Hajdina
859 kcal
Csokis-diós hajdinadara-tallér
572 kcal
Téli caprese saláta
126 kcal
Zöldségleves hajdinával
459 kcal
Hajdinás-lednekes, padlizsános ragu
Leírás
Hajdina – receptek, leírás, tippek
A hajdina őshazájaként az Ázsia középső, mérsékelt égövi területeit jelölik meg, innen indult hódító útra, és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindent meghódított, és elterjedt, a burgonya és a búza térnyerésével viszont egyre inkább háttérbe szorult. Manapság a reformtáplálkozás hívei által illetve a különféle ételérzékenységek miatt egyre népszerűbb. Kelet-Európában (Lengyelország, Ukrajna) régóta tradicionális alapélelmiszer.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a hajdina?
A hajdina egy úgynevezett álgabona, vagyis pszeudocereália. Az álgabonák, mint a quinoa és az amaránt is olyan magvak, melyeket gabonaféleként fogyasztanak. A hajdina angol neve (buckwheat; wheat = búza) ellenére nincs rokonságban a búzával, ls gluténmentes is, sőt, a fruktántartalma (egy FODMAP-szénhidrát) is alacsony.
Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, sőt, a káliumtartalma is, míg nátriumban egészen szegény. Emellett igen értékes alapanyag E-, B1- és B2-vitamin- illetve flavonoid- és rutintartalma (P-vitamin) miatt.
A főtt hajdina ásványi anyagai jól hasznosíthatóak, mert csak kevés fitinsavat tartalmaz, mely az ásványi anyagok felszívódásának gyakori gátlója például a gluténtartalmú gabonafélékben és olajos magvakban.
A hajdina nagy része cellulózból és ligninből áll, melyek az oldhatatlan rostok csoportjába tartoznak. Rostjainak legnagyobb része a hajdina héj részében található, melynek jellegzetes, pörkölt dióra emlékeztető ízét is köszönheti. Ezen kívül héjában még rezisztens keményítő is található, ezért érdemes a hántolatlan verziót előnyben részesíteni.
Hogyan vásároljuk?
Bioboltokban, egészségboltokban, webshopokban, nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető. Otthon, ha lehet, tároljuk hűvös helyen, jól zárható dobozban.
Hogyan készítsük el a hajdinát?
Felhasználása a gabonákéhoz hasonló, a rizshez, bulgurhoz hasonlóan használhatjuk köretként: főzhető, párolható, de gluténmentes lisztet, tésztát is készítenek belőle. Felhasználás előtt érdemes alaposan átöblíteni, esetleg leforrázni vagy beáztatni. Bármilyen étel esetén bevethető alternatív köretként, pl.: rizottó, rakott, töltött ételek, köretek, saláták hozzávalója is lehet, de zöldséges/húsos fasírt is készíthető belőle. Mivel gélképző, a hajdinalisztből gluténmentes palacsinta vagy tortilla is süthető.
Mi készülhet belőle?
Tehetjük zöldséglevesbe, hajdinarizottóba, apró fasírtgolyókba, céklás-fetás-gombás hajdinasalátába, spanyol paellába, keverhetjük rizzsel is köretként, kovászos kenyérbe is süthetjük, sőt, ebbe a pikáns húsos-tejfölös levesbe is főzhetjük. De kóstoljuk meg töltött káposztában és hajdinakásaként is!
Még több hajdinás receptért görgess lejjebb!
100 g Hajdina
fehérjetartalom
13.25 g
zsírtartalom
2.82 g
szénhidráttartalom
71.5 g
víztartalom
9.75 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
347 mg
Magnézium
231 mg
Kalcium
18 mg
Cink
2.4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.21 g
Niacin - B3 vitamin
7.02 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.233 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.425 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
13.25 g
Zsír
telített zsírsav
0.741 g
egyszeresen telített zsírsav
1.04 g
többszörösen telített zsírsav
1.039 g
ásványi anyagok
Kalcium
18 mg
Vas
2.2 mg
Magnézium
231 mg
Foszfor
347 mg
Nátrium
1 mg
Cink
2.4 mg
Réz
1.1 mg
Mangán
1.3 mg
Szelén
8.3 µg
szénhidrát
rost
10 g
víz
9.75 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.101 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.425 mg
Niacin - B3 vitamin
7.02 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.233 mg
Folát
30 µg
B6 vitamin
0.21 g