Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!
hozzászólások (2)

leírás

A zöld paradicsom esetében meg kell különböztetni azt a nemesített fajta paradicsomot, amely teljesen megérve is zöld színű marad, illetve a még éretlen paradicsomot, amelynek piros színűre kellett volna érnie. Magyarországon ritkán találkozhatunk a nemesített zöld paradicsommal, viszont komoly hagyománya van hazánkban a be nem érett paradicsom felhasználásának. Általában savanyúságként készítik el, de vannak akik lekvárt főznek belőle, vagy egy speciális, zöldségekből és gyümölcsökből készülő ételt, chutney-t. A zöld paradicsomból lehetőleg ne fogyasszunk egyszerre nagyobb mennyiséget, mert mérgező lehet, ugyanis szolanin és tomanin nevű alkaloidokat tartalmaz. Ezek az alkaloidok hivatottak megvédeni a még éretlen zöldséget a kártevőktől, de nemcsak keserűvé, hanem mérgezővé is teszik. Ezek az alkaloidok az érési folyamat során tűnnek el a paradicsomból.

mikor vegyem

A nyári hónapokban.

hogyan tároljam

Száraz, hűvös helyen, hűtőben.

Zöldparadicsom alapanyag receptek

beállítások törlése
alapanyagok:
választott alapanyag:
  választott alapanyag:
   szakács:
   szakácsok:
    alapanyag kategóriák

    Hozzászólások (2)

    A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

    inf3rno
    inf3rno / inf3rno Thu, 2015-01-08 23:45

    Közben elhasználtam a 2013-as zöld paradicsom készletemet. Az a tapasztalatom vele, hogy teljesen más, mint az érett, piros paradicsom. Inkább citrusos az íze, ezért például szószban, jobb fahéj, szegfűszeg, esetleg rozmaring fűszerekkel ízesíteni, mint a normál paradicsomot, amihez inkább az oregánó megy. A bazsalikom, bors, chili mindkét változathoz jó. Egyébként finom, nekem bejön, a 2014-es nyáron sajnos kuka lett szinte az egész termés, de jövőre prevencióból biztosan fogok zöldet eltenni, ha látom, hogy sok az eső, és félő, hogy elviszi megint a paradicsomvész.

    inf3rno
    inf3rno / inf3rno Tue, 2013-10-15 19:54

    A szolanin a burgonyára jellemző glikoalkaloid, a paradicsomban egy rokon vegyülete: a tomatin fordul elő, illetve annak módosult formái. [1,2] A szolanin mérgező, ezért mérgező a zöld burgonya. Ezzel szemben a tomatin nem mérgező, ezért nem mérgező a zöld paradicsom. A tomatin manapság leginkább a rákellenes hatása miatt került a figyelem középpontjába. [3] A bejegyzés irója igazán utánanézhetett volna a tényeknek.

    Az 1970-es 80-as évekből vannak olyan cikkek, amelyekben összemosták ezeket a glikoalkaloidokat, és a tomatint is úgyanúgy mérgezőnek minősítették, mint a szolanint. Azóta szerencsére letisztult a kép, legalábbis a tudósok fejében. A média sajnos ilyen tekintetben le van maradva néhány évtizeddel a tudománytól...

    Érdekesség, találtam egy, a nagyközönség számára is emészthető cikket, amelyben végignyomozzák ugyanezt egy kicsit alaposabban. [4] Arra jutott a cikk írója, hogy a paradicsom levelét is ugyanúgy fel lehet használni ételek készítésére, nem csak a gyümölcsét.

    [1] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/rcm.2176/abstract?deniedAcces...
    [2] http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.1980.tb02621.x/ab...
    [3] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf900364j
    [4] http://www.nytimes.com/2009/07/29/dining/29curi.html?pagewanted=1&_r=0&a...