Négyszínű bors

Leírás

A bors a legősibb fűszernövény, a középkorban ára meghaladta az aranyét, fizetőeszközként is használták. A 18. századra azonban ez az Indiából származó növény olyan mennyiségben jutott Európába, hogy az egyszerű, szegényebb emberek számára is elérhetővé vált, s azóta a mindennapi főzés alapvető alapanyaga. A négyszínű vagy tarka bors fekete-, fehér-, zöld- és rózsaborsot tartalmaz. Előbbi három ugyanazt a borsot jelöli, csupán érési fokozatuk, illetve a feldolgozási eljárás különbözik. A fekete borsot a teljes érés előtt szedik le, majd szárítják, a fehérborsot ugyanezekből az érett szemekből a termésfal eltávolításával nyerik, íze enyhébb, kevésbe csípős, mint a fekete borsé. A zöld borsot még a beérés előtt szedik le, állaga puhább, is szintén kevésbé csípős. A tarka borsban lévő pirosas szemek viszont az egészen más botanikai családba tartozó rózsabors szemek. Ennek íze enyhén édeskés és csípős. A négyféle bors használatával változatosabb ízvilágot adhatunk húsételeinknek a megszokott só-feketebors kombinációnál.

Négyszínű bors
251
Kalória
10.4g
Fehérje
64g
Szénhidrát
3.3g
Zsír
12.5g
Víz
-
Koleszterin
25.3g
Élelmi rost
640mg
Cukor

100 g Négyszínű bors

fehérjetartalom

10.39 g

zsírtartalom

3.129 g

szénhidráttartalom

63.95 g

víztartalom

12.46 g

gramm négyszínű bors?

Top ásványi anyagok

Kalcium

443 mg

Magnézium

171 mg

Foszfor

158 mg

Nátrium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.291 g

Kolin

11.3 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.399 mg

Niacin - B3 vitamin

1.143 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

10.39 g

Zsír

telített zsírsav

1.392 g

egyszeresen telített zsírsav

0.739 g

többszörösen telített zsírsav

0.998 g

ásványi anyagok

Kalcium

443 mg

Vas

9.71 mg

Magnézium

171 mg

Foszfor

158 mg

Nátrium

20 mg

Cink

1.19 mg

Réz

1.33 mg

Mangán

12.753 mg

Szelén

4.9 µg

szénhidrát

rost

25.3 g

cukor

0.64 g

víz

12.46 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.108 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.18 mg

Niacin - B3 vitamin

1.143 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.399 mg

Folát

17 µg

Kolin

11.3 mg

Alfa-karotin

12 µg

Béta-karotin

310 µg

Béta-kriptoxantin

25 µg

Likopin

20 µg

Lutein+zeaxantin

454 µg

E vitamin

1.04 mg

K vitamin

163.7 µg

A vitamin

27 µg

B6 vitamin

0.291 g

652 találat (szűretlen)

Címlapról ajánljuk

Újabb hétköznapi ételről derült ki, hogy csökkentheti a demencia kialakulásának...

A demencia, mint időskori betegség sokakat foglalkoztat, akkor is, ha még korántsem időszerű, hogy féljenek tőle. Több tényező függvénye, hogy valakit veszélyeztet-e az időskori elbutulás, de azt tudjuk, hogy az életmódnak, azon belül az étkezésünknek fontos szerepe van az egészségmegőrzésben. Egy új tanulmány szerint egy teljesen hétköznapi, sokak által fogyasztott alapanyag is hozzájárulhat a demencia kockázatának csökkentéséhez.

Nosalty

Legnépszerűbb cikkek

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...