Nektarin

A nektarin sokak kedvenc barackfajtája, hiszen magában hordozza az őszibarack csodás ízét, illatát, de héját nem kell lehúzni, hiszen kopasz, szőrtelen, így könnyen, azonnal fogyasztható. A nyár közepén szezonális, és magában, de sütikben, gyümölcs-, sőt, sós salátákban is isteni. Érdekesség, hogy nálunk csak pár évtizede kezdett feltűnni a polcokon, és gyorsan az őszibarack riválisává vált. Eredetileg Kínából származik, majd az Egyesült Államokban honosítottak meg (az ottani baracktermelés nagy részét ez a faj tette ki), de hamar meghódította Európát, így Magyarországon is egyre többen kezdték termelni.

Leírás

Nektarin – receptek, leírás, tippek

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a nektarin?

Nektarin

A nektarin az őszibarack Prunus persica) szőrtelen, sima héjú változata. Rendszertanilag az őszibarackfajták közé tartozik, de a gyümölcs héja sima, nem pihés, ezért pucolni sem szükséges, színe pedig sötét narancsos-pirosas. Érdekesség, hogy a szakemberek szerint a nektarin egyetlen recesszív génben különbözik az őszibaracktól, és emiatt nem növeszt pihés szőrzetet. Ennek egyik előnye az, hogy az arra érzékenyeknél nem okoz allergiát sem.

Hogyan vásároljuk?

A piacon és helyi termelőknél érdemes nektarint vásárolni, de szuper minőségű gyümölcsöt kaphatunk nyáron a szupermarketekben is. Ha saját nektarinfa áll a kertünkben, akkor a típustól függően a július és szeptember közti időszak lehet a termési idő. Az üzletekben is ekkor találkozhatunk friss hazai nektarinnal. Keressük azokat a darabokat, melyek nem kőkemények, és ujjal kicsit benyomhatók, de a túl puha barackokat is kerüljük.

Mire jó a nektarin?

A nektarin valamivel édesebb, mint az őszibarack, és több C-vitamint, káliumot, sőt, kétszer annyi A-vitamint is tartalmaz. A gyümölcsben lévő C-vitamin nagy szerepet játszik abban, hogy a szöveteink erősek maradjanak, egyben segíti a kollagéntermelést. Jó vízhajtó, méregtelenítő gyümölcs, de vérnyomáscsökkentő és gyulladáscsökkentő hatása szintén bizonyított. A nektarin alacsony kalóriatartalmú, így kiváló azoknak is, akik fogyni szeretnének. 100 grammonként 44 kalóriát tartalmaz. Ezenkívül niacint, tiamint és piridoxint, valamint magnéziumot, folsavat és mérsékelt mennyiségben K-vitamint is is rejt magában.

Mi készülhet a nektarinból?

Leggyakrabban frissen fogyasztjuk a nektarint, de lekvár, befőtt és sütemény is készíthető belőle. Gyümölcssalátákban is csodás tud lenni, de sós ízekkel kombinálva, például balzsamecettel, vékonyra szelt lilahagymával is megéri kipróbálni. Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más, magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető belőle.

Próbáld ki a nektarinnal készült klasszikus retró gyümölcstortát, a vegyes baracklekvárt naranccsal és vaníliával, a barackos túrótortát, készíts nektarinos-serranós-mozzarellás falatokat, selymes-krémes gyümölcslevest a nyár legjavából, a barackos capresét paradicsommal és sonkával vagy egyszerű sültbarack-krémlevest!

Még több nektarinos receptért görgess lejjebb!

44
Kalória
1.1g
Fehérje
10.6g
Szénhidrát
0.3g
Zsír
87.6g
Víz
-
Koleszterin
1.7g
Élelmi rost
7.9g
Cukor

100 g Nektarin

fehérjetartalom

1.06 g

zsírtartalom

0.226 g

szénhidráttartalom

10.55 g

víztartalom

87.59 g

gramm nektarin?

Top ásványi anyagok

Foszfor

26 mg

Magnézium

9 mg

Kalcium

6 mg

Vas

0.28 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.025 g

Kolin

6.2 mg

C vitamin

5.4 mg

Niacin - B3 vitamin

1.125 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.06 g

Zsír

telített zsírsav

0.025 g

egyszeresen telített zsírsav

0.088 g

többszörösen telített zsírsav

0.113 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.28 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

26 mg

Cink

0.17 mg

Réz

0.086 mg

Mangán

0.054 mg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

7.89 g

víz

87.59 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.034 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

1.125 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.185 mg

Folát

5 µg

Kolin

6.2 mg

Béta-karotin

150 µg

Béta-kriptoxantin

98 µg

Lutein+zeaxantin

130 µg

E vitamin

0.77 mg

K vitamin

2.2 µg

A vitamin

17 µg

C vitamin

5.4 mg

B6 vitamin

0.025 g

134 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Egyáltalán nem mindegy, mikor vacsorázol télen – Az alvásod báhatja,...

Télen nemcsak a hőmérséklet és a napfény hiánya alakítja át a mindennapjainkat, hanem az is, hogyan reagál a szervezetünk az esti étkezésre. A kutatások szerint a vacsora időpontja ilyenkor sokkal nagyobb hatással van az anyagcserére, az alvásra és az energiaszintre, mint az év bármely más szakaszában. De mikor érdemes utoljára enni, hogy a testünk valóban jól működjön?

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek