Naspolya

A hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha leszedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik. A naspolya tápanyagtartalma meglehetősen magas, ráadásul kiváló C-vitamin forrás az évnek abban a szakában, amikor hazai, friss gyümölcsöt már nem lehet kapni. Általában lekvárfőzésre használják, magas pektintartalma miatt gyümölcszselét is készíthetünk belőle.
Ősszel érik, de a hipermarketek polcain az év más szakában is megtalálható.
Hűvösben.
fehérjetartalom
0.43 g
zsírtartalom
0.139 g
szénhidráttartalom
12.14 g
víztartalom
86.73 g
Foszfor
27 mg
Kalcium
16 mg
Magnézium
13 mg
Nátrium
1 mg
B6 vitamin
0.1 g
C vitamin
1 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
A vitamin
76 µg
fehérje
0.43 g
Zsír
telített zsírsav
0.04 g
egyszeresen telített zsírsav
0.008 g
többszörösen telített zsírsav
0.091 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
0.28 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
27 mg
Nátrium
1 mg
Cink
0.05 mg
Réz
0.04 mg
Mangán
0.148 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
víz
86.73 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.019 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.024 mg
Niacin - B3 vitamin
0.18 mg
Folát
14 µg
A vitamin
76 µg
C vitamin
1 mg
B6 vitamin
0.1 g
Bár a hőségben kevésbé kívánjuk a tartalmasabb cukros édességeket, de néha azért nincs mit tenni, vágyunk rá, az éhségét pedig csillapítania kell!
NosaltyA nyár legmelegebb napjain sokan kevésbé kívánják a húsételeket, ezért is jutott eszünkbe, hogy összegyűjtsünk pár olyan receptet, amelyben a legfinomabb zöldséges ragukat mutatjuk be. Gyorsak, frissek, könnyedek és mégis laktatóak, ráadásul mindegyiknek egyedi a fűszerezése!
NosaltyOlyan főételeket gyűjtöttünk össze nektek, melyekért tudjuk, hogy rajongtok, de akár két étkezésre elegendő adagot is gond nélkül összehozhattok, ráadásul naaaagyon krémesek.
NosaltyA tojás az egyik legolcsóbb fehérjeforrásunk még mindig, ráadásul rengeteg szuper előnnyel számolhatunk, ha rendszeresen fogyasztjuk.
A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.
A burgonyából csodás köreteket lehet készíteni a sült krumplin és a burgonyapürén kívül is. Ezt most be is bizonyítjuk!