Naspolya

Naspolya

Leírás

A hazánkban is honos, rózsafélék családjába tartozó naspolyafa termése. A gyümölcs kb. 4cm átmérőjű, barnás színű, utóérő. Ha a fán hagyva egyszer vagy kétszer megcsípi a dér, akkor megpuhul és fogyasztható, de ha leszedéskor még kemény, akkor pihentessük kamrában, szalmán, amíg megérik. A naspolya tápanyagtartalma meglehetősen magas, ráadásul kiváló C-vitamin forrás az évnek abban a szakában, amikor hazai, friss gyümölcsöt már nem lehet kapni. Általában lekvárfőzésre használják, magas pektintartalma miatt gyümölcszselét is készíthetünk belőle.

Mikor vegyem

Ősszel érik, de a hipermarketek polcain az év más szakában is megtalálható.

hogyan tároljam

Hűvösben.

100g Naspolya

fehérjetartalom

0.43 g

zsírtartalom

0.139 g

szénhidráttartalom

12.14 g

víztartalom

86.73 g

Hány kalória

gramm

naspolya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

27 mg

Kalcium

16 mg

Magnézium

13 mg

Nátrium

1 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.1 g

C vitamin

1 mg

Niacin - B3 vitamin

0.18 mg

A vitamin

76 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.43 g

Zsír

telített zsírsav

0.04 g

egyszeresen telített zsírsav

0.008 g

többszörösen telített zsírsav

0.091 g

ásványi anyagok

Kalcium

16 mg

Vas

0.28 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

27 mg

Nátrium

1 mg

Cink

0.05 mg

Réz

0.04 mg

Mangán

0.148 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

víz

86.73 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.019 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.024 mg

Niacin - B3 vitamin

0.18 mg

Folát

14 µg

A vitamin

76 µg

C vitamin

1 mg

B6 vitamin

0.1 g

1 találat (szűrt)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.