Himalája só
584 kcal
Brokkolival rakott csirkemell
423 kcal
Pihe-puha csokis kalács
1675 kcal
Rántott lazac
547 kcal
Shakshuka fetával
Leírás
Himalája só – receptek, leírás, tippek
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a Himalája só?
A Himalája só valójában egy természetes kősó, amelyet kézzel bányásznak a Khewra Sóbányából (Pakisztán), amely a világ egyik legnagyobb sólelőhelye. A só jellegzetes rózsaszínes színét a benne található vas-oxidoknak köszönheti. Állítólag több mint 80-féle ásványi anyagot tartalmaz, bár ennek egy része csak nyomokban van jelen. Gasztronómiai és esztétikai értéke miatt ma már világszerte keresett termék.
Hogyan vásároljuk?
A Himalája só több formában is elérhető: finomra őrölt, durva szemcsés, sókristály vagy tömb formában, de létezik belőle sótégla is, amelyen sütni lehet. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy 100%-ban természetes, adalékmentes terméket válasszunk – a valódi Himalája só nem tartalmaz csomósodásgátlót vagy egyéb adalékot. A rózsaszín árnyalatok változhatnak: a halvány rózsaszíntől egészen a mély lazacszínig terjedhet a spektrum.
Mire jó a Himalája só?
A Himalája só elsődlegesen étkezési célokat szolgál – ízesítéshez, savanyításhoz, pácoláshoz. Finomabb ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, sokak szerint kevésbé „karcos”, mint a hagyományos konyhasó. A benne található ásványi anyagok miatt a wellness és természetgyógyászat is gyakran használja: sófürdőként bőrproblémákra, inhalálásra, sőt, sóterápiás helyiségek levegőtisztítására is előszeretettel választják.
Mi készülhet Himalája sóból?
Sütéshez, főzéshez, grillezéshez is kiváló, de díszítésként is gyakran használják: például egy látványos steak mellé durva szemcsés sóval szórt tálalás mindig elegáns. Sótéglán való sütés is divatos: halakat, húsokat vagy zöldségeket is süthetünk rajta – a só laposan és lassan adja át a hőt, miközben finoman ízesíti az ételt.
Az asztalnál is jól mutat – főleg, ha átlátszó sóőrlőben kínáljuk. Édességekhez is adhatjuk egy csipetnyit, például csokoládés desszertekhez, karamellhez – ahol egyensúlyozza az ízeket, és kiemeli az aromákat.
Még több Himalája sós receptért görgess lejjebb!
100 g Himalája só
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0.2 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
38758 mg
Kalcium
24 mg
Magnézium
1 mg
Vas
0.33 mg
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
0.33 mg
Magnézium
1 mg
Nátrium
38758 mg
Cink
0.1 mg
Réz
0.03 mg
Mangán
0.1 mg
Szelén
0.1 µg
szénhidrát
víz
0.2 g
vitaminok