Hajdina

A hajdina, vagy másik nevén pohánka a keserűfűfélék családjába tartozik, ennek ellenére a hétköznapi szóhasználatban gyakorta a gabonafélék között említik. Ennek oka az, hogy a bükkfa terméséhez hasonlóan barnás-feketés terméshéjjal borított, jellegzetes, szívecske formájú szemeit a búzához hasonlóan használják fel.

Leírás

Hajdina – receptek, leírás, tippek

A hajdina őshazájaként az Ázsia középső, mérsékelt égövi területeit jelölik meg, innen indult hódító útra, és gyakorlatilag Japánon, Kínán át egész Európában mindent meghódított, és elterjedt, a burgonya és a búza térnyerésével viszont egyre inkább háttérbe szorult. Manapság a reformtáplálkozás hívei által illetve a különféle ételérzékenységek miatt egyre népszerűbb. Kelet-Európában (Lengyelország, Ukrajna) régóta tradicionális alapélelmiszer.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a hajdina?

Hajdina

A hajdina egy úgynevezett álgabona, vagyis pszeudocereália. Az álgabonák, mint a quinoa és az amaránt is olyan magvak, melyeket gabonaféleként fogyasztanak. A hajdina angol neve (buckwheat; wheat = búza) ellenére nincs rokonságban a búzával, ls gluténmentes is, sőt, a fruktántartalma (egy FODMAP-szénhidrát) is alacsony.

Tápértékét jellemzően a szénhidráttartalma adja, de a hagyományos gabonafélékkel eltérően a hajdina rosttartalma kiemelkedő. Aminosav-összetételét tekintve is sokkal kedvezőbb. Magas a kalcium- és magnéziumtartalma, sőt, a káliumtartalma is, míg nátriumban egészen szegény. Emellett igen értékes alapanyag E-, B1- és B2-vitamin- illetve flavonoid- és rutintartalma (P-vitamin) miatt.

A főtt hajdina ásványi anyagai jól hasznosíthatóak, mert csak kevés fitinsavat tartalmaz, mely az ásványi anyagok felszívódásának gyakori gátlója például a gluténtartalmú gabonafélékben és olajos magvakban.

A hajdina nagy része cellulózból és ligninből áll, melyek az oldhatatlan rostok csoportjába tartoznak. Rostjainak legnagyobb része a hajdina héj részében található, melynek jellegzetes, pörkölt dióra emlékeztető ízét is köszönheti. Ezen kívül héjában még rezisztens keményítő is található, ezért érdemes a hántolatlan verziót előnyben részesíteni.

Hogyan vásároljuk?

Bioboltokban, egészségboltokban, webshopokban, nagyobb élelmiszerboltokban is elérhető. Otthon, ha lehet, tároljuk hűvös helyen, jól zárható dobozban.

Hogyan készítsük el a hajdinát?

Felhasználása a gabonákéhoz hasonló, a rizshez, bulgurhoz hasonlóan használhatjuk köretként: főzhető, párolható, de gluténmentes lisztet, tésztát is készítenek belőle. Felhasználás előtt érdemes alaposan átöblíteni, esetleg leforrázni vagy beáztatni. Bármilyen étel esetén bevethető alternatív köretként, pl.: rizottó, rakott, töltött ételek, köretek, saláták hozzávalója is lehet, de zöldséges/húsos fasírt is készíthető belőle. Mivel gélképző, a hajdinalisztből gluténmentes palacsinta vagy tortilla is süthető.

Mi készülhet belőle?

Tehetjük zöldséglevesbe, hajdinarizottóba, apró fasírtgolyókba, céklás-fetás-gombás hajdinasalátába, spanyol paellába, keverhetjük rizzsel is köretként, kovászos kenyérbe is süthetjük, sőt, ebbe a pikáns húsos-tejfölös levesbe is főzhetjük. De kóstoljuk meg töltött káposztában és hajdinakásaként is!

Még több hajdinás receptért görgess lejjebb!

343
Kalória
13.3g
Fehérje
71.5g
Szénhidrát
3.4g
Zsír
9.8g
Víz
-
Koleszterin
10g
Élelmi rost
-
Cukor

100 g Hajdina

fehérjetartalom

13.25 g

zsírtartalom

2.82 g

szénhidráttartalom

71.5 g

víztartalom

9.75 g

gramm hajdina?

Top ásványi anyagok

Foszfor

347 mg

Magnézium

231 mg

Kalcium

18 mg

Cink

2.4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.21 g

Niacin - B3 vitamin

7.02 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.233 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.425 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.25 g

Zsír

telített zsírsav

0.741 g

egyszeresen telített zsírsav

1.04 g

többszörösen telített zsírsav

1.039 g

ásványi anyagok

Kalcium

18 mg

Vas

2.2 mg

Magnézium

231 mg

Foszfor

347 mg

Nátrium

1 mg

Cink

2.4 mg

Réz

1.1 mg

Mangán

1.3 mg

Szelén

8.3 µg

szénhidrát

rost

10 g

víz

9.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.101 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.425 mg

Niacin - B3 vitamin

7.02 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.233 mg

Folát

30 µg

B6 vitamin

0.21 g

80 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Elárulta a Lidl, az Aldi és a Spar, lehet-e saját...

Nincs általános szabály arra, hogy a boltokban mibe kell pakolni a megvásárolandó termékeket. Van, ahol ki van írva, hogy kötelező a bolti kosarat vagy kocsit használni, míg másutt akár a kezedbe is foghatsz mindent, így végigszaladva az üzleten, ha csak pár dologért ugrottál be. Lássuk, milyen saját szabály él a Lidlben, Aldiban, Sparban, Tescóban és Pennyben!

Top Receptek