Zöldhagyma
1060 kcal
Lángos nemzeti színekben
147 kcal
Autentikus japán miso leves
678 kcal
Tteokbokki
350 kcal
Egyiptomi fetakrém
Leírás
Zöldhagyma – receptek, leírás, tippek
A zöldhagyma (vagyis újhagyma) nem más, mint a frissen szedett vöröshagyma, amelynek még nem alakult ki a megvastagodott feje. A vöröshagymát annak érdekében hajtatják ki, hogy minél magasabbra nőjön a zöldhagyma zsenge, fehér része. Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik:
már tél végén, illetve kora tavasszal találkozhatunk vele a piacokon, boltokban - sőt, manapság egész évben. Húsvétkor is igen népszerű alapanyag a retek mellett. Íze édeskésebb, üdébb, kellemes, és kevésbé csípős, mint a vöröshagyma.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Mi az a zöldhagyma?
A zöldhagyma a vöröshagyma fiatal, még nem teljesen érett, tavaszi hajtása. Mivel a gumója még nem fejlődött ki, a levelei zöldek, zsengék, frissek, és teljes egészében fogyaszthatók. A fehértől a zöld részek felé haladva a zöldhagyma egyre kevésbé csípős. Hőkezelni sem szükséges, legtöbbször frissen, nyersen fogyasztjuk.
Hogyan vásároljuk?
Manapság szinte egész évben megtalálhatjuk a zöldségeseknél és az élelmiszerboltokban, piacokon, de a zöldhagyma szezonja tavasszal van. Keressük az élénk zöld szárú, hófehér végű zöldhagymacsomagokat, melyek nem mutatnak barnás vagy sárgás elszíneződéseket, és se nem puhák, se nem rohadtak.
Hogyan tároljuk?
A zöldhagyma hűtőszekrényben, az alsó rekeszben kb. 4–7 napig friss marad. A zöld levele gyorsabban fonnyad, de akár vizes pohárban is tárolható, mint a vágott virágok.
Mire jó a zöldhagyma?
A zöldhagyma C-vitamin-tartalma rendkívül magas. Tartalmaz kvercetint, ami gyulladáscsökkentő, vírusellenes hatású. Rosttartalma segíti a bélműködést, emésztést, igaz, a hagymára érzékenyeknek nyersen puffasztó lehet. Hagymafélékre jellemző kénvegyületei (pl. allicin) antimikrobiális tulajdonságúak, így megfázáskor is segítheti a gyógyulást, a többi hagymaféléhez hasonlóan. Természetes vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentő hatású anyagokat is tartalmaz.
Mi készülhet a zöldhagymából?
Szinte mindenben felhasználhatjuk, amibe vöröshagymát raknánk: magyaros ételekben akár hőkezelve is, ugyanis kevésbé erőteljes és csípős, mint a vöröshagyma.
- Nyersen: szendvicshez, salátákhoz, túróhoz, kencékhez, tojásételekhez.
- Sült ételekhez: tojásrántottához, levesekhez, tésztákhoz, pirított zöldségekhez - főleg a készétel tetejére szórva!
- Ázsiai konyhákban: wokos ételekhez, levesekhez elengedhetetlen.
- Zöld leveleit is hasznosíthatjuk, mint a snidlinget vagy petrezselymet!
Próbáld ki a zöldhagymát ebben a tavaszi zöldhagymás-mascarponés fusilliben, ebben a színes márványsajtos nyári salátában, izgalmas tejmentes vadasban, használd grillezett Portobello gombához, mely joghurtos-zöldfűszeres öntettel érkezik, vagy fóliában sült pisztránghoz, melyhez héjában sült újkrumpli dukál.
Még több zöldhagymás receptért görgess lejjebb!
100 g Zöldhagyma
fehérjetartalom
1.83 g
zsírtartalom
0.133 g
szénhidráttartalom
7.34 g
víztartalom
89.83 g
Top ásványi anyagok
Kalcium
72 mg
Foszfor
37 mg
Magnézium
20 mg
Nátrium
16 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.061 g
C vitamin
18.8 mg
Kolin
5.7 mg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
1.83 g
Zsír
telített zsírsav
0.032 g
egyszeresen telített zsírsav
0.027 g
többszörösen telített zsírsav
0.074 g
ásványi anyagok
Kalcium
72 mg
Vas
1.48 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
37 mg
Nátrium
16 mg
Cink
0.39 mg
Réz
0.083 mg
Mangán
0.16 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
2.6 g
cukor
2.33 g
víz
89.83 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.055 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.08 mg
Niacin - B3 vitamin
0.525 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.075 mg
Folát
64 µg
Kolin
5.7 mg
Béta-karotin
598 µg
Lutein+zeaxantin
1137 µg
E vitamin
0.55 mg
K vitamin
207 µg
A vitamin
50 µg
C vitamin
18.8 mg
B6 vitamin
0.061 g