Zöldparadicsom

Zöldparadicsom

Leírás

A zöld paradicsom esetében meg kell különböztetni azt a nemesített fajta paradicsomot, amely teljesen megérve is zöld színű marad, illetve a még éretlen paradicsomot, amelynek piros színűre kellett volna érnie. Magyarországon ritkán találkozhatunk a nemesített zöld paradicsommal, viszont komoly hagyománya van hazánkban a be nem érett paradicsom felhasználásának. Általában savanyúságként készítik el, de vannak akik lekvárt főznek belőle, vagy egy speciális, zöldségekből és gyümölcsökből készülő ételt, chutney-t. A zöld paradicsomból lehetőleg ne fogyasszunk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert mérgező lehet, ugyanis szolanin és tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz. Ezek az alkaloidok hivatottak megvédeni a még éretlen zöldséget a kártevőktől, de nemcsak keserűvé, hanem mérgezővé is teszik. Ezek az alkaloidok az érési folyamat során tűnnek el a paradicsomból.

Mikor vegyem

A nyári hónapokban.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, hűtőben.

100g Zöldparadicsom

fehérjetartalom

1.2 g

zsírtartalom

0.139 g

szénhidráttartalom

5.1 g

víztartalom

93 g

Hány kalória

gramm

zöldparadicsom?

Top ásványi anyagok

Foszfor

28 mg

Kalcium

13 mg

Nátrium

13 mg

Magnézium

10 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.081 g

C vitamin

23.4 mg

Kolin

8.6 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.2 g

Zsír

telített zsírsav

0.028 g

egyszeresen telített zsírsav

0.03 g

többszörösen telített zsírsav

0.081 g

ásványi anyagok

Kalcium

13 mg

Vas

0.51 mg

Magnézium

10 mg

Foszfor

28 mg

Nátrium

13 mg

Cink

0.07 mg

Réz

0.09 mg

Mangán

0.1 mg

Szelén

0.4 µg

szénhidrát

rost

1.1 g

cukor

4 g

víz

93 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.06 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.04 mg

Niacin - B3 vitamin

0.5 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.5 mg

Folát

9 µg

Kolin

8.6 mg

Alfa-karotin

78 µg

Béta-karotin

346 µg

E vitamin

0.38 mg

K vitamin

10.1 µg

A vitamin

32 µg

C vitamin

23.4 mg

B6 vitamin

0.081 g

Címlapról ajánljuk

„Mindenki csinálja azt, amihez a legjobban ért, és az ételekhez...

Régi-új együttműködés vette kezdetét december elején a BudaParton, mikor megnyitott a SHO restaurant, bar & cafe. Koltai Gábor, akinek a nevéhez kötődik a Vigyázó Ferenc utcai MÁK restaurant és a SHO BEACH, Budapest első természetes vízi strandja is, új helyett nyitott Budapest egyik dinamikusan fejlődő részében, és újra Huszár Krisztiánnal várják a magas minőségű bisztrókonyhára vágyó közönséget. Hogy sikerült a nyitás? Mi különbözteti meg a három Michelin-csillagos éttermet a csillag nélkülitől? Mi hiányzik a magyar gasztronómiai palettáról? Többek között ezekről a kérdésekről beszélgettünk.

Nosalty

További cikkek