Nádcukor

A nádcukor cukornádból készült, barna színű édesítőszer, szemben a fehér-, más néven kristálycukorral, aminek alapanyaga a cukorrépa - utóbbi nálunk jóval elterjedtebb, a nádcukor pedig egy drágább, különlegesebbnek tartott cukorfajta.

Leírás

Nádcukor – receptek, leírás, tippek

A nádcukor világszerte elterjedt és kedvelt cukorfajta, melyet cukornádból nyernek. Barna színű, kristályos állagú. A világ cukortermelésének jelenleg körülbelül 70 százalékát teszi ki, a maradék nagyobb része pedig a magyar háztartásokban használt, cukorrépából származó kristálycukor. Ebből következően a világ lakosságának számottevő hányada ismeri és használja a nádcukrot, és inkább csak nálunk, illetve Kelet-Európa környékén számít különlegesnek.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a nádcukor?

Nádcukor

A nádcukor cukornádból készült édesítőszer, mely barna színű és szemcsés - ránézésre úgy néz ki, mintha sima kristálycukor lenne, barna színben. Ami viszont fontos, hogy kémiai szempontból nézve a nádcukor nem különbözik a sima répacukortól, amit mi kristálycukor néven ismerünk: mindkettő szacharóz, azaz egy egyszerű, kettős cukormolekula, amit a szőlőcukor (glukóz) és a fruktóz (gyümölcscukor) alkot.

Hogyan vásároljuk?

Manapság a legtöbb boltban megtalálhatjuk a nádcukrot, natúrboltokban és webshopokban pedig bio, organikus, nyers, nagyobb vagy kisebb szemű változatokat is fellelhetünk. Jóval drágább, mint a sima kristálycukor. Bár a nádcukor jó ideje az egészségtudatos táplálkozás egyik kedvelt cukorfajtája, élettani hatása gyakorlatilag megegyezik a sima cukoréval. Ami miatt érdemes lehet megvásárolni, az mélyebb, karamelles íze és szép barna színe.

Hogyan tároljuk?

A nádcukor nedvesség hatására összeállhat, csomósodhat, ezért mindig száraz környezetben tároljuk, például a konyhaszekrényben, légmentesen zárható fém vagy műanyag tárolóban, csatos üvegben. Kerüljük a párás helyiségeket, így pl. mosogató környékét és a hűtőt is!

Mire jó a nádcukor?

Bármilyen ételben használhatunk nádcukrot, amelynek receptje sima kristálycukrot ír. Édességekben, süteményekben, sós ételekben, melyek egy kevés cukrot is igényelnek, kávéban, üdítőben, teában stb. Karamellás, mélyebb íze miatt sokan preferálják. Sokáig állították, hogy magasabb az ásványianyag-tartalma, mint a fehér cukornak, de ez annyira elhanyagolható érték, hogy élettanilag valóban nem tekinthető hasznosabbnak a nádcukor, hiszen ugyanúgy szacharóz, mint a sima cukor.

A barna színű cukrok sokszor úgy készülnek, hogy előállításukkor a kész, finomított kristálycukrot melasszal beszínezik - ezt hívják nálunk barna cukornak. A barna nádcukor esetében pedig a gyártási folyamat vége előtt leállítják a finomítást, így gyakorlatilag egy kevés szennyeződés marad a cukorszemcséken, ez adja a jellegzetes barna színt. Táplálkozási szempontból tehát nincs lényegi különbség a finomított fehércukor, a barna cukor vagy a nádcukor között. Az egészséges választás, ha már cukrot eszünk, az az, ha mértékkel fogyasztjuk.

Mi készülhet nádcukorból?

Nádcukorból készülhet többek közt Ciniminis keksz, csirkés vadasmártás, vegán almás pite, crème brûlée édesburgonyában, almaleves, vegán karamellszósz, a legszaftosabb répatortakocka, meggyes rétes házi tésztából, sütőtökös vöröslencsedhal, autentikus thai Tom Yum leves, de klasszikus vakondtúrás-torta is.

Még több nádcukros receptért görgess lejjebb!

380
Kalória
0.1g
Fehérje
98.1g
Szénhidrát
-
Zsír
1.3g
Víz
-
Koleszterin
-
Élelmi rost
97g
Cukor

100 g Nádcukor

fehérjetartalom

0.12 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

98.09 g

víztartalom

1.34 g

gramm nádcukor?

Top ásványi anyagok

Kalcium

83 mg

Nátrium

28 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.041 g

Kolin

2.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.132 mg

Niacin - B3 vitamin

0.11 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.12 g

Zsír

ásványi anyagok

Kalcium

83 mg

Vas

0.71 mg

Magnézium

9 mg

Foszfor

4 mg

Nátrium

28 mg

Cink

0.03 mg

Réz

0.047 mg

Mangán

0.064 mg

Szelén

1.2 µg

szénhidrát

cukor

97.02 g

víz

1.34 g

vitaminok

Niacin - B3 vitamin

0.11 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.132 mg

Folát

1 µg

Kolin

2.3 mg

B6 vitamin

0.041 g

1084 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Legnépszerűbb cikkek

Nosalty-kvíz: Hány mérgező gombát ismersz fel a képekről?

Amíg tart a gombaszezon, és az erdőt járjuk, addig szinte biztosan lépten-nyomon mi is belebotlunk az erdő apró lakóiba. Igen ám, de érdemes körültekintően közeledni feléjük, ugyanis nem mindegyik híres jószándékáról. Most olyan gombákat kell felismernetek képekről, melyek hazánkban is megteremnek, azonban mérgező hatásuk miatt tilos a fogyasztásuk.

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...

Palacsinta alaprecept

Kicsi és nagyok kedvence a palacsinta. Akár sós, akár édes töltelékkel készíted, a legfontosabb, hogy az alap rendben legyen: ez a mi tökéletes palacsinta alapreceptünk, amiben biztosan ...