Narancs

Narancs

Leírás

A legnépszerűbb déligyümölcs, tele antioxidánssal és C-vitaminnal, és legalább annyira sokoldalúan felhasználható, mitn a citrom. Két csoportját különböztetjük meg: az édes narancsfajtákat (pl. Navel, Valencia), melyeket nyersen is fogyaszthatunk, illetve a keserű fajtákat (pl. Sevilla, Bergamott), melyek csak valamilyen módon elkészítve válnak fogyaszthatóvá. A narancsot magában ehetjük, gyümölcssalátába keverhetjük, dzsemet készíthetünk belőle. Frissen facsart levét megihatjuk, süteményeket ízesíthetünk vele, csakúgy, mint a lereszelt héjával. A narancs kitűnően illik egyes húsokhoz is (pl. csirkéhez, kacsához, halhoz). Néhány szó a héjról: a narancs héját két részre osztják. A külső, narancsszínű réteg, amit általában lereszlenek, tartalmaz illóolajat, ezért is olyan illatos. A másik, az ez alatt lévő fehér rész, amiről mindenkinek az jut eszébe, hogy keserű és tanácsos eltávolítani. Viszont gyomorerősítő, emésztést serkentő, étvágyjavító és vértisztító hatású. Egy különleges, nyugat-indiai szigeteteken termő fajta héja a kürasszó kéreg, amelyből a "Curaçao" néven ismert likőrt készítik.Közepes pektintartalma miatt sűrűbb dzsem, lekvár csak hosszabb főzési idővel, más magas pektintartalmú gyümölcs vagy zselésítő anyag hozzáadásával főzhető.

Mikor vegyem

Egész éven át kapható.

hogyan tároljam

Szobahőmérsékleten sokáig (kb. két hétig) eláll.

100g Narancs

fehérjetartalom

0.94 g

zsírtartalom

0.063 g

szénhidráttartalom

11.75 g

víztartalom

86.75 g

Hány kalória

gramm

narancs?

Top ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Foszfor

14 mg

Magnézium

10 mg

Vas

0.1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.06 g

C vitamin

53.2 mg

Kolin

8.4 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.94 g

Zsír

telített zsírsav

0.015 g

egyszeresen telített zsírsav

0.023 g

többszörösen telített zsírsav

0.025 g

ásványi anyagok

Kalcium

40 mg

Vas

0.1 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

14 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.025 mg

Szelén

0.5 µg

szénhidrát

rost

2.4 g

cukor

9.35 g

víz

86.75 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.087 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.282 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.25 mg

Folát

30 µg

Kolin

8.4 mg

Alfa-karotin

11 µg

Béta-karotin

71 µg

Béta-kriptoxantin

116 µg

Lutein+zeaxantin

129 µg

E vitamin

0.18 mg

A vitamin

11 µg

C vitamin

53.2 mg

B6 vitamin

0.06 g

Címlapról ajánljuk

5 étel, ami negatív hatással van a libidóra

Azt szinte mindenki betéve fújja, hogy melyek azok az ételek, amelyek fokozzák a szexuális vágyat, azaz afrodiziákumként szolgálnak – klasszikusan ilyen például az osztriga, valamint a vörösbor is. Arról viszont már sokkal kevesebb szó esik, hogy mely ételek képesek rombolóan hatni a libidóra.

Nosalty

További cikkek