Zeller

Zeller

Leírás

A zeller Európa déli részéről indult hódító útjára. A nagyvilágban három változata terjedt el, hazánkban a gumós fajtát termelik. A halványító és metélő zeller levélnyele 25-45 mg/100g C-vitamint tartalmaz, míg a gumóban csak nyomokban lelhető fel ez a típusú vitamin. A zeller - a petrezselyemmel együtt - azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat is. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. Levele és gyökere is fogyasztható, a francia konyha kedvelt alapanyaga. A zeller gyógyhatása akkor érvényesül legjobban, ha nyers állapotban fogyasztják. A növénynek mind a gumóját, mind pedig a felső zöld részét hasznosítják. Zöldje a májusi palántázási időszak után folyamatosan szedhető, gumója őszre húsosodik. Felhasználható nyersen salátákhoz, de kiváló fűszerei a különféle főzelékeknek, leveseknek, mártásoknak is. Hús- és tojáspástétomokhoz is jól illik és fontos szerepet játszik a diétás étkezésben is. A magyar reformkonyhában közkedvelt ételnek számít a zellerkrémleves, amely elkészítése könnyű és gyors. Aki vizelethajtóként szeretné alkalmazni, az készíthet magjából vagy összeaprított leveléből gyógyteát is. A téli időszakokban többen kedvelik a zellerlét almával vagy répával ízesítve. Ezt a finom italt léfacsaró edény segítségével készíthetjük el. Főleg a vidéki háztartásokban télire készítenek ún. zellersót, amely őrölt zeller levél és só keveréke. A nagyobb zellergumókból sok háztartásban ízletes rántott zellert készítenek. A zellergumóban lehetnek szivacsos részek, de ettől még fogyasztható. Van, aki a szivacsos részt kidobja, de nyugodtan fel lehet használni. Forrás: Házipatika Amire figyeljünk vásárlásakor: a zellergumó legyen súlyos, de ne túl nagy (mert a nagyobbak rostosabbak és fásak), és ne legyen foltos.

Mikor vegyem

Egész évben kapható, ám igazi szezonja ősztől tavaszig van.

hogyan tároljam

;Ősszel, ha felszedik a zellert, érdemes hűvös helyen, például pincében tárolni. Akinek nincs alkalmas tároló helyisége, az a mélyhűtőben is tarthatja szépen meghámozva és felszeletelve.

100g Zeller

fehérjetartalom

1.5 g

zsírtartalom

0.285 g

szénhidráttartalom

9.2 g

víztartalom

88 g

Hány kalória

gramm

zeller?

Top ásványi anyagok

Foszfor

115 mg

Nátrium

100 mg

Kalcium

43 mg

Magnézium

20 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.165 g

Kolin

9 mg

C vitamin

8 mg

Niacin - B3 vitamin

0.7 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.5 g

Zsír

telített zsírsav

0.079 g

egyszeresen telített zsírsav

0.058 g

többszörösen telített zsírsav

0.148 g

ásványi anyagok

Kalcium

43 mg

Vas

0.7 mg

Magnézium

20 mg

Foszfor

115 mg

Nátrium

100 mg

Cink

0.33 mg

Réz

0.07 mg

Mangán

0.158 mg

Szelén

0.7 µg

szénhidrát

rost

1.8 g

cukor

1.6 g

víz

88 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.05 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.06 mg

Niacin - B3 vitamin

0.7 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.352 mg

Folát

8 µg

Kolin

9 mg

Lutein+zeaxantin

1 µg

E vitamin

0.36 mg

K vitamin

41 µg

C vitamin

8 mg

B6 vitamin

0.165 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.