Nektarin
509 kcal
Köleskuglóf
281 kcal
Klasszikus retró gyümölcstorta
742 kcal
Gyümölcssalsa fahéjas tortillával
Leírás
Nektarin – receptek, leírás, tippek
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a nektarin?
A nektarin az őszibarack Prunus persica) szőrtelen, sima héjú változata. Rendszertanilag az őszibarackfajták közé tartozik, de a gyümölcs héja sima, nem pihés, ezért pucolni sem szükséges, színe pedig sötét narancsos-pirosas. Érdekesség, hogy a szakemberek szerint a nektarin egyetlen recesszív génben különbözik az őszibaracktól, és emiatt nem növeszt pihés szőrzetet. Ennek egyik előnye az, hogy az arra érzékenyeknél nem okoz allergiát sem.
Hogyan vásároljuk?
A piacon és helyi termelőknél érdemes nektarint vásárolni, de szuper minőségű gyümölcsöt kaphatunk nyáron a szupermarketekben is. Ha saját nektarinfa áll a kertünkben, akkor a típustól függően a július és szeptember közti időszak lehet a termési idő. Az üzletekben is ekkor találkozhatunk friss hazai nektarinnal. Keressük azokat a darabokat, melyek nem kőkemények, és ujjal kicsit benyomhatók, de a túl puha barackokat is kerüljük.
Mire jó a nektarin?
A nektarin valamivel édesebb, mint az őszibarack, és több C-vitamint, káliumot, sőt, kétszer annyi A-vitamint is tartalmaz. A gyümölcsben lévő C-vitamin nagy szerepet játszik abban, hogy a szöveteink erősek maradjanak, egyben segíti a kollagéntermelést. Jó vízhajtó, méregtelenítő gyümölcs, de vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított. A nektarin alacsony kalóriatartalmú, így kiváló azoknak is, akik fogyni szeretnének. 100 grammonként 44 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül niacint, tiamint és piridoxint, valamint magnéziumot, folsavat és mérsékelt mennyiségben K-vitamint is is rejt magában.
Mi készülhet a nektarinból?
Leggyakrabban frissen fogyasztjuk a nektarint, de lekvár, befőtt és sütemény is készíthető belőle. Gyümölcssalátákban is csodás tud lenni, de sós ízekkel kombinálva, például balzsamecettel, vékonyra szelt lilahagymával is megéri kipróbálni. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más, magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető belőle.
Próbáld ki a nektarinnal készült klasszikus retró gyümölcstortát, a vegyes baracklekvárt naranccsal és vaníliával, a barackos túrótortát, készíts nektarinos-serranós-mozzarellás falatokat, selymes-krémes gyümölcslevest a nyár legjavából, a barackos capresét paradicsommal és sonkával vagy egyszerű sültbarack-krémlevest!
Még több nektarinos receptért görgess lejjebb!
100 g Nektarin
fehérjetartalom
1.06 g
zsírtartalom
0.226 g
szénhidráttartalom
10.55 g
víztartalom
87.59 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
26 mg
Magnézium
9 mg
Kalcium
6 mg
Vas
0.28 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.025 g
Kolin
6.2 mg
C vitamin
5.4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.125 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.06 g
Zsír
telített zsírsav
0.025 g
egyszeresen telített zsírsav
0.088 g
többszörösen telített zsírsav
0.113 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
9 mg
Foszfor
26 mg
Cink
0.17 mg
Réz
0.086 mg
Mangán
0.054 mg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
7.89 g
víz
87.59 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.034 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
1.125 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.185 mg
Folát
5 µg
Kolin
6.2 mg
Béta-karotin
150 µg
Béta-kriptoxantin
98 µg
Lutein+zeaxantin
130 µg
E vitamin
0.77 mg
K vitamin
2.2 µg
A vitamin
17 µg
C vitamin
5.4 mg
B6 vitamin
0.025 g