Hamburger zsemle
1052 kcal
Juicy Lucy burger Picipirostól
825 kcal
Mogyoróvajas hamburger
541 kcal
Vegán hamburger
41698 kcal
Pulled pork mangalicából
Leírás
Hamburger zsemle – receptek, leírás, tippek
A tökéletes hamburger zsemle kívül enyhén ropogós, belül puha, rugalmas szerkezetű, és elég erős ahhoz, hogy ne ázzon el a szaftos feltétektől. Elkészíthető házilag is, de sokféle változatban kapható bolti forgalomban is, a klasszikustól a briós jellegűig, teljes kiőrlésűig vagy gluténmentesig.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a hamburger zsemle?
A hamburger zsemle kifejezetten hamburgerekhez készült péksütemény. Alapja finomliszt, víz vagy tej, élesztő, cukor, só, vaj vagy olaj, és gyakran tojás is kerül bele, ami a tésztának sárgás színt és gazdagabb ízt ad. A tészta jól kidagasztva sima, rugalmas, sütés után pedig aranybarnára sült, fényes felületű, legtöbbször szezámmaggal szórt, puha zsemle lesz.
A hamburger zsemle története az 1900-as évekre nyúlik vissza, amikor az Amerikai Egyesült Államokban megjelent a modern hamburger, és ehhez speciális zsemlét kezdtek készíteni, amely nem morzsálódik, nem esik szét, és elég nagy a húspogácsa megtartásához. Azóta is a gyorséttermi szendvicsek elengedhetetlen kelléke, de a kézműves hamburgerek világában egyre fontosabb a házi készítésű, kiváló minőségű buci.
Hogyan vásároljuk?
Hamburger zsemlét többféle formában találhatunk a boltokban:
- Sima, szezámmagos: A klasszikus, gyorséttermi stílusú verzió.
- Briós jellegű: Gazdagabb tészta, magasabb tojás- és vajtartalommal, aranyszínű, enyhén édeskés ízű.
- Teljes kiőrlésű: Egészségtudatosabb változat magasabb rosttartalommal.
- Gluténmentes: Érzékenyek számára is elérhető alternatíva.
- Mini vagy extra nagy méretben is kapható, attól függően, milyen hamburgerhez szánjuk.
Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a zsemle puha, rugalmas tapintású legyen, ne legyen kiszáradva vagy túlságosan morzsálódó. A csomagolt zsemlék esetén érdemes megnézni az összetevőket: minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz, annál jobb. Friss pékségekben, hipermarketek saját sütödéiben vagy kézműves hamburger éttermeknél is hozzájuthatunk frissen sült verzióhoz.
Hogyan tároljuk?
A hamburger zsemle legjobb frissen fogyasztva, de megfelelő tárolással 2-3 napig is puha marad. Szobahőmérsékleten, zárható nejlonzacskóban vagy dobozban érdemes tartani, hogy ne száradjon ki.
Hosszabb távra fagyasztható is: a zsemléket egyesével csomagolva (pl. fóliába vagy zárható zacskóba) a fagyasztóban 1-2 hónapig tárolhatjuk. Felhasználás előtt elég szobahőmérsékleten kiengedni vagy pár perc alatt megmelegíteni sütőben vagy kenyérpirítóban.
Mire jó a hamburger zsemle?
Elsősorban természetesen hamburger készítéséhez használjuk: a húspogácsa, zöldségek, szószok és sajt mellett a buci az, ami összefogja az egész szendvicset. A jó hamburger zsemle nem szívja magába gyorsan a szaftot, így a zsemléje sokáig élvezhető marad.
Emellett kreatívan is felhasználható:
- Reggelire: tükörtojással, avokádóval, szalonnával töltve.
- Mini szendvicsként: partikra, előételként.
- Vega vagy vegán burgerhez: grillezett zöldségekkel, falafellel, hüvelyespogácsával töltve.
- Házi pulled pork vagy BBQ szendvicshez is ideális.
- Édes változatban is elérhető, például vaníliás vagy fahéjas briós tésztából, amit lekvárral, gyümölccsel lehet tölteni.
Mi készülhet a hamburger zsemléből?
- Házi hamburger klasszikus marhahúsos húspogácsával, cheddar sajttal és lilahagymával.
- Csirkés burger coleslaw salátával, pikáns szósszal.
- Vegán burger grillezett padlizsánnal, hummusszal.
- Pulled pork buci savanyú káposztával vagy lilahagymával.
- Smashburger.
- Mini hamburger (slider) vendégváró falatkának.
- Juicy lucy.
- Pesztós húsgolyós.
- Mogyoróvajas hamburger.
Ha magad sütnél hamburger zsemlét, fontos a tészta alapos dagasztása és a hosszú kelesztés. A tojással megkent, szezámmagos tetejű, forró sütőben gyorsan sült buci a legjobb alapja bármilyen házi hamburgernek.
Még több hamburger zsemlés receptért görgess lejjebb!
100 g Hamburger zsemle
fehérjetartalom
9.77 g
zsírtartalom
3.37 g
szénhidráttartalom
50.12 g
víztartalom
34.34 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
494 mg
Kalcium
144 mg
Foszfor
101 mg
Magnézium
23 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.063 g
Kolin
14.6 mg
Niacin - B3 vitamin
4.18 mg
C vitamin
1.3 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
9.77 g
Zsír
telített zsírsav
0.842 g
egyszeresen telített zsírsav
0.748 g
többszörösen telített zsírsav
1.78 g
ásványi anyagok
Kalcium
144 mg
Vas
3.43 mg
Magnézium
23 mg
Foszfor
101 mg
Nátrium
494 mg
Cink
0.73 mg
Réz
0.109 mg
Mangán
0.512 mg
Szelén
27.2 µg
szénhidrát
rost
1.8 g
cukor
7.28 g
víz
34.34 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.543 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.297 mg
Niacin - B3 vitamin
4.18 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.555 mg
Folát
94 µg
Folsav
53 µg
Kolin
14.6 mg
Retinol
29 µg
Béta-karotin
7 µg
Lutein+zeaxantin
6 µg
E vitamin
0.27 mg
K vitamin
4.8 µg
B12 vitamin
0.2 µg
A vitamin
29 µg
C vitamin
1.3 mg
B6 vitamin
0.063 g