Napraforgó olaj

A napraforgó magjából hideg vagy meleg eljárással sajtolják ki az olajat. A napraforgó őshazája Valahol Nebraska és Mexicó között található. Európai megjelenését a spanyoloknak köszönhetjük, sokáig csak dísznövényként használták. Hazánkba a burgonyával egyidőben kerülhetett. Igazán csak a 18. század közepén terjedt el nagy aszályok következtében, mivel jó tűri a szárazságot. A napraforgóolaj kiválóan alkalmas sütéshez,főzéshez. Íze semleges, emiatt a hidegkonyhai fogások elkészítéséhez is szívesen alkalmazzák. Sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, esszenciális zsírsavtartalma (linolsav 60-70%) jelentős. E vitamin tartalma kiemelkedően magas, 2 evőkanál napraforgóolaj elfogyasztása fedezi a napi szükségletet. Halványsárga színét (csekély) karotin tartalmának köszönheti.
Bármikor
Száraz, hűvös helyen akár 1 évig is eltartható. ;
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
95.6 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
E vitamin
41.08 mg
K vitamin
5.4 µg
fehérje
0 g
Zsír
telített zsírsav
13 g
egyszeresen telített zsírsav
46.2 g
többszörösen telített zsírsav
36.4 g
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok
E vitamin
41.08 mg
K vitamin
5.4 µg
A szakértők szerint több tényező is befolyásolja a csokoládé árának jelentős emelkedését.
NosaltyEzek a sajtos-sós ropogtatnivalók garantáltan leveszik majd a lábukról a locsolókat!
NosaltyZöldségesek, húsosak, tojásosak, klasszikusok és formabontók: ezekkel a krémekkel vontátok be tavaly a vastag kalácsszeleteket. Mi abszolút megértjük, ha az idei ünnepen is ezekre szavaztok majd.
NosaltyHa nem állnál meg idén húsvétkor a mézes krémesnél, Fanta-szeletnél és kerek lekváros linzernél, akkor mutatjuk, miket újíts be sütifronton.
Veszélyes lehet az egészségre a népszerű likőr, ezért visszahívják a boltokból.
Ezek a sajtos-sós ropogtatnivalók garantáltan leveszik majd a lábukról a locsolókat!