha citromlevet csepegtetünk rá. Az avokádó csekély cukortartalma miatt a cukorbetegek számára is értékes, tápláló termés. Az érett termésekből sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint tartalmazó, jól eltartható olajat préselnek, amit a kozmetikai iparban és étkezési célokra is használnak. A kőmag tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok tintának, textilfestéknek használták. Az avokádó szép, vörösesbarna fája alkalmas épületfának, bútorok készítéséhez, esztergályos munkákhoz és fafaragásokhoz. Régóta ismert afrodiziákum, ami valószínűleg nem annyira hatóanyagainak, mint amennyire a gyümölcs sajátos külsejének köszönhető. Magas olajtartalmánál fogva kiválóan alkalmas a kiszáradt bőr ápolására. Általában érzékeny bőrre alkalmazzák. Segíti az ekcéma megelőző és tüneti kezelését. Jótékonyan hat az arthritises (ízületi) fájdalmakra, csökkenti a koleszterinszintet. Az akár tojásnyira is megnövő magjából hidegen sajtolt olajának összetétele az olívaolajhoz hasonló. A kozmetikai iparban kedvelik, mert táplálja a száraz, öregedő bőrt. Magjából a reumatikus fájdalmak enyhítésére alkalmas gyógyszirupot állítanak elő. Fogyasztása dietetikus hatású, magas vérnyomás, érelmeszesedés és gyomorbántalmak ellen ajánlják. Savtartalma jelentéktelen, így elősegítheti a lúgosítást. Utóérő gyümölcs: a keményebb példányok szobahőmérsékleten néhány nap alatt beérnek. Nyersen fogyasztva a legízletesebb. (Forrás: wikipédia)

Mikor vegyem

Egész éven át kapható.

hogyan tároljam

Az érett egyedeket hűtőszekrényben, a keményebb példányokat szobahőmérsékleten.

100g Avokádó

fehérjetartalom

2 g

zsírtartalom

13.741 g

szénhidráttartalom

8.53 g

víztartalom

73.23 g

Hány kalória

gramm

avokádó?

Top ásványi anyagok

Foszfor

52 mg

Magnézium

29 mg

Kalcium

12 mg

Nátrium

7 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.257 g

Kolin

14.2 mg

C vitamin

10 mg

E vitamin

2.07 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2 g

Zsír

telített zsírsav

2.126 g

egyszeresen telített zsírsav

9.799 g

többszörösen telített zsírsav

1.816 g

ásványi anyagok

Kalcium

12 mg

Vas

0.55 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

52 mg

Nátrium

7 mg

Cink

0.64 mg

Réz

0.19 mg

Mangán

0.142 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

6.7 g

cukor

0.66 g

víz

73.23 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.067 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.13 mg

Niacin - B3 vitamin

1.738 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.389 mg

Folát

81 µg

Kolin

14.2 mg

Alfa-karotin

24 µg

Béta-karotin

62 µg

Béta-kriptoxantin

28 µg

Lutein+zeaxantin

271 µg

E vitamin

2.07 mg

K vitamin

21 µg

A vitamin

7 µg

C vitamin

10 mg

B6 vitamin

0.257 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek