Zabpehelyliszt

A zab egy Elő-Ázsiából származó kalászos növény, amely eredetileg gyomnövény volt. B1-, B5-, B6- és E-vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban gazdag. Tartalmaz fehérjét és keményítőt is. Savlekötő hatása ismert és rendszeresen fogyasztva segít a vérszegénység leküzdésében. Napjainkban leginkább müzlik alkotóelemeként, zabpehely formájában találkozhatunk vele. A zabpehelyből készül őrléssel a zabliszt is, amelyet felhasználhatunk sütéshez, főzéshez, kenyér, péksütemények vagy krémek készítésére, illetve ételek besűrítésére egyaránt. Amennyiben kenyeret, pékárut készítünk, akkor az alapvetően sikérmentes zabpehelylisztet más, sikért tartalmazó liszttel szükséges keverni.
Bármikor.
Száraz helyen.
fehérjetartalom
14.66 g
zsírtartalom
7.802 g
szénhidráttartalom
65.7 g
víztartalom
8.55 g
Foszfor
452 mg
Magnézium
144 mg
Kalcium
55 mg
Nátrium
19 mg
B6 vitamin
0.125 g
Kolin
29.9 mg
Niacin - B3 vitamin
1.474 mg
E vitamin
0.7 mg
fehérje
14.66 g
Zsír
telített zsírsav
1.607 g
egyszeresen telített zsírsav
2.866 g
többszörösen telített zsírsav
3.329 g
ásványi anyagok
Kalcium
55 mg
Vas
4 mg
Magnézium
144 mg
Foszfor
452 mg
Nátrium
19 mg
Cink
3.2 mg
Réz
0.437 mg
Mangán
4.019 mg
Szelén
34 µg
szénhidrát
rost
6.5 g
cukor
0.8 g
víz
8.55 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.692 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.125 mg
Niacin - B3 vitamin
1.474 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.201 mg
Folát
32 µg
Kolin
29.9 mg
Lutein+zeaxantin
180 µg
E vitamin
0.7 mg
K vitamin
3.2 µg
B6 vitamin
0.125 g
Nem aprózzuk el a mai menüt! Gyermekkori mumus, köménymagleves a rajtnál, ezúttal mesteri finoman, roppanós kenyérkockákkal elkészítve, amit egy gazdag, húsos rakott brokkoli követ. A főétel után a pihe-puha tepsis palacsintának is maradjon hely!
Nosalty2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?
NosaltyA monília komoly károkat okozhat a kajszi- és meggyfákon, de megfelelő időzítéssel és gondos permetezéssel hatékonyan megelőzhető. Most van itt az ideje a védekezésnek, hogy a nyár elején egészséges, bő termést szüretelhessünk!
NosaltyÚjabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Nemrég írtunk meg mi is, hogy a Dunántúl legendás csárdája bezár, és nem is kívánják semmilyen formában átadni az üzemeltetését másnak. Most viszont, úgy néz ki, mégis van remény arra, hogy újranyisson.
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nálunk minden karácsonykor benne van valamelyik napi menüben ez az étel. Krumplipürével szoktam tálalni, mert a kislányom és a párom ezt szeretik hozzá a legjobban.