Növényi joghurt

A növényi joghurtok rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagak lehetnek, és típustól függően tartalmazhatnak például kalciumot, B12-vitamint, E-vitamint és értékes növényi zsírokat is. Elérhetőek natúr, gyümölcsös, vaníliás vagy akár csokoládés változatban is. Európában és Észak-Amerikában különösen gyorsan nő irántuk a kereslet.

Leírás

Növényi joghurt – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a növényi joghurt?

Növényi joghurt

A növényi joghurt olyan fermentált termék, amelyet különböző növényi italokból készítenek, például szójatejből, mandulatejből vagy zabitalból. Hasonló eljárással készül, mint a hagyományos joghurt: jótékony baktériumkultúrák segítségével erjesztik. Állaga krémes, íze kellemesen savanykás, és jól illik gyümölcsökhöz, müzlihez vagy smoothiekhoz. Egyre több márka kínál hozzáadott probiotikumokkal vagy extra tápanyagokkal dúsított változatokat is.

Hogyan vásároljuk?

A növényi joghurtokat nagyobb szupermarketekben, bioboltokban és drogériákban is megtaláljuk. Érdemes figyelni az összetevőlistát: válasszunk olyat, amely hozzáadott cukor nélkül készült, illetve élőflórát is tartalmaz. Ha valaki a házi készítésű változatokat kedveli, otthon is könnyen elkészíthető, például natúr szójaitalból, probiotikumok segítségével. Hűtőben tárolandó, és mindig figyeljünk a szavatossági időre is.

Hogyan tároljuk?

A növényi joghurtot bontatlanul hűtőszekrényben kell tárolni, felbontás után pedig szorosan visszazárva, legfeljebb néhány napon belül fogyasszuk el. Ügyeljünk rá, hogy mindig tiszta kanállal nyúljunk bele, így tovább eláll.

Mire jó a növényi joghurt?

A növényi joghurt kiváló alternatíva a tejmentes étrendben, segíthet a bélflóra egyensúlyának fenntartásában, különösen, ha élőflórás változatot választunk. Gyakran alacsonyabb a zsír- és kalóriatartalma, mint a hagyományos joghurtoké, ugyanakkor fontos fehérje-, rost- és tápanyagforrás is lehet. Kalciumtartalma általában dúsítás útján kerül bele, így a csontok egészségének megőrzéséhez is hozzájárulhat.

100 gramm növényi joghurt energiatartalma fajtától függően körülbelül 40–70 kcal között mozog. A szójaalapú változatok fehérjetartalma magasabb, míg a kókuszalapúak zsírosabbak, de krémesebbek is. Ideális választás reggelire, tízóraira vagy akár egészséges desszertként.

Mi készülhet a növényi joghurtból?

Készülhet mujadara, a lencsés-rizses egytálétel karamellizált hagymával, gombaköfte tzatzikivel mindenmentesen, basbousa, a szirupos darasüti (vegán verzió), szaftos sütőtökkenyér, cukormentes mangójégkrém, Bounty smoothie-tál, ropogós kukoricás fritters, vegán tiramisu, mangós smoothie-bowl friss gyümölcsökkel, gombagyros tejmentes tzatzikivel, vegán burgonyás minipogácsa, tökfőzelék tej- és gluténmentesen és vegán csokoládémousse.

Még több növényi joghurtos receptért görgess lejjebb!

66
Kalória
2.6g
Fehérje
9.7g
Szénhidrát
1.8g
Zsír
84.7g
Víz
-
Koleszterin
400mg
Élelmi rost
5.3g
Cukor

100 g Növényi joghurt

fehérjetartalom

2.64 g

zsírtartalom

0.22 g

szénhidráttartalom

9.69 g

víztartalom

84.67 g

gramm növényi joghurt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

132 mg

Nátrium

13 mg

Top vitaminok

C vitamin

13.2 mg

D vitamin

53 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.64 g

Zsír

telített zsírsav

0.22 g

ásványi anyagok

Kalcium

132 mg

Nátrium

13 mg

szénhidrát

rost

0.4 g

cukor

5.29 g

víz

84.67 g

vitaminok

D vitamin

53 µg

C vitamin

13.2 mg

43 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...