Narancslé

Narancslé

Leírás

A narancsfa Kínában őshonos, gyümölcse gömbölyű, narancssárga, zöldes vagy pirosas héjú, savanykás ízű citrusféle. A narancs vitamintartalma igen magas, világszerte az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Elsősorban desszertgyümölcs, fogyasztják magában, felhasználják süteményekhez, húsételek, gyümölcslevek, koktélok készítéséhez. A narancslevet a gyümölcs húsából préseléssel, facsarással nyerik. A frissen facsart narancslé kiváló C-vitaminforrás, azonban nagyipari gyártása során általában szárítva vagy sűrítmény formában szállítják, mindkét eljárás során a gyümölcsöt hőkezelésnek vetik alá, ezért C-vitamin tartalma jelentősen csökken vagy megszűnik. Ugyanakkor a bolti narancsleveket gyakran dúsítják vitaminokkal. Kapható rostos és szűrt változata, és gyümölcstartalma is eltérő lehet. A narancslevet fogyaszthatjuk magában, koktélok alapanyagaként, vagy felhasználhatjuk süteményekhez, húsételekhez, levesekhez.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűvös helyen.

100g Narancslé

fehérjetartalom

0.68 g

zsírtartalom

0.077 g

szénhidráttartalom

11.01 g

víztartalom

87.72 g

Hány kalória

gramm

narancslé?

Top ásványi anyagok

Foszfor

17 mg

Kalcium

10 mg

Magnézium

10 mg

Nátrium

4 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.031 g

C vitamin

30.1 mg

Kolin

6.2 mg

Niacin - B3 vitamin

0.201 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.68 g

Zsír

telített zsírsav

0.018 g

egyszeresen telített zsírsav

0.025 g

többszörösen telített zsírsav

0.034 g

ásványi anyagok

Kalcium

10 mg

Vas

0.1 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

17 mg

Nátrium

4 mg

Cink

0.04 mg

Réz

0.022 mg

Mangán

0.021 mg

Szelén

0.1 µg

szénhidrát

rost

0.3 g

cukor

8.76 g

víz

87.72 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.039 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.021 mg

Niacin - B3 vitamin

0.201 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.18 mg

Folát

24 µg

Kolin

6.2 mg

Alfa-karotin

5 µg

Béta-karotin

29 µg

Béta-kriptoxantin

148 µg

Lutein+zeaxantin

115 µg

E vitamin

0.2 mg

K vitamin

0.1 µg

A vitamin

9 µg

C vitamin

30.1 mg

B6 vitamin

0.031 g

Címlapról ajánljuk

Csak egy dolog kell, hogy soha többé ne duguljon el...

A mosogató lefolyóján napi szinten rengeteg apró kosz, ételmaradék és egyéb szennyeződés utazik, és bizony nem mindig akarnak véglegesen távozni. A dugulás elhárításához szerencsére csak egy egyszerű dolog kell. Otthon Tippünkben felfedjük, mi is ez pontosan!

Nosalty

További cikkek

Nem jó ötlet 40 fokon ruhákat mosni

Sokak számára fogós kérdés, hány fokon érdemes mosni a ruhákat. A legtöbb címke megengedi, hogy 40°C-on mossunk, de valóban szükségünk van ilyen meleg vízre? Következő Otthon Tippünk segíthet választ adni a kérdésre.

Ne olajon süsd a tükörtojást, ha jót akarsz magadnak

A megszokott és jól bevált tojássütési módszerrel ugyan semmi baj nincsen, de természetesen mindig van hová fokozni a dolgokat. Ezt a célt szolgálja az olaj lecserélése is: egy másik alapanyaggal ugyanis fenséges, karamellizált aljú, tökéletes állagú tükürtojást kaphatunk.