Narancsdzsem
140 kcal
Répa formájú macaron (réparon)
1426 kcal
Diós harmadolós
1176 kcal
Narancsos csillagocskák
1162 kcal
Camembert sajt panko bundában
Leírás
Narancsdzsem – receptek, leírás, tippek
A narancsdzsem egy különleges, citrusos lekvár, amely a narancs friss, édes-savanykás ízvilágú. Aromás illata és intenzív íze miatt remekül funkcionál a reggelizőasztalon, de számos desszert és sütemény is ízletesebb lesz tőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a narancsdzsem?
A narancsdzsem friss narancsból készül, amelyet cukorral, esetleg citromlével főznek sűrű, kenhető állagúvá. Készülhet teljesen sima, pépes változatban, vagy hagyhatnak benne apró narancshéj-darabkákat, amelyek még intenzívebbé teszik az ízét. Az angolszász országokban a hasonló készítményt marmalade néven ismerik, amely a kesernyés narancshéjnak köszönhetően különösen karakteres.
Hogyan vásároljuk?
Narancsdzsemet szinte minden szupermarketben és delikáteszben találunk, az olcsóbb tömegtermékektől kezdve egészen a kézműves, házi jellegű változatokig. Vásárláskor érdemes olyat választani, amely minél több gyümölcsöt és minél kevesebb adalékanyagot tartalmaz. A különlegesebb, vastagabb narancshéjjal készült változatok fanyarabb ízűek.
Hogyan tároljuk?
A bontatlan narancsdzsem száraz, hűvös helyen sokáig eltartható. Felbontás után azonban mindenképp hűtőben kell tartani, és néhány héten belül érdemes elfogyasztani. Mindig tiszta kanállal kell kivenni belőle, hogy elkerüljük a gyors romlást, penészedést.
Mire jó a narancsdzsem?
A narancsdzsem leggyakrabban pirítósra, kalácsra vagy palacsintára kenve kerül az asztalra, de kiváló sütemények, torták, kekszek töltelékeként is. Különlegessé tehet sajtokhoz kínált falatkákat, húsételekhez készült mázakat vagy akár egy pohár joghurtot is. 100 gramm narancsdzsem energiatartalma körülbelül 240–270 kalória, nagyrészt a hozzáadott cukorból származik, ezért inkább mértékkel érdemes fogyasztani.
Mi készülhet a narancsdzsemből?
Felhasználásával készülhet torta, sütemény, pohárkrém, de kenhetjük egyszerűen friss kenyérre vagy pirítósra is.
Még több narancsdzsemes receptért görgess lejjebb!
100 g Narancsdzsem
fehérjetartalom
0.37 g
zsírtartalom
0.048 g
szénhidráttartalom
68.86 g
víztartalom
30.47 g
Top ásványi anyagok
Nátrium
32 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
19 mg
Magnézium
4 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.02 g
Kolin
10.2 mg
C vitamin
8.8 mg
E vitamin
0.12 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.37 g
Zsír
telített zsírsav
0.01 g
egyszeresen telített zsírsav
0.038 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.49 mg
Magnézium
4 mg
Foszfor
19 mg
Nátrium
32 mg
Cink
0.06 mg
Réz
0.1 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
2 µg
szénhidrát
rost
1.1 g
cukor
48.5 g
víz
30.47 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.016 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.076 mg
Niacin - B3 vitamin
0.036 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.02 mg
Folát
11 µg
Kolin
10.2 mg
E vitamin
0.12 mg
C vitamin
8.8 mg
B6 vitamin
0.02 g