Homoktövis
Leírás
Homoktövis - receptek, leírás, tippek
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) egy tüskés bokrokon termő, narancssárga bogyókat hozó gyógynövény, amely évezredek óta ismert a népi gyógyászatban.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a homoktövis?
A hazánkban is egyre népszerűbb növény igazi vitaminbomba: bogyói kiemelkedően magas C-vitamin-tartalommal rendelkeznek (akár tízszer annyit tartalmazhatnak, mint a citrom), de gazdagok E-, K-, A- és B-vitaminokban, flavonoidokban, karotinoidokban, valamint omega-3, -6, -7 és -9 zsírsavakban is.
A homoktövist nyersen, fagyasztva vagy szárítva is lehet tárolni, de a legelterjedtebb, ha szörpként vagy dzsemként tartósítjuk. Jól passzol mézzel, almával, citrommal, gyömbérrel, és más savanykás gyümölcsökkel együtt.
Hogyan vásároljuk?
A homoktövist – frissen, fagyasztva, szárítva vagy feldolgozott formában – több helyen is be lehet szerezni, attól függően, hogy milyen formában keresed. Biobolt, piac, online kistermelők.
Mire jó a homoktövis?
A homoktövis termését gyakran használják immunerősítésre, emésztésjavításra, bőrregenerálásra, illetve gyulladáscsökkentő hatása miatt is. Az érett bogyókból hidegen sajtolt homoktövismag- és húsolaj szintén keresett természetes étrend-kiegészítő.
Mi készülhet a homoktövisből?
A homoktövisből számtalan egészséges és ízletes finomság készíthető, attól függően, hogy friss, fagyasztott, szárított vagy feldolgozott formában használjuk fel. A legismertebb és leggyakrabban fogyasztott formája a homoktövislé vagy szörp, amelyet a savanykás bogyókból cukor vagy méz hozzáadásával főznek, majd üvegekbe zárva akár hónapokig is eltartható. Ezek az italok önmagukban is fogyaszthatók, de gyakran használják őket turmixokban, például banánnal, almával vagy zabtejjel keverve, vagy immunerősítő „shotokban”, ahol gyömbérrel, citromlével és mézzel kombinálják. A szárított bogyókból vagy levelekből készült gyógytea szintén kedvelt formája a napi vitaminbevitel kiegészítésének.
Az ételek világában a homoktövisből ízletes lekvár, dzsem, illetve gyümölcspüré is készülhet, amely különösen almával párosítva népszerű. Különleges aromájával remekül illik chutneyként húsok mellé, vagy mártásként sajtokhoz. Sütemények töltelékeként is megállja a helyét, például linzerekbe vagy pitékbe sütve. Energiaszeletekbe, aszalt gyümölcskeverékekbe keverve is egyre gyakrabban használják.
100 g Homoktövis
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok