Naspolya
2475 kcal
Gőzölt naspolyás puding
506 kcal
Naspolyás pite törökmogyoróval
645 kcal
Naspolyás pite
540 kcal
Naspolyalekvár
Leírás
Naspolya – receptek, leírás, tippek
A naspolya tápanyagtartalma meglehetősen magas, ráadásul kiváló C-vitamin-forrás az évnek abban a szakában, amikor hazai, friss gyümölcsöt már nem lehet kapni. Általában lekvárfőzésre használják, magas pektintartalma miatt gyümölcszselét is készíthetünk belőle.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a napsolya?
A naspolya hazánkban is termő, a rózsafélék családját gyarapító gyümölcs, amit általában november végén tudunk szedni. Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos gyümölcsféle. Íze édes-savanykás, enyhén fanyar, és lekvárhoz, gyümölcspüréhez vagy likőrhöz is felhasználható. Már a középkorban is kedvelt gyümölcs volt, gyakran ültették kastélykertekbe és parasztházak udvarába, mivel hosszú életű, és kevés gondozást igényel.
Hogyan vásároljuk?
A naspolya utóérő gyümölcs, ezért szedésekor vagy vásárlásakor még a keményebb, feszes darabokat keressük. November végén és december elején kapjuk a legízletesebb barna gyümölcsöket. Hűvös, száraz helyen tároljuk, de érdemes minél hamarabb elfogyasztani vagy feldolgozni, ha már beérett a gyümölcs. Ha piacon vagy zöldségesnél vásároljuk, kérdezzük meg, milyen fajta, és hogyan érdemes fogyasztani.
Mire jó a napsolya?
A naspolya gazdag rostban, így jótékony hatással van az emésztésre. C-vitamin- és antioxidáns-tartalma erősíti az immunrendszert. Alacsony kalóriatartalma miatt egészséges nassolnivaló. A naspolya táplálja a jótékony bélbaktériumokat, így prebiotikus hatása van. Káliumtartalma segíthet a vérnyomás szabályozásában. Néhány kultúrában a naspolyát nyugtató hatása miatt is fogyasztják.
Íze édes-savanykás, enyhén fanyar, és lekvárhoz, gyümölcspüréhez vagy likőrhöz is felhasználható. Frissen ritkán fogyasztják, inkább feldolgozva érdemes felhasználni.
Mi készülhet a naspolyából?
Készülhet belőle gőzölt naspolyás puding, naspolyás pite törökmogyoróval, sima naspolyás pite, naspolyalekvár, de éretten, magában fogyasztva is remek csemege.
Még több naspolyás receptért görgess lejjebb!
100 g Naspolya
fehérjetartalom
0.43 g
zsírtartalom
0.139 g
szénhidráttartalom
12.14 g
víztartalom
86.73 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
27 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
1 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.1 g
C vitamin
1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
A vitamin
76 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.43 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.091 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
27 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.05 mg
Réz
0.04 mg
Mangán
0.148 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
víz
86.73 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.019 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.024 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
Folát
14 µg
A vitamin
76 µg
C vitamin
1 mg
B6 vitamin
0.1 g