Nutella

Nutella

Leírás

A nutella egy kenyérre kenhető, a nugáthoz hasonló ízű és állagú édes krém. Összetevői: cukor, növényi olaj, pörkölt mogyoró, kakaó, tejpor, szójalecitin és vanília. Olaszországban, Piemontban, 1940-ben, Pietro Ferrero cukrász találta ki a kenhető finomságot, melyet eleinte egy nugát után, "gianduja"-nak nevezett el, ami mogyoróból, cukorból és tortabevonóból állt. 1951-ben Ferrero módosított a recepten és az újabb terméket szuperkrém nugát-nak, "supercrema gianduja"-nak hívta, míg nem egy rendelkezést betartva, a szuper jelzőt elhagyva, 1964-ben megalkotta a "nutella" műszót, mely az angol "nut", "hazelnut" (mogyoró) szóból és az olasz "ella" képzőből áll. 1964. április 20-án dobta piacra a Ferrero cég Nutella név alatt a termékét, és 1965-ben kezdte el Olaszországon kívül is forgalmazni. Az üveg formai megjelenését és a Nutella csomagolását az 1919-ben született olasz Lelo Cremonesi tervezte: az alap üvegből készül, lezárásához, az üveg tetejére egy vékony papírréteg kerül, és végül a fedél, melyben a kartonréteg alatt ritkán meglepetés is található. A nutella mogyorótartalma, mely minőségi mutató is egyben, a krém 13 %-át teszi ki. Napjainkban a nutella csaknem a világ minden országában megtalálható Kanadától Thaiföldig, Ecuadortól Ausztráliáig, valamint egész Európában. Sütemények alapanyagaként, palacsintába töltve, kenyérre, kalácsra kenve, vagy csak úgy magában a krémet kanalazva, sok gyermeknek és felnőttnek kedvencévé vált.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Nem kell hűtőben, elég hűvös helyen tartani, így könnyen kenhető marad.

518 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?